2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2023.03.20.

MNB: Az aktívan használt bankkártyák 25%-a beköltözött a mobiltárcákba

Szerző:

Kategóriák:

A digitalizációs folyamatok eredményeként tovább növekedett az aktívan használt bankkártyák, valamint a mobiltárcába regisztrált fizetési kártyák száma. A bolti kártyás fizetések közel 20%-a már mobiltárcába regisztrált kártyával történt 2022. utolsó negyedévében. További pozitív trend, hogy a készpénzfelvételek értéke már messze elmarad a kártyás vásárlások értékétől – derül ki az MNB legfrissebb pénzforgalmi tájékoztatójából.

"Szupertárcák, digitális valuták, AFR 2.0"

2023. április 20-án jön a PayTechShow 4.0, ahol a fizetési iparág kiemelt szereplői górcső alá veszik az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

További részletek itt: PayTechShow 4.0

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a napokban tette közzé a legfrissebb pénzforgami tájékoztatóját, amely alapján tovább erősödött az elektronikus fizetési ökoszisztéma Magyarországon.

A vizsgált időszakban a pozitív trendek között említhető:

 • 2021. december 31. és 2022. december 31. között közel 500 ezer fizetési kártyát regisztráltak mobiltárcákba, ami majdnem 40%-os növekedést jelent (1 284 851 darabról 1 762 103 darabra nőtt).

Mobiltárcába regisztrált fizetési kártyák száma (db)

Forrás: MNB adatai alapján FinTechZone szerkesztése

 • A mobiltárcás technológia egyre népszerűbbé válásával összhangban jelentős növekedés látható a mobileszközök fizetési célú használatában. Ennek keretében a hazai kibocsátású, mobiltárcába regisztrált kártyákkal lebonyolított vásárlási tranzakciók darabszáma 77%-kal (43,5 millió darabról 77,04 millió darabra nőtt), értéke pedig 101%-kal (268,8 milliárd forintról 540,59 milliárd forintra) nőtt 12 hónap alatt.

Összes mobiltárcás vásárlási tranzakció (db)

Forrás: MNB adatai alapján FinTechZone szerkesztése

Összes mobiltárcás forgalom (milliárd forint)

Forrás: MNB adatai alapján FinTechZone szerkesztése

 • 2022 negyedik negyedévében az összes vásárlási tranzakció számának 18, értékének pedig 13 százaléka már mobiltárcával került lebonyolításra.

Mobiltárcás fizetési tranzakciók számának aránya az összes kártyás vásárláson belül

Forrás: MNB adatai alapján FinTechZone szerkesztése

Mobiltárcás fizetési tranzakciók értékének aránya az összes kártyás vásárláson belül

Forrás: MNB adatai alapján FinTechZone szerkesztése

 • Az aktívan használt bankkártyák 25%-a már a mobiltárcákban található.

Mobiltárcába regisztrált hazai kibocsátású fizetési kártyák aránya az aktívan használt bankkártyákon belül

Forrás: MNB adatai alapján FinTechZone szerkesztése

 • Az aktívan használt bankkártyák száma mintegy 300 ezerrel bővült és megközelítette a 7 milliót 2022 végén. Ez 4%-os bővülést jelent 12 hónap alatt.
 • A kártya mellett az átutalási forgalomban is dinamikus növekedés látható, ami szintén hozzájárul az elektronikus pénzforgalom terjedéséhez.
 • Folytatódott a deviza számlák számának növekedése, ami az előző időszakhoz, 2022. harmadik negyedévéhez képest több mint 2 százalékkal bővült.
 • Az internetes elfogadóhelyek száma 2022. utolsó negyedévében több, mint 3 százalékkal bővült 2022. harmadik negyedévéhez képest és meghaladta a 42 ezret.

A Magyar Nemzeti Bank az adatszolgáltatási módszertanában a mobiltárcába regisztrált kártyákat az alábbi módon definiálja:

„Mobiltárcába regisztrált kártyának azokat a kártyákat kell jelölni, amelyeket a kártyakibocsátó pénzforgalmi szolgáltató vagy vele szerződésben álló szolgáltató által nyújtott, fizikai elfogadóhelyen történt fizetésnél (pl. NFC vagy QR-kód alkalmazásával) használható mobiltelefonos fizetési alkalmazásba regisztráltak, és amelyeket fizikai formában is kibocsáthatnak.”

Ezek alapján főleg a bankok saját mobilfizetési megoldásaiba és a nagyobb nemzetközi mobiltárca megoldásokba (pl. Apple Pay, Google Pay) regisztrált kártyák és az azokkal lebonyolított tranzakciók szerepelnek a MNB pénzforgalmi táblakészletében.

Forrás: a FinTechZone megkeresésére adott MNB válasz

Negatív trendek:

 • Bár a teljes forgalomhoz képest továbbra is elenyésző, 2022. utolsó negyedévében ismét emelkedett a pénzforgalmi visszaélések száma, ezért kiemelkedően fontos a tudatos fogyasztói magatartás ösztönzése.
 • Fontos hangsúlyozni, hogy a visszaélések kapcsán egyre jelentősebb a szerkezeti átrendeződés a megtévesztésen, illetve pszichológiai manipuláción alapuló formák felé, amelyeknél az ügyfelek figyelmetlenségét, illetve naivitását próbálják kihasználni a csalók.
 • 2022 utolsó negyedévében az ATM hálózat szűkülése volt megfigyelhető, az előző negyedévhez képest 1,5%-kal csökkent az ATM-ek száma.
mobilfizetés

Még nem ismerjük eléggé a mobiltárcákat. Elkészült a Mobiltárca Útmutató. Apple Pay, Google Pay, Androidos tárcák egy helyen. | 2022.12.02.

Egy ideje már velünk vannak a mobiltárcák és egyre többen használják a mindennapokban, ám a többség jellemzően bizonytalan, mikor, milyen élethelyzetekben lehet hasznos ez a megoldás. Olykor a felkészültebb felhasználók is meglepődnek, hogy egyes mobiltárcákhoz digitális pénztárca funkciók is kapcsolódnak. Elkészítettük a Mobiltárca Útmutatót a CIB Bank támogatásával.

[MNB] | Címlapfotó forrása: Denys Prykhodov – stock.adobe.com | Editorial | Licenc: FinTech Group Kft.

Címkék: