2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2022.12.16.

Németh Balázs (K&H): “Mindenki kapott a zsebébe egy banki, biztosítási tanácsadót”

Szerző:

Kategóriák:

Hogyan készülnek a bankok, fizetési szolgáltatók, fintech cégek 2023-ra? Melyek lesznek a meghatározó digitális fejlesztések a következő 12 hónapban? Ki hogyan értékeli az idei évi eredményeket, piaci fejleményeket? Körinterjú keretében feltérképezzük a piaci várakozásokat, kihívásokat és lehetőségeket. Beszélgető partnerünk Németh Balázs, a K&H Csoport innovációs vezetője.

1. Hogyan értékeled a hazai bankszektor idei évi digitális eredményeit? Ezek közül melyik/melyek az(ok), amelyeket különösen kiemelnél?

Németh Balázs: Berobbantak a digitális csatornák: egyre több termék érhető el digitálisan is a magyar pénzintézeteknél. Az ügyfelek pedig egyre inkább és egyre szívesebben állnak át ezekre.

A K&H esetében például már mintegy 635 ezer ügyfelünk választja az ügyintézésnek ezt a módját. Országszerte dinamikusan terjednek a digitális fizetési megoldások is. Nálunk már havi 3 millió érintésmentes tranzakció történik. Annyira kényelmes és kézenfekvő a digitális fizetés, hogy hosszú idő után végre elindulhatott a készpénzhasználat visszaszorítása is.

Véleményem szerint ezen a területen az egész magyar bankrendszer nagyon jól teljesített.

2. Meglátásod szerint mely banki területeken előrehaladott a digitális transzformáció, és melyek azok, ahol még további munkára, beavatkozásra lesz szükség?

Németh Balázs: Az ügyfeleket helyezzük a középpontba. Elsősorban arra koncentrálunk, hogy a napi pénzügyekhez kapcsolódó szolgáltatásokat fejlesszük számukra. Azért is erre helyezzük a hangsúlyt, mert a ritkábban előforduló ügyletek, így például a hitelkérelmek, befektetések esetén az ügyfelek igénylik – és fontos is ezen a területen – a személyes ügyintézést.

Hozzáteszem persze, hogy nálunk már lehet online személyi hitelt igényelni, és előszeretettel élnek is ezzel ügyfeleink, már az igénylések több mint fele online történik.

Persze, az ügyfélközpontú fejlesztés mellett nem feledkezhetünk meg a háttérfolyamatokról sem, különben azok nem tudják lekövetni az ügyféloldali innovációkat.

3. Hogy látod a piac érettségének alakulását a digitális banki szolgáltatások befogadására?

Németh Balázs: A piac nagykamasz korszakát éli: egyre érettebb és nagyon dinamikus. Kifejezetten pozitív tapasztalatokról tudok beszámolni:

az ügyfelek gyorsan elkezdték használni az okos digitális szolgáltatásokat, sőt igénylik az innovatív megoldásokat. Ezek egyébként vonzóbbá teszik a bankokat és növelik az ügyfelek lojalitását.

4. Megítélésed szerint hogyan, milyen eszközökkel lehetne fejleszteni a lakosság és a kisvállalkozások digitális képességeit? Hogyan lehetne ösztönözni a lemaradókat a digitális pénzügyi szolgáltatások használatára?

Németh Balázs: Hiszek a példa erejében: ahogy egyre többen használják például az okostelefonokat, okosórákat fizetésre, úgy ezt egyre többen látják, és fogalmazzák meg magukban, hogy akár így is lehetne csinálni. Kialakul bennük a vágy az egyszerű, kényelmes és gyors megoldás iránt. A vágytól pedig csak egy lépés a megvalósítás – különösen, ha az egyébként is ott van a kezük ügyében, mint például a mobiltelefon.

Persze a digitális megoldások gyorsabb terjedését nehezítheti a csalásoktól való félelem is. A félelmek oldásában és a kockázatok kezelésében a bankszféra egészére komoly szerep hárul. Éppen ezért fogott össze november elején a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Bankszövetség, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, valamint a rendvédelmi szervek annak érdekében, hogy közös oktatási és kommunikációs kampányt indítsanak.

A kezdeményezés csökkentheti az ügyfelek fenntartásait, félelmeit, hisz növeli ismereteiket, hogy felismerjék és kikerüljék a kiberbűnözők támadásait. Ha ezt a felvilágosítást szisztematikusan csináljuk, akkor a digitális csatornákba vetett bizalom is megerősödik, vagyis többen fognak átállni a használatukra.

5. Milyen jelentősebb digitális fejlesztéseket hajtott végre a Bank 2022-ben?

Németh Balázs: Az idei év nagy újítása Kate, a személyes digitális pénzügyi asszisztens bevezetése. Nyár óta elérhető a K&H mobilbankban a magyar piacon unikális megoldás, mellyel mindenki kapott a zsebébe egy banki- illetve biztosítási tanácsadót. Hisz „zsebre vágtuk a bankot” az előző években, amikor számos funkciót integráltunk a mobiltelefonba.

A mobilapplikációnkban lehet online számlát nyitni, azonnal használható digitális bankkártyát kaphatunk, amellyel digitálisan már fizethetünk is a megnyitást követő percben, hiteligénylést vagy befektetést is indíthatunk, de többek között már utas, lakás- és gépkocsi biztosítást is lehet kötni, vagy akár tömegközlekedési jegyet is vehetünk. Ezen mobilbanki szolgáltatások közül már most is sokat és egyre többet tud majd Kate is végrehajtani számunkra.

Digitális Asszisztencia

Szia Kate! Megérkezett a K&H mesterséges intelligencián alapuló személyes digitális asszisztense | 2022.11.11.

A K&H személyes digitális asszisztense, Kate segítségével a pénzintézet ügyfelei 30-féle banki és biztosítási ügyet intézhetnek, amelynek köre folyamatosan bővül. Kate a K&H mobilbankban érhető el, magyarul beszél, gyorsan tanul és hamarosan „valódi” banki- és biztosítási tanácsadóvá nőheti ki magát.

6. A Bank 2020 óta bevezetett digitális szolgáltatásai közül melyek azok, amelyek a hazai bankszektorban úttörőnek, példaértékűnek számítanak?

Németh Balázs: Trendsetternek mondanám magunkat az online számlanyitás terén. Példaértékűnek tekintem, hogy mi valóban end-to-end digitális szolgáltatást nyújtunk, azaz valóban online végig visszük az ügyfeleket a folyamaton az elejétől a végéig, beleértve az azonnal elérhető virtuális bankkártyát.

Személyes kedvencem továbbra is azonban az okosórás fizetés. Ma már az értintésmentes fizetések 20 százaléka valamilyen okoseszközön történik.

7. Magyarországon évek óta hiány van az informatikai szakemberekből, akik nélkül nehéz lépést tartani a technológiai fejlődéssel. Nehéz becsábítani a jó szakembereket és nehéz megtartani Őket. A Bank hogyan kezeli ezt a kihívást?

Németh Balázs: Ez valóban nagy kihívás, amit mi egy másfajta kihívással próbálunk kezelni. Noha mi is küzdünk azzal, hogy nincs elegendő szakember, a K&H Csoport neve azért elég jól cseng a fejlesztők körében, ami segíthet abban, hogy idevonzzunk az új kollégákat. De ez messze nem elegendő!

Igyekszünk folyamatosan olyan feladatokat adni, amelyek szakmai kihívást jelentenek számukra, akár a magyar piacon egyedülálló projektekkel, fejlesztésekkel. Tapasztalatom szerint ez a legvonzóbb az IT-szakmában.

8. A Bank kiket tekint aktív digitális ügyfélnek?

Németh Balázs: Az ügyfelek nagy része ma már szinte folyamatosan, akár egyszerre több eszközzel is lóg a neten. Ott intézi ügyeit: szervezi az utazásait, szállást foglal, ételt rendel vagy vásárol valamit. Szinte minden lépésükhöz pénzügyi tranzakció is tartozik.

Mi azt tekintjük digitálisan aktív ügyfélnek, aki rendszeresen használja digitális csatornáinkat. Büszkén mondhatom, hogy a K&H-nak immár több mint 635 ezer ilyen ügyfele van.

9. A tavalyi évhez képest a Bank idén az aktív digitális ügyfelek tekintetében milyen növekedést (YoY) fog elérni?

Németh Balázs: Biztos vagyok benne, hogy Kate, a novemberben bemutatott személyes digitális asszisztens olyan népszerűségre tesz szert, hogy neki köszönhetően sok új felhasználót üdvözölhetünk majd. Az ügyfeleink jelentős része már ma is digitálisan aktív, még inkább arra fókuszálunk a jövőben, hogy minél többet és többször használják ezeket a megoldásokat.

10. Véleményed szerint 2023-ban melyek lehetnek/lesznek a bankszektor digitális transzformációjának főbb területei?

Németh Balázs: A pandémia csak felgyorsította a már korábban elindult folyamatot: az egész szektor a mobilapplikációs funkciók bővítésére fókuszál. Ez a tendencia csak erősödni fog a jövőben.

11. Hogyan látod, 2023-2024 között melyek lesznek azok a meghatározó tényezők, amelyek a hazai bankszektor digitális fejlődését katalizálják majd?

Németh Balázs: A legnagyobb potenciált az adat alapú ügyfélkiszolgálásban és a mesterséges intelligenciában látom. A kriptopénzek piaca, hogy miként alakul a jövőben, az kérdés, de a mögötte meghúzódó blockchain technológia kulcsfontosságú marad. A mesterséges intelligencia ma még teljesen be nem látható perspektívákat nyit a pénzügyi szolgáltatások terén is.

12. Mik a várakozásaid az AFR 2.0 intézkedéscsomag 2023-as bevezetésével kapcsolatban?

Németh Balázs: Az azonnali fizetési rendszer az egyik legjobb dolog, ami az elmúlt időszakban a bankszférában történt. Az AFR 2.0 kapcsán üdvözöljük a megoldások szabványosítását és egyszerűsítését. Nem világos még, hogy az ügyfelek milyen megoldásokat fognak preferálni. Az ő viselkedésük fogja eldönteni, hogy milyen irányokba érdemes fejleszteni, hová érdemes beruházni.

13. Hogy látod, 2023-ban mi lesz számotokra a legnagyobb kihívás?

Németh Balázs: Kiszámíthatatlanná, bizonytalanná vált a világ. Jelentős geopolitikai változások zajlanak körülöttünk. A világgazdasági klíma kedvezőtlen. A globalizáció ellenhatásaként megjelent egyfajta regionalizáció, vagy relokalizáció, miközben a pénzügyi technológia globális megoldásokra épül, és ez szerintem akkor is így marad, ha a biztonsági kockázatok most megnövekedtek. Ilyen feltételrendszerben kell a lehető legjobb ügyfélélményt biztosítanunk.

Ehhez pedig Kate fejlődése jelenti a kulcsot, és a következő időszakban nekünk mindenképpen ez jelenti az egyik fő kihívást is.

A Kate által nyújtott szolgáltatások száma és mélysége növekedni fog. Annál is inkább, mert az ügyfelek akkor fogják elfogadni, ha valóban szakértő pénzügyi tanácsokkal tud szolgálni és ténylegesen segíti az ügyek intézését. Nem utolsó sorban pedig kedvelhető személyiséggé kell cseperednie. Jelentem: a legjobb úton halad efelé.

14. Milyen digitális fejlesztésekkel készül a Bank 2023-ban?

Németh Balázs: Kate rengeteg munkát ad nekünk. Minél többen veszik igénybe Kate segítségét, minél többen használják a K&H mobilbankot, annál több adat keletkezik, amelyeket a mesterséges intelligenciával elemezhetünk.

Nincs messze az idő, amikor Kate proaktív módon maga is ajánlani fog szolgáltatásokat az ügyfelek számára, vagy éppen felhívja a figyelmüket arra, hogy valamilyen problémát észlelt és arra mi lehet a megoldás.

Szóval, Kate-nek inkább előbb, mint utóbb egy olyan személyi bankárrá kell válnia, aki mindig az ügyfél keze ügyében van.

Célunk, hogy tovább bővíthessük a mobilapp funkcióit sok érdekes banki és biztosítási szolgáltatással. A vállalati szegmensben is igyekszünk új digitális megoldásokkal reagálni a növekvő ügyféligényekre.

15. 12 hónap múlva, 2023. végén milyen eredmények alapján értékelnéd majd digitálisan sikeresnek a Bankot?

Németh Balázs: A bankolás, főleg a napi bankolás, egyre inkább egy digitális élménnyé válik. Minél több lájkot szeretnék látni!

A digitális megoldások akkor tekinthetők sikeresnek, ha az ügyfelek számára valóban gyorsabb, kényelmesebb megoldást kínálnak, egyben élményt is nyújtanak. Kate biztosan ilyen.

De Kate is akkor válik igazán sikeressé, ha az ügyfelek igényeihez igazodik. Ezért kulcsfontosságúak számunkra az ügyfelek visszajelzései és értékelései.

A mai világunkban ez ilyesmiket jelent, mint: szívecske, lájk, OK, smiley. Bár nem lennék meglepve, ha Kate néhány randiajánlatot is kapna.

Címlapfotón Németh Balázs, a K&H Csoport innovációs vezetője. Fotó forrása: K&H Bank
Címkék:
blank
blank