Olcsóbb hitelt kínál majd a legnagyobb hitelminősítő a PSD2 segítségével

írta | 2018.07.04. | Nemzetközi digitális bankolás, Open banking, Összes hír

hitelminosites psd2 open banking

Számlaváltás ösztönzése, túlzott eladósodottság megelőzése, tudatos pénzügyi döntések megalapozása – ezek az Experian, az Egyesült Királyság legnagyobb hitelminősítőjének új, a nyílt bankoláson (open banking) alapú szolgáltatásainak hívószavai. Az Open Bankingről részletesebben a Finspire!-en.

Az Egyesült Királyságban minden negyedik bankszámla-tulajdonos vált csak bankot annak ellenére, hogy a könnyített bankszámlaváltást már 2013-ban bevezette a hatóság. A felhasználót jellemzően az információhiány, a saját pénzügyi képességeiről, lehetőségeiről való tájékozatlansága tartja vissza a pénzügyi döntésektől.

A Számlainformációs Szolgáltatás (AISP) nyújtására jóváhagyást kapott Experian a nyílt bankolásban (open banking) rejlő lehetőségeket kiaknázva segíti majd a felhasználókat pénzügyi döntéseik előkészítésében, valamint, hogy a szerény jövedelmű lakosság is egyszerűen, olcsóbb hitelhez juthasson.

experian hiteminosites psd2 open banking

Így lehet olcsóbb hitelhez jutni

Az Experian weboldalán megadjuk a felhatalmazásunkat a bankszámla adatainkhoz való hozzáférésre, valamint arra, hogy rendszeresen lekérdezhessék a tranzakció történetünket és az aktuális számlaegyenlegünket (amennyiben brit állampolgárok vagyunk). Ezt követően ingyenes alapszolgáltatás keretében lekérdezhetjük az aktuális hitelminősítésünket, illetve tételesen áttekinthetjük a jelenlegi hiteleinket is.

Hitelkártya vagy személyi kölcsön igénylés előtt láthatjuk, mekkora hitelre számíthatunk, illetve összehasonlító elemzések keretében javaslatot kapunk a legkedvezőbb hiteltermékre is.

Az Experian abban is segít, ha rossz a hitelképességi mutatónk, akkor a pénzügyi szokásaink alapján feltárja azokat a lehetőségeket, amelyek segítségével javíthatunk a hitelképességünkön (hogy több hitelhez juthassunk). Javaslatokat, tanácsokat, vagy pl. a túlköltésre figyelmeztető értesítéseket is küld – havi díjas előfizetés keretében.

Az Experian segítségével naprakészen, egyetlen felületről láthatjuk a pénzügyi helyzetüket, a bankszámláink egyenlegét, továbbá a hitelfelvételhez szükséges aktuális információkat. (Az alábbi video a jelenleg elérhető applikáció működését mutatja be, ami hamarosan kiegészül majd a PSD2 nyújtotta lehetőségekkel.)

Előkészítik a banki hitelelbírálást is

Az Experian a naprakész banki adatok és számos más adat – pl. nyílt adatbázisok adatai, vagy a digitális lábnyomunk – elemzésével a pillanatnyi anyagi helyzetünket tükröző hitelminősítést készít. A riportot, vagy annak főbb megállapításait elérhetővé teszi a bankok számára a felhatalmazásunkat követően.

Az Experian megmutatja, hogy mekkora hitelt bír el a költségvetésünk, a bankoknak pedig, hogy a legalacsonyabb kockázat mellett mekkora a maximálisan nyújtható hitelösszeg. A végeredmény a pénzügyi igényeinkhez legjobban igazodó számlacsomag, visszafizethető hitelajánlat, a bank számára pedig elégedett ügyfél és kisebb rossz adós állomány.

Az Experianról

Az Írországban bejegyzett vállalkozás hitelképesség vizsgálattal, hitelminősítéssel, pénzügyi és közműszámla termékek ár-összehasonlításával és banki, illetve személyi adatokat érintő csalásfelderítéssel foglalkozik. 2018. június 21-én az angol pénzügyi hatóság Számlainformációs Szolgáltatóként (AISP) is regisztrálta a társaságot, így – az ügyfelek felhatalmazásával – hozzáférhet a bankszámla adatokhoz is.

Itt követhetsz minket:

NÉMETH MONIKA

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

WORLDLINE FINANCIAL SERVICES

worldline financial services
Digital Payments for a trusted world

KIADVÁNY: FIZETÉSI KÉRELEM

GIRO fizetési kérelem
Elkészült a fizetési kérelem szolgáltatást bemutató kiadvány. A legfontosabb tudnivalók egy helyen.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!