BankTechShow

Olcsóbb hitelt kínál majd a legnagyobb hitelminősítő a PSD2 segítségével

Szerző: | 2018. 07. 04. | Nemzetközi digitális bankolás, Open banking, Összes hír

Számlaváltás ösztönzése, túlzott eladósodottság megelőzése, tudatos pénzügyi döntések megalapozása – ezek az Experian, az Egyesült Királyság legnagyobb hitelminősítőjének új, a nyílt bankoláson (open banking) alapú szolgáltatásainak hívószavai. Az Open Bankingről részletesebben a Finspire!-en.

Az Egyesült Királyságban minden negyedik bankszámla-tulajdonos vált csak bankot annak ellenére, hogy a könnyített bankszámlaváltást már 2013-ban bevezette a hatóság. A felhasználót jellemzően az információhiány, a saját pénzügyi képességeiről, lehetőségeiről való tájékozatlansága tartja vissza a pénzügyi döntésektől.

A Számlainformációs Szolgáltatás (AISP) nyújtására jóváhagyást kapott Experian a nyílt bankolásban (open banking) rejlő lehetőségeket kiaknázva segíti majd a felhasználókat pénzügyi döntéseik előkészítésében, valamint, hogy a szerény jövedelmű lakosság is egyszerűen, olcsóbb hitelhez juthasson.

experian hiteminosites psd2 open banking

Így lehet olcsóbb hitelhez jutni

Az Experian weboldalán megadjuk a felhatalmazásunkat a bankszámla adatainkhoz való hozzáférésre, valamint arra, hogy rendszeresen lekérdezhessék a tranzakció történetünket és az aktuális számlaegyenlegünket (amennyiben brit állampolgárok vagyunk). Ezt követően ingyenes alapszolgáltatás keretében lekérdezhetjük az aktuális hitelminősítésünket, illetve tételesen áttekinthetjük a jelenlegi hiteleinket is.

Hitelkártya vagy személyi kölcsön igénylés előtt láthatjuk, mekkora hitelre számíthatunk, illetve összehasonlító elemzések keretében javaslatot kapunk a legkedvezőbb hiteltermékre is.

Az Experian abban is segít, ha rossz a hitelképességi mutatónk, akkor a pénzügyi szokásaink alapján feltárja azokat a lehetőségeket, amelyek segítségével javíthatunk a hitelképességünkön (hogy több hitelhez juthassunk). Javaslatokat, tanácsokat, vagy pl. a túlköltésre figyelmeztető értesítéseket is küld – havi díjas előfizetés keretében.

Az Experian segítségével naprakészen, egyetlen felületről láthatjuk a pénzügyi helyzetüket, a bankszámláink egyenlegét, továbbá a hitelfelvételhez szükséges aktuális információkat. (Az alábbi video a jelenleg elérhető applikáció működését mutatja be, ami hamarosan kiegészül majd a PSD2 nyújtotta lehetőségekkel.)

Előkészítik a banki hitelelbírálást is

Az Experian a naprakész banki adatok és számos más adat – pl. nyílt adatbázisok adatai, vagy a digitális lábnyomunk – elemzésével a pillanatnyi anyagi helyzetünket tükröző hitelminősítést készít. A riportot, vagy annak főbb megállapításait elérhetővé teszi a bankok számára a felhatalmazásunkat követően.

Az Experian megmutatja, hogy mekkora hitelt bír el a költségvetésünk, a bankoknak pedig, hogy a legalacsonyabb kockázat mellett mekkora a maximálisan nyújtható hitelösszeg. A végeredmény a pénzügyi igényeinkhez legjobban igazodó számlacsomag, visszafizethető hitelajánlat, a bank számára pedig elégedett ügyfél és kisebb rossz adós állomány.

Az Experianról

Az Írországban bejegyzett vállalkozás hitelképesség vizsgálattal, hitelminősítéssel, pénzügyi és közműszámla termékek ár-összehasonlításával és banki, illetve személyi adatokat érintő csalásfelderítéssel foglalkozik. 2018. június 21-én az angol pénzügyi hatóság Számlainformációs Szolgáltatóként (AISP) is regisztrálta a társaságot, így – az ügyfelek felhatalmazásával – hozzáférhet a bankszámla adatokhoz is.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!