PayTechShow 4.0

Történelmi pillanat. Bemutatták, hogyan szabályoznák az Apple, a Google és a BigTech működését az USA-ban

írta | 2022. 01. 25. | Összes hír, Szabályozás

PayTechShow 4.0

Az internet történetében meghatározó pillanatoknak vagyunk tanúi; a Szenátus elé kerülhet az internet kezdete óta első, a technológiai versennyel foglalkozó törvény az USA-ban. A bigtech cégek gazdasági, társadalmi befolyása már jó ideje vitathatatlan. A szabályozók évek óta keresik a fogást – nem csak az USA-ban – a big tech cégeken; a domináns technológiai platformok szabályozásán, “megregulázásán” dolgoznak.

Az EU is lépett: elfogadták a DMA és a DSA rendeletek tervezetét

A digitális platformok működésének szabályozása tekintetében az EU már 2020. év végén lépett. Az Európai Unió Bizottsága kidolgozta és benyújtotta a Digital Markets Act (DMA) és a Digital Services Act (DSA) rendeletek tervezetét a Parlament elé. A Parlament 2021. december 15-én – módosításokkal ugyan, de – elfogadta a DMA-t, a domináns, ú.n. kapuőr platformok, appstore-ok működésére vonatkozó jogszabály tervezetet, majd 2022. január 20-án a DSA rendelet tervezetét. A francia elnökség ideje alatt a Parlament az Unió tagállamaival egyezteti a jóváhagyott szövegjavaslatokat, s ezt követően kerülhetnek kihirdetésre a rendeletek.

A napokban az amerikai Szenátus törvényhozási bizottsága számos módosító indítvány mellett ugyan, de zöld utat adott az “American Innovation and Choice Online” című törvénytervezetnek. Amennyiben a Szenátus teljes ülése is megszavazza, a tervezetből törvény lesz.

A törvény célja az óriás platformok monopol helyzetének megtörése, működésük szabályozása a tiszta és fair verseny biztosítása érdekében.

A törvénytervezet elfogadása elsősorban az Apple-t, a Google-t és az Amazont érintené hátrányosan, de a jogszabály szövegezése alapján az olyan óriás platformokra is vonatkozna, mint a Meta vagy a TikTok.

A tervezet felhasználó szám és piaci kapitalizáció alapján meghatározza a domináns platformok fogalmát és számukra előírja, hogy

platfomjukon a saját termékeiket nem hozhatják előnyösebb helyzetbe a versenytársak alkalmazásainak hátrányára.

Továbbá megszüntetné a domináns platformok (pl. Apple) zártságát hivatkozva azok – a törvénytervezet indoklása szerint – versenyt és innovációt korlátozó hatására.

anti-trust eljaras a BigTech cegek ellene a vilagban

Fotó forrása: thenextweb.com

Mit jelent ez a gyakorlatban?

  • Nincs “self-preferencing”: A jogszabály tiltja a platform marketing és reklám tevékenységében a saját terméket a versenytárs kárára történő előtérbe helyező magatartást. (Az Amazon esetében például a belső kereső/termékajánló algoritmus – csupán a társaság döntése alapján – nem értékelheti magasabbra a saját márkás termékeket, mint a versenytársakét. Ugyanígy, az appstore-ban az Apple vagy a Google sem emelheti saját alkalmazásainak ranking értékét indokolatlanul a versenytársaké fölé.)
  • A domináns platformok nem lehetnek zárt, más szolgáltatók szolgáltatásaival interoperabilitást nem biztosító platformok. A platform gazdák nem hozhatnak létre és nem működtethetnek ilyen platformot.
  • A törvénytervezet megtiltja a platformon futó alkalmazások használata során keletkező adatok, információk tisztességtelen, a platform gazdák versenytársaikkal szembeni versenyben történő felhasználását

A tét óriási, a hatások nem tiszták

A törvénytervezet vitája még korántsem ért véget. Szenátorok érvelnek az amerikai óriás platformok beruházásainak, eddigi innovációs törekvéseinek védelme mellett, hívják fel a figyelmet a globális versenytársak indokolatlan előnybe kerülésének veszélyére.

Van, aki azt nehezményezi, hogy a jogszabály-tervezet csak a domináns platformokra vonatkozik, s így a számos kisebb platform szolgáltató esetében egyrészt a felhasználók érdekei sérülhetnek és az esetleges jogsértő állapot következmények nélkül fennmaradhat. Másrészt, a szabályozott platformok versenyhátrányba kerülhetnek.

Az egyik szenátor azon aggodalmának adott hangot, miszerint például ha az Apple a törvény következtében nem tudja az appstore-ba kerülő alkalmazásokat a biztonság szempontjából előzetes bevizsgálni, az kockázatot és veszélyt jelenthet a fogyasztókra nézve.

A kisebb tech cégek összetömörülnek és a törvénytervezet elfogadása mellett lobbiznak az innováció ösztönzése jegyében.

Megszólalt a Google és az Apple is

A Google például azzal érvelt, hogy a törvény rendelkezései kockáztatják a Google Search és más szolgáltatások biztonságosságát, így a felhasználók adatai, magánszférája nagyobb biztonsági kockázatnak lesz kitéve.

Az Apple is a jelenlegi működési mód eredményeként elért kiemelkedő biztonsági szinttel, az állampolgárok digitális eszközeinek védelmével érvelt. (Az iPhone-ra csak az Apple appstore-ján keresztül lehet alkalmazásokat letölteni, így a társaság biztonsági szempontból bevizsgálhatja az alkalmazásokat. Az eljárás másik előnye, hogy az iPhone felhasználók kontrollálni tudják, milyen adataikat mely szolgáltatókkal osztják meg.)

A két társaság vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy a törvénytervezet a saját termékeik adatvédelmi biztonságosságát is veszélyezteti.

Célkeresztben van a Google és az Apple appstore üzleti modellje is

Nem dőlt még el a domináns, ú.n. gatekeeper mobil alkalmazás-áruházak megnyitását célzó, 2021. novemberében benyújtott törvénytervezet sorsa az USA-ban.

Az “Open App Markets Act” az 50 millió USA-beli felhasználónál többet kiszolgáló platformok (gatekeeper platformok) zárt és a versenyt korlátozó működési modelljét változtatná meg. Különös tekintettel a Google és az Apple, illetve az általuk üzemeltetett alkalmazás áruház áll a jogszabály célpontjában, tekintve, hogy a két társaság a meghatározó mobil operációs rendszerek (iOS és Android) felett gatekeeper kontrollal bír.

A törvényjavaslat alapján a gatekeeper társaságok nem követelhetik meg a fejlesztőktől például, hogy

  • a társaság saját fizetési alkalmazását használják az alkalmazásaikban történő in-app fizetésekhez, vagy hogy
  • a társaság platformján egyenlő vagy kedvezőbb árat ajánljanak felhasználóiknak, mint más alkalmazás áruházak esetében,
  • a harmadik feles alkalmazás fejlesztője kizárólagosan az appstore-n keresztül kommunikálhasson a fogyasztókkal.
  • A tervezet megtiltja továbbá, hogy az alkalmazás áruházban lévő harmadik-feles alkalmazásokból származó üzleti adatokat az appstore tulajdonosa saját javára fordíthassa és így – tisztességtelen – versenyelőnyhöz jusson.

A cél ez esetben is a verseny ösztönzése, a platform tulajdonos alkalmazásaival versenyző harmadik feles szolgáltatásoknak egyenlő játéktér biztosítása a platformon.

Az alkalmazás áruházak ökoszisztémája megnyitásának eredményeként lehetővé válna például olyan összehasonlító szolgáltatás fejlesztése, mely megmutatná a fogyasztónak, hogy ugyanazt a software-t hol találja meg olcsóbban.

FinTechZone vélemény: Meggyőződésünk, hogy a javaslatok akár elfogadásra kerülnek, akár megállnak a törvényhozás útvesztőjében, a bigtech platformok működése a tervezeteket kísérő viták hatására változni fog, a verseny új szintre emelkedik.

A BigTech ökoszisztémák működését, a működést meghatározó trendeket a “Digitális ökoszisztémák. A jövő szolgáltatói.” c. kiadványunkban mutattuk be. A kiadvány innen tölthető le.

Címlapfotó: stock.adobe.com by Jiw Ingka | Licence: FinTech Group

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

NÉMETH MONIKA

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!