2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024.06.05.

Új kibervédelmi eszköz! A Google bemutatta, hogyan védhet meg a telefonos csalóktól

Szerző:

Kategóriák:

A Google legújabb nyelvi modellje, a Google Gemini új lehetőségeket nyithat a pénzügyi szektor számára a kiberbűnözés elleni küzdelemben.

A pénzügyi szolgáltatók évek óta komoly erőforrást fektetnek abba, hogy figyelmeztessék ügyfélkörüket a potenciális spam üzenetekre és a csalók hívásaira. A technológia azonban ezúttal a mindennapi felhasználók oldalára állhat a kiberbűnözőkkel szemben – mindezt a támogatást valós időben biztosítva.

Ha az ügyfél felvette a telefont…

Annak ellenére, hogy számos figyelmeztetés hangzik el, még mindig előfordulhat, hogy az ügyfél felveszi a telefont, és a csalóval kezd beszélgetni. Ilyen helyzetekben sok biztonsági szakértő már előre keresztet vetne az ügyfél banki adataira, mivel a továbbiakban az ügyfél éberségén és a csaló “profizmusán” múlik a történet kimenetele.

A 2024-es Google I/O fejlesztői konferencián azonban a Google bemutatott egy új funkciót, amely forradalmasíthatja ezt a területet.

Az Android jövőbeli verziójába épített funkció a Gemini Nanót használja, a Google generatív AI-eszközének legkisebb változatát, amely teljes egészében az eszközön fut.

Valós idejű védelem a csaló hívások ellen

A rendszer valós időben képes felismerni a telefonos átverésekkel összefüggésbe hozható beszélgetési mintákat.

Például, ha valaki banki képviselőnek adja ki magát, vagy jelszót kér, azonnal aktiválódik a rendszer. Az olyan gyakori csalói taktikák, mint az ajándékkártyák kérésére irányuló kérések is riasztást váltanak ki.

Amikor a rendszer csalást észlel, egy értesítés jelenik meg a felhasználó számára, figyelmeztetve őt a lehetséges veszélyre. Ez a funkció különösen hasznos lehet azok számára, akik gyakran esnek áldozatául ilyen típusú csalásoknak.

Hol a magánélet védelme?

Bár a funkció megjelenési dátuma még nem ismert, azt már tudjuk, hogy a használata opcionális lesz, ami azt jelenti, hogy a felhasználók önként kapcsolhatják be.

Ez fontos szempont a magánélet védelme érdekében, mivel a Gemini Nano nem tölt fel adatokat a felhőbe, hanem helyben, az eszközön végzi a figyelést.

Az opcionális megközelítés viszont kihívásokat is jelenthet, mivel azok, akik a legjobban kitettek az ilyen típusú csalásoknak, esetleg nem aktiválják ezt a védelmi funkciót.

A pénzügyi szolgáltatóknak tehát továbbra is kulcsszerepük lesz abban, hogy ügyfeleiket tájékoztassák és ösztönözzék a technológiai újítások használatára.

A Monzo is küzd a telefonos csalásokkal

Talán fel sem tudjuk mérni, hogy egy hivatalosnak tűnő telefonhívás milyen megtévesztő lehet. Pedig a számok nem hazudnak; 2022-ben 45 367 telefonos pénzügyi csalást jelentettek az Egyesült Királyságban, és a veszteségek összege a 177,6 millió fontot is elérte.

A brit online bank, a Monzo 2023 őszén bevezetett egy alkalmazáson belüli “státuszhívás” funkciót, amely segít az ügyfeleknek megkülönböztetni a hiteles, közvetlen banki alkalmazotti telefonhívást a csaló telefonhívásoktól.

A csalók legyőzése érdekében a Monzo új eszköze lehetővé teszi, hogy egy alkalmazáson keresztül ellenőrizzék „hívási állapotukat”.

Ez a funkció megmutatja – jobb esetben visszaigazolja -, hogy valóban a bank csapatának egyik tagja beszélget-e az ügyféllel az adott pillanatba.

,,Ha a Monzo alkalmazás hívás státusz funkciója azt mutatja, hogy nem a Monzo csapat egyik tagja beszél veled, azonnal szakítsd meg a hívást és jelentsd nekünk!”

– javasolta Priyesh Patel, a Monzo biztonsági csapatának vezetője.

Az alkalmazáson belül egyszerű és egyértelmű színkódokkal jelzi a Monzo csapata, hogy jelenleg hívásban van-e az ügyfélszolgálat munkatársa.

[Forrás: techcrunch] | Címlapfotó: stock.adobe.com | Licenc: FinTech Group

Címkék:
blank