BankTechShow

Hamarosan az iPhone alkalmas lesz bankkártya-elfogadásra is. Tavasszal jöhet a megoldás.

Szerző: | 2022. 01. 31. | Apple Pay, Elektronikus fizetés, Mobilfizetés, Összes hír, Paytechshow

Az Apple új szolgáltatást tervez indítani, amellyel a vállalkozások külön eszköz csatlakoztatása nélkül, közvetlenül az iPhone-jukon fogadhatnak érintéses bankkártyás fizetést – tette közzé a Bloomberg a minap. Az Androidos telefonok 2020 vége óta felokosíthatók bankkártya-elfogadásra a softPOS alkalmazás segítségével, ami már Magyarországon is elérhetővé vált. Hamarosan az iPhone-nal rendelkező vállalkozók is élhetnek ezzel a lehetőséggel a Bloomberg információi szerint, de az még nem világos, mely régiókban és hogyan.

Az Apple 2020 óta dolgozik az új szolgáltatáson, amikor felvásárolta a Mobeewave startupot 100 millió dollárért. A startup olyan technológiát fejleszt, amelynek segítségével az okostelefonok alkalmassá tehetők az érintéses mobilfizetésre.

Az Androidos telefonok az ú.n. softPOS mobilalkalmazás segítségével már 2020 vége óta bankkártya-elfogadó terminállá alakíthatók. A softPOS megoldás Magyarországon több fizetési szolgáltatónál is elérhetővé vált, és hamarosan újabb meghatározó szereplő fog belépni erre a piacra. További információk a softPOS megoldással kapcsolatban itt: GPE softPOS.

Tavaly nyáron írtuk meg, hogy a Mobeewave felvásárlással az Apple a fizikai kereskedőket fogja megcélozni softPOS-szerű fizetési megoldással. A Bloombergen közzétett információk alapján a várakozásaink hamarosan beérnek. A legújabb várakozásainkat, az elektronikus fizetési trendeket és megoldásokat 2022. április 27-én a PayTechShow 3.0-án mutatjuk be. Addig is az érdeklődők számára javasoljuk az elektronikus fizetési piac átalakulásával foglalkozó kiadványunkat.

Nehéz helyzetbe hozhatja az Apple a fizetési szolgáltatók egy részét

Az iPhone-nal rendelkező vállalkozók, kereskedők ma is elfogadhatnak bankkártyás fizetést az okostelefonjukkal, ám ehhez külön eszközt kell csatlakoztatniuk a telefonjukhoz. Az új szolgáltatás segítségével külön eszköz nélkül is fogadhatnak érintéses fizetéseket a kereskedők, fodrászok, utcai árusok stb.

Az Apple lépése nehéz helyzetbe hozhatja azokat a fizetési szolgáltatókat – pl. Block (korábbi nevén: Square, a domináns szereplő ezen a piacon az Egyesült Államokban) -, amelyek saját eszközzel okosítják fel az iPhone készülékeket bankkártya-elfogadásra.

Ha az Apple a saját megoldását megnyitja a mobilalkalmazások számára, akkor például a Block külső eszközére nem lesz szüksége a kereskedőknek a bankkártya-elfogadáshoz. Ha pedig az Apple abba az irányba tereli a kereskedőket, hogy a saját fizetés feldolgozási (payment processing) rendszerét és az Apple Pay-t használják, akkor a versenytársak kiszorulhatnak erről a piacról.

A bejelentés hírére a Block részvényei másnap mínuszban nyitottak a tőzsdén.

Rengeteg még a nyitott kérdés

Az még egyelőre nem tiszta, hogy az új kártyaelfogadói szolgáltatás az Appe Pay márkanév alatt kerül-e bevezetésre. Az sem tiszta, vajon az Apple nyitni fog-e a jelenlegi fizetési szolgáltatók irányába, vagy önállóan fogja nyújtani a szolgáltatást a kereskedőknek.

A Bloomberg szerint az új szolgáltatás bevezetésére a következő hónapokban kerülhet sor. Az első béta verzió az iOS 15.4 verzióval láthat napvilágot várhatóan tavasszal.

Az viszont egyre jobban körvonalazódik, hogy az Apple digitális ökoszisztémájában egyre meghatározóbb szerep jut a fizetési megoldásoknak és folyamatosan bővül a fizetési szolgáltatások köre. A társaság legutóbb a Buy Now, Pay Later szolgáltatással kapcsolatban „szivárogtatott ki” híreket.

A kiszivárgott információk szerint az Apple felhasználók bármelyik bankkártyájukkal, fizetési kártyájukkal kezdeményezhetik majd a részletfizetést – tudta meg a Bloomberg. Az Apple BNPL szolgáltatását – Apple Pay Later néven – online és hagyományos vásárlás során is igénybe lehet majd venni.

Forrás: Bloomberg

Fotó forrása: CDPiC – stock.adobe.com | Licence: FinTech Group

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!