2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2019.09.19.

Várja az NKM Csoport a fizetési kérelmet, de a bankok nélkül nem fog menni. Exkluzív interjú az NKM Zrt. digitális vezérigazgató-helyettesével

Szerző:

Kategóriák:

A hazai készpénzmentes társadalom felé vezető úton fontos szerepe lesz annak, miképpen alakulnak át számlafizetési szokásaink. Még mindig nagyon magas, legalább 60% a sárga csekk és a készpénz aránya a közüzemi díjak kifizetésében az MNB szerint. A jövő tavasszal induló azonnali fizetési rendszer, majd a jövő év folyamán megjelenő fizetési kérelem segítheti a készpénz elleni küzdelmet, a sárga csekk visszaszorítását, de ehhez a bankokra is szükség lesz – mondta el Koncz Péter, a Nemzeti Közművek Zrt. digitális vezérigazgató-helyettese a FinTechZone.hu-nak adott exkluzív interjújában.

A számlafizetés jövőjével, a fizetési kérelemmel kapcsolatos várakozásokról Koncz Péter, az NKM Zrt. digitális vezérigazgató-helyettese előadást tart majd 2019. október 15-én a PayTechShow-n.

ELŐADÁS: KÖZMŰ SZÁMLAFIZETÉS 2.0

Előadó: Koncz Péter, NKM Zrt., digitális vezérigazgató-helyettes

  • Hogyan érintheti az azonnali fizetés, a fizetési kérelem a közmű számlafizetési szokásokat?
  • Kinyílik-e a számlabemutatói piac a PSD2-nek és a fizetési kérelemnek köszönhetően?

1. Mik jelentik ma a legnagyobb kihívásokat az NKM Csoport számára az elektronikus díjbeszedésben?

 Koncz Péter: A közműszektorban a csekkes fizetés és a papírszámla nyújtása törvényi kötelezettség, ezt nem is szeretnénk, de nem is lehet elvenni az ügyfelektől, csak alternatívát kínálni nekik. Az ügyfelek digitálisan affinis része terelhető, ők is keresik az új digitális lehetőségeket, viszont léteznek olyan ügyfélszegmensek, amelyek esetében nehéz a jól bevált régi megszokásokon változtatni.

Az ügyfelek jelentős része a készpénzes fizetést preferálja az élet más területén is, amelynek oka több tényezőben rejlik: cash-flow menedzsment és kontroll, bizalmatlanság a nagyvállalatokkal szemben, bevált csekklefűzési szokáshoz való ragaszkodás. 

Rengeteg olyan beidegződés van, amiket lebontani, újrahuzalozni szemmel láthatóan egy lassú folyamat eredménye lehet csak.

Mégis úgy gondolom, hogy az innovációnak bőven van még tere ebben a folyamatban. Most elsősorban a digitális megoldásokra legnyitottabb ügyfelek igényeire vannak válaszaink a számla megtekintése és befizetése terén.

2. Milyen lakossági díjfizetési tendenciákat lát az NKM Csoport a közmű számlafizetések esetén?

Koncz Péter: Jelenleg kb. 30-40% a teljes elektronikus fizetési arány. Az átutalás és a csoportos beszedés aránya nem változott jelentősen az utóbbi években, a kártyás fizetések aránya viszont jelentősen nőtt és a trend alapján a kártyás fizetések aránya a jövőben is nőni fog.

Természetesen nagy kérdés, hogy az azonnali fizetés elindulása 2020. március 2. napján és az új pénzforgalmi irányelv (PSD2) hogyan módosítja majd ezeket a trendeket.

Ha olyan fizetési megoldások jelennek meg, amelyek a kártyás fizetésnél jobb felhasználói élményt tudnak nyújtani az ügyfeleknek, nem járnak az ügyfél számára extra költséggel, akkor a digitálisan affinis kör pár év alatt könnyen átpártolhat (elég csak a Revolut és Paypal hazai penetrációját nézni) az új megoldásokra.

Az NKM oldaláról a minél jobb felhasználói élmény nyújtása mellett fontos szempont a tranzakciós fizetési költségek csökkentése is.

3. Mennyire érezhető a mobil csatorna erősödése az ügyfelekkel való kapcsolattartásban?

Koncz Péter: Az applikáció elég friss megoldás nálunk, az elmúlt kb. egy év alatt többszázezer letöltés történt, amit a magam részéről egy erős eredménynek tekintek. Ebből a sokaságból kb. 50% használja aktívan az alkalmazásainkat.

A felhasználók harmada befizetésre is használja az applikációkat, 40%-a pedig mérőóra diktálásra.

4. Mennyire népszerű a kártyaadatok elmentésével történő „egykattintásos” fizetés?

Koncz Péter: A szolgáltatás kb. egy éve él és

a mentett kártyás fizetések száma már meghaladja a nem mentettekét.

Érdekes látni a folyamatot, ahogy szépen lassan, hétről hétre nő az arány, és az elmúlt 1 hónapban már megelőzte a hagyományos kártyás megoldást.

Mivel a mentett kártyás fizetési megoldás az általánosan elérhető e-commerce felületeken teljesen alapértelmezett ma már, ezért egy közmű esetében is mára egy elvárt funkcionalitássá fejlődött a piaci igény.

5. Hogyan segítheti az azonnali fizetés az NKM Csoportot az előbbi kihívások kezelésében?

Koncz Péter: Az azonnali utalás egy fontos mérföldkő lehet abban a kulturális változásban, amelynek nyomán a lakossági készpénzfizetések aránya csökkenni tud, emiatt az azonnali utalás az NKM Csoportra is hatással lehet hosszabb távon.

A konkrét irányok közül mi nagyon hiszünk a fizetési kérelemben,

mert bár a bevezetése jelenleg későbbre tolódott, de hitem szerint ez a fizetési forma egyesíti magában a csekkes fizetés nyújtotta kontrollt – a fizetés összege és időpontja fölött – egy várhatóan intuitív, kényelmes móddal. Másfelől szolgáltatóként várhatóan kedvezőbb költségű lesz.

Az azonnali utalással kapcsolatban érdemes tisztázni, hogy bár az utalás az adott közműcég bankjának számlájára (köztük hozzánk is) beérkezik a megadott pár másodperces határidő alatt, azonban mi az ügyfeleink egyenlegeit a jelenlegi törvényi szabályozásnak megfelelve banki kivonatok alapján könyveljük fel az utalást követő munkanapon. Tehát ezen a téren az ügyfelek oldaláról változással nem lehet számolni.

6. Mitől lehet sikeres az azonnali fizetés, a fizetési kérelem Magyarországon? Mikor lenne sikeres az NKM Csoport számára?

Koncz Péter: Az azonnali fizetés és a fizetési kérelem sikerességének kulcsa véleményem szerint az ügyfél oldaláról, az ügyfélélményből kiinduló fejlesztési folyamat, amely figyelembe veszi, hogy a bankokon kívül más piaci szereplők is részesei a fizetési „journey”-nek. Véleményem szerint

a technikai alapok letétele után egy ilyen együttgondolkodásnak és tervezésnek kellene következnie, amelyben az NKM Csoport szívesen vállal szerepet.

A fizetési kérelemmel kapcsolatban úgy gondolom, hogy a szolgáltatás potenciális szűk keresztmetszete az ügyfél banki felülete, ahol a fizetési kérelmet fogadni tudja az ügyfél és jóvá tudja azt hagyni. Én még nem láttam ilyen banki felületet, de remélhetőleg a következő pár hónapban már fogunk látni megoldásokat erre is.

A másik sarkalatos pont, ami szintén egy banki oldalon lévő feladat, hogy az ügyfelektől jóváhagyást kell szerezni a másodlagos azonosítók és bankszámlák párosítására és a fizetési kérelem fogadására. Hogy ebben mi hogy tudjuk segíteni a bankokat, jelenleg még nem világos, de

ha a bankok ezzel nem készülnek el, nem indítanak rá kommunikációt és a jóváhagyó felület nem lesz könnyen használható, akkor a szolgáltatás nehezen lesz sikeres.

Címkék: