BankTechShow

MNB: Az aktívan használt bankkártyák 25%-a beköltözött a mobiltárcákba

Szerző: | 2023. 03. 20. | Elektronikus fizetés, MNB, Mobilfizetés, Összes hír

A digitalizációs folyamatok eredményeként tovább növekedett az aktívan használt bankkártyák, valamint a mobiltárcába regisztrált fizetési kártyák száma. A bolti kártyás fizetések közel 20%-a már mobiltárcába regisztrált kártyával történt 2022. utolsó negyedévében. További pozitív trend, hogy a készpénzfelvételek értéke már messze elmarad a kártyás vásárlások értékétől – derül ki az MNB legfrissebb pénzforgalmi tájékoztatójából.

"Szupertárcák, digitális valuták, AFR 2.0"

2023. április 20-án jön a PayTechShow 4.0, ahol a fizetési iparág kiemelt szereplői górcső alá veszik az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

További részletek itt: PayTechShow 4.0

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a napokban tette közzé a legfrissebb pénzforgami tájékoztatóját, amely alapján tovább erősödött az elektronikus fizetési ökoszisztéma Magyarországon.

A vizsgált időszakban a pozitív trendek között említhető:

 • 2021. december 31. és 2022. december 31. között közel 500 ezer fizetési kártyát regisztráltak mobiltárcákba, ami majdnem 40%-os növekedést jelent (1 284 851 darabról 1 762 103 darabra nőtt).

Mobiltárcába regisztrált fizetési kártyák száma (db)

Forrás: MNB adatai alapján FinTechZone szerkesztése

 • A mobiltárcás technológia egyre népszerűbbé válásával összhangban jelentős növekedés látható a mobileszközök fizetési célú használatában. Ennek keretében a hazai kibocsátású, mobiltárcába regisztrált kártyákkal lebonyolított vásárlási tranzakciók darabszáma 77%-kal (43,5 millió darabról 77,04 millió darabra nőtt), értéke pedig 101%-kal (268,8 milliárd forintról 540,59 milliárd forintra) nőtt 12 hónap alatt.

Összes mobiltárcás vásárlási tranzakció (db)

Forrás: MNB adatai alapján FinTechZone szerkesztése

Összes mobiltárcás forgalom (milliárd forint)

Forrás: MNB adatai alapján FinTechZone szerkesztése

 • 2022 negyedik negyedévében az összes vásárlási tranzakció számának 18, értékének pedig 13 százaléka már mobiltárcával került lebonyolításra.

Mobiltárcás fizetési tranzakciók számának aránya az összes kártyás vásárláson belül

Forrás: MNB adatai alapján FinTechZone szerkesztése

Mobiltárcás fizetési tranzakciók értékének aránya az összes kártyás vásárláson belül

Forrás: MNB adatai alapján FinTechZone szerkesztése

 • Az aktívan használt bankkártyák 25%-a már a mobiltárcákban található.

Mobiltárcába regisztrált hazai kibocsátású fizetési kártyák aránya az aktívan használt bankkártyákon belül

Forrás: MNB adatai alapján FinTechZone szerkesztése

 • Az aktívan használt bankkártyák száma mintegy 300 ezerrel bővült és megközelítette a 7 milliót 2022 végén. Ez 4%-os bővülést jelent 12 hónap alatt.
 • A kártya mellett az átutalási forgalomban is dinamikus növekedés látható, ami szintén hozzájárul az elektronikus pénzforgalom terjedéséhez.
 • Folytatódott a deviza számlák számának növekedése, ami az előző időszakhoz, 2022. harmadik negyedévéhez képest több mint 2 százalékkal bővült.
 • Az internetes elfogadóhelyek száma 2022. utolsó negyedévében több, mint 3 százalékkal bővült 2022. harmadik negyedévéhez képest és meghaladta a 42 ezret.

A Magyar Nemzeti Bank az adatszolgáltatási módszertanában a mobiltárcába regisztrált kártyákat az alábbi módon definiálja:

„Mobiltárcába regisztrált kártyának azokat a kártyákat kell jelölni, amelyeket a kártyakibocsátó pénzforgalmi szolgáltató vagy vele szerződésben álló szolgáltató által nyújtott, fizikai elfogadóhelyen történt fizetésnél (pl. NFC vagy QR-kód alkalmazásával) használható mobiltelefonos fizetési alkalmazásba regisztráltak, és amelyeket fizikai formában is kibocsáthatnak.”

Ezek alapján főleg a bankok saját mobilfizetési megoldásaiba és a nagyobb nemzetközi mobiltárca megoldásokba (pl. Apple Pay, Google Pay) regisztrált kártyák és az azokkal lebonyolított tranzakciók szerepelnek a MNB pénzforgalmi táblakészletében.

Forrás: a FinTechZone megkeresésére adott MNB válasz

Negatív trendek:

 • Bár a teljes forgalomhoz képest továbbra is elenyésző, 2022. utolsó negyedévében ismét emelkedett a pénzforgalmi visszaélések száma, ezért kiemelkedően fontos a tudatos fogyasztói magatartás ösztönzése.
 • Fontos hangsúlyozni, hogy a visszaélések kapcsán egyre jelentősebb a szerkezeti átrendeződés a megtévesztésen, illetve pszichológiai manipuláción alapuló formák felé, amelyeknél az ügyfelek figyelmetlenségét, illetve naivitását próbálják kihasználni a csalók.
 • 2022 utolsó negyedévében az ATM hálózat szűkülése volt megfigyelhető, az előző negyedévhez képest 1,5%-kal csökkent az ATM-ek száma.
mobilfizetés

Még nem ismerjük eléggé a mobiltárcákat. Elkészült a Mobiltárca Útmutató. Apple Pay, Google Pay, Androidos tárcák egy helyen. | 2022.12.02.

Egy ideje már velünk vannak a mobiltárcák és egyre többen használják a mindennapokban, ám a többség jellemzően bizonytalan, mikor, milyen élethelyzetekben lehet hasznos ez a megoldás. Olykor a felkészültebb felhasználók is meglepődnek, hogy egyes mobiltárcákhoz digitális pénztárca funkciók is kapcsolódnak. Elkészítettük a Mobiltárca Útmutatót a CIB Bank támogatásával.

[MNB] | Címlapfotó forrása: Denys Prykhodov – stock.adobe.com | Editorial | Licenc: FinTech Group Kft.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!