2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2017.12.05.

Mi a blockchain valódi értéke?

Szerző:

Kategóriák:

„A blockchain egy izgalmas új technológia, de ez csak egy, az új szolgáltatásokat, új szolgáltatási élményt lehetővé tevő technológiák közül, amire a bankoknak figyelniük érdemes” – mondta el a Fintech Akadémián Svájc legnagyobb bankjának, a UBS-nek az innovációs menedzsere, Ivánkay Péter.

 

A blockchain üzleti felhasználási lehetősége még korai fázisban van

Gyakran túlértékeljük a technológiai újítások súlyát az innováció során. Olyan technológiák között is kapcsolatot és egymást erősítő, értéknövelő hatást feltételezünk, amelyek együttesen nem értelmezhetők, vagy üzleti céljaink szempontjából nem relevánsak. Fontos érteni az egyes innovatív, feltörekvő technológiák valódi értékét, hasznait, hogy elkerüljük a felesleges befektetéseket. Például a blockchain és az okos szerződések együttesen tökéletes párost alkotnak, ugyanakkor okos szerződés köthető blockchain alkalmazása nélkül is.

Ma még gyakran a szakmai körökben is keverednek a fogalmak. A blockchain egy az elosztott főkönyvi rendszeren alapuló megoldások közül, és az sem biztos, hogy minden esetben a blockchain a leghatékonyabb technológia.

„Üzleti szempontból nem maga a technológia fontos, hanem azok a use-casek, szolgáltatási lehetőségek, amiket az lehetővé tesz.”

– emelte ki Péter.

 

A szabályozó nélkül nem fog menni

Különösen fontos az új, innovatív technológiák és megoldások fejlesztése során a szabályozó gondolkodásának, megközelítésének ismerete. Hiszen bármekkora erőforrásokat fordíthatunk az új termékek kifejlesztésére, piaci bevezetésére, ha a szabályozó nem érti meg, blokkolni fogja annak használatát. Ez ma még jelentős korlátja a technológia terjedésének a pénzügyi közvetítői rendszerben.

 

Iparági összefogásra lesz szükség

Kulcsfontosságú a szolgáltatás nyújtásának alapját képező háttérinfrastruktúra rendelkezésre állásának a szintje, a kapacitás skálázhatósága. Ha a banki háttérrendszerek nem eléggé megbízhatóak, hatékonyak, vagy a bankok közötti közvetítő szolgáltatások lassúak, az új fejlesztések nem érik el a kívánt eredményt. Ennek az eredményeként született például a UBS vezetésével megvalósuló bankok közti elszámolásokat blockchain alapra helyező Utility Settlement Coin (USC) projekt (lásd: A világ legnagyobb bankjai kriptovalutával tennék gyorsabbá a bankközi elszámolásokat). A USC célja, hogy a bankközi térben megteremtse a pénzügyi szolgáltatások biztonságos működésének hátterét.

Fintech Akademia blockchain UBS

“Blockchain: From experiments to production” – Ivánkay Péter, az UBS innovációs projektmenedzserének előadásából a Fintech Akadémián

 

Az egyik legnagyobb kihívás a technológiai újdonságokban, hogy miképpen integrálhatjuk azokat a banki rendszerekbe, folyamatokba. Ha pedig több bankon átívelő projektről van szó, akkor a kihívás a résztvevők számával hatványozottan nő. Az R3 konzorcium – melynek tagja a UBS is – megalakításának épp az volt célja, hogy a harmonizációs iterációkat csökkentse a közös szabályrendszer megalkotásán és a fejlesztések közösen egyeztetett ütemezésén keresztül.

 

Mit hoz a jövő? Mikor lesz a bankok kínálatában blockchain alapú szolgáltatás?

Még várnunk kell néhány évet arra, hogy blockchainen alapuló szolgáltatásokat találjunk a bankok kínálatában. A UBS és más bankok, szervezetek kísérleteinek eredményét látva 10 éves távlatban már lesznek valós decentralizált rendszerek, melyeken keresztül határokon átnyúló és bankokon átívelő szolgáltatásokat vehetünk majd igénybe. Addig is:

„Ne erőltessük rá a blockchaint arra, amire nem feltétlenül való. Használjuk a technológiát okosan.”

 

Az előadásról készült videó a Fintech Akadémia hivatalos honlapján érhető el a regisztrált felhasználók számára.

Címkék:
blank
blank