BankTechShow

Platformot vagy piacteret építsenek a bankok a PSD2 után?

Szerző: | 2017. 11. 06. | API bankolás, Fintech kitekintő, Fintech tudástár, Nemzetközi digitális bankolás, Open banking, Összes hír

Közeleg a PSD2 kötelező alkalmazásának időpontja. Néhány nap és a magyar Parlament kihirdeti a PDS2 irányelvet átültető törvényt, amivel számos hazai pénzügyi jogszabályt is módosít. Még novemberben megismerjük az erős ügyfélhitelesítésről szóló RTS végső szövegét is, amiből fény derül pl. a jogosultságok ellenőrzésének mikéntjére, vagy az API-k funkacionalitásának tartalmára. És itt lesz a Fintech Akadémia is, a mankó, ahol rámutatunk arra, hogyan lehet az API-tól a piactér alapú bankolásig eljutni. Addig is itt egy kis ízelítő.

 

Jöhetnek az ökoszisztéma modellek

Míg a szabályozó szempontjából az API a bankszektorban az innováció felgyorsításának, a versenyképesség fokozásának és a piaci szereplők együttműködésének eszköze, a bankok szempontjából elsősorban stratégiai eszköz.

Az igazán izgalmas kérdés az, hogy

az API milyen üzleti megközelítések, üzleti logikák megjelenését eredményezi a bankszektorban.

Vajon a Google-nél, az Amazonnál, a Facebooknál, vagy az Apple-nél  (röviden együtt: GAFA) már bevált ökoszisztéma modellek, nyílt infrastruktúrára alapuló együttműködések kialakulnak-e a pénzügyi szektorban is? Kialakulnak-e azok az üzleti logikák, gyors, modulárisan épülő szolgáltatási értékláncok, amelyek a GAFA-t – és a velük együttműködő partnereiket – sikerre vitték.

PSD2 API strategia

Creating a winning API strategy – Forrás: Tushar Rathi

 

Az innovatív bankok a nyílt bankolás mellett döntenek

Az Egyesült Királyság piacfelügyeleti és versenyhatósága, a CMA 2018. első negyedévére kötelezővé tette a kilenc legnagyobb brit bank számára, hogy a PSD2 által előírt adathozzáféréseken túl további adatbázisokhoz is biztosítsanak API-n keresztül nyílt hozzáférést a megfelelő regisztráció vagy engedély birtokában lévő piaci szereplőknek. A verseny gyorsítása érdekében felkérte az Open Banking Implementation Entity-t (OBIE), hogy alkossa meg a szükséges szabványokat, kialakította a minimálisan kötelező adattartalmakat és formátumot. A szabványok várhatóan ez év végéig megjelennek. Az OBIE szabványok alkalmazása az Egyesült Királyságban – a pénzügyi szektorban az érintett szolgáltatókra és szolgáltatásokra – kötelező lesz.

A kontinensen a műszaki szabványosítással foglalkozó, mintegy 27 bankot összefogó Berlin Group munkásságára is érdemes figyelnünk. Ez év végén a Berlin Group is megjelenteti azt a keretrendszert, amely az API-k és az arra épülő szolgáltatások átjárhatóságát kívánja megteremteni.

Az innovatív, a piaci pozíciójukat agilisan javítani, növelni tervező bankok Európában nem vártak a szabályozás kikristályosodására.

Sorra nyitják meg infrastruktúrájukat, szerveznek fejlesztői, tesztelői versenyeket. Kísérleteznek új üzleti megközelítésekkel, együttműködési modellekkel, szolgáltatásokkal (pl.: lásd a DB adatplatform projektjét, az HSBC és a BUD együttműködését).

 

Ismerkedés a piactér alapú bankolással

Az egyik legígéretesebb „fintech bank” – a bankvilág Amazonja – a működési folyamatait az API és az adatvezérelt gondolkodás szerint alakította ki. A piactér, mint cél a teljes építkezést áthatotta:

  • Skálázható, gyorsan bővíthető infrastruktúra: az infrastruktúráját azonnal rákötötte az Egyesült Királyság fizetési rendszereire, majd idén a Faster Payment rendszerre. A Faster Payment hálózatra közvetlen tagként csatlakozott, így – a költségeket és a magasabb compliance terheket is vállalva – más szolgáltatók számára is kiajánlhatja a felkapcsolódást szolgáltatásként.
  • Változó partnerségi modellek rugalmas kezelése: az API alapokra épített infrastruktúrája támogatja a partnerségek létrehozását. Első partnere a Transferwise, majd költségelemzés, célmegtakarítási ajánlatokat kialakító startupok következtek.
  • PSD2 API-k megnyitása és fejlesztői közösség kialakítása, edukálása.
  • Open API platform kialakítása és ökoszisztéma építés dedikált csapattal, melynek egyetlen célja a jól definiált szolgáltatási szegmensben a legszélesebb szolgáltatási értékajánlat biztosítása.

Hogy mit hoz a nyílt bankolás, illetve hogyan építkezik tovább a Starling Bank, azt november 14-én megtudhatjuk az illetékes felsővezetőktől az MKB Fintech Akadémián.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!