AZONNALI FIZETÉS

HELYZETKÉP AZ INDULÁS UTÁN

PREAMBULUM

2020. március 2-án elérhetővé vált Magyarország pénzügyi szupersztrádája, az azonnali fizetési rendszer. 5 másodperc alatt, e-mail címre, mobilszámra, adószámra és adóazonosító jelre is küldhetünk pénzt a nap 24 órájában. Az azonnali fizetési rendszerhez – a világon egyedülállóan – minden Magyarországon működő banknak kötelező volt a csatlakozás, így az új digitális pénzügyi alapinfrastruktúra szolgáltatásait minden, online módon elérhető bankszámlával rendelkező magyar lakos és vállalkozás élvezheti.

KÉRDÉSEK

amiket első körben vizsgáltunk

Mi az azonnali fizetés?

Hol tart ma az azonnali fizetés Magyarországon?

Ki, milyen azonnali fizetési szolgáltatással indult el eddig?

MI AZ AZONNALI FIZETÉS?

Az azonnali fizetési rendszer a magyarországi fizetési számlák között a fizetéseket az év minden napján, a nap 24 órájában néhány másodperc alatt lebonyolító alapinfrastruktúra.

Célja a hazai pénzforgalom hatékonyságának, a fizetési piac és a magyar gazdaság versenyképességének növelése.

Az azonnali fizetési rendszer elindulásával új fizetési módok is megjelennek: a másodlagos számlaazonosítóra címezhető átutalások, a fizetési kérelem és a QR-kódos fizetés.

KÖTELEZŐ NYÚJTANI: azonnali átutalási megbízás

Minden bank számára kötelező alapszolgáltatás a hét bármely napján a nap 24 órájában 5 másodpercen belül megvalósítani a belföldi átutalásokat. Legfontosabb tudnivalók:

 • A forintban vezetett fizetési számlák között a 10 millió forint alatti belföldi, egyedi megbízások azonnal teljesülnek. 
 • Az átutalt összeg azonnal jóváírásra kerül, azonnal felhasználható.
 • A fizetés eredményéről mindkét fél 20 másodpercen belül üzenetet kap.
 • A lakosság számára a kötegelt átutalási megbízásokat is teljesíteni kell. 

KÖTELEZŐ NYÚJTANI: másodlagos számlaazonosítóra történő átutalás

Az azonnali fizetési rendszer újdonsága, hogy a felhasználók az átutalási megbízás kitöltésekor a bankszámlaszám helyett megadhatják a kedvezményezett e-mail címét, mobilszámát, adószámát vagy adóazonosító jelét (másodlagos azonosítóját).

A szolgáltatás feltétele, hogy a felhasználók a használni kívánt másodlagos azonosítót a számlavezető bankjuknál megadják, amelyet a bank rögzít a GIRO Zrt. által üzemeltetett Központi Másodlagos Számlaazonosító Adatbázisban, hogy biztosítható legyen az átutalások helyes címzése.

Az adatbázishoz a bankok mellett csak a pénzforgalmi szolgáltatók, így pl. a PSD2 alapján piacra lépő pénzforgalmi szolgáltatók (számlainformációs és fizetéskezdeményezési szolgáltatók) férhetnek hozzá – korlátozott jogosultsággal. Ezen szolgáltatók a fizetési megbízás teljesítéséhez szükséges, a felhasználó által megadott másodlagos azonosítóhoz tartozó bankszámlaszámot kérhetik le.

 

OPCIONÁLIS: fizetési kérelem

Az azonnali fizetés másik újdonsága a fizetési kérelem, ami például a közmű díjfizetés esetén a „sárgacsekk” digitális megfelelője. Számos további felhasználási lehetőség is adódik a mindennapi lakossági pénzügyekben és a vállalatok közötti fizetések esetén is.

A fizetési kérelem célja, hogy automatizálja a Fizető fél oldalán a fizetési megbízás elindítását.

 • A fizetési kérelem a kedvezményezett üzenete a fizető félnek, amely tartalmazza az azonnali átutalási megbízás megadásához szükséges adatokat. A Fizető fél az adatok ellenőrzése után – az erre kialakított pl. mobilbanki felületen – jóváhagyja az utalást. 
 • A Fizetési Kérelem érvényességi ideje maximum 2 hónap. Két hónap elteltével az érvényesség automatikusan megszűnik.
 • A jogszabály lehetőséget biztosít arra, hogy a kedvezményezett megengedje a fizetendő összeg módosítását a fizető fél által.

OPCIONÁLIS: QR-kódos mobilfizetés

2019 nyarán a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közzétette az azonnali fizetési rendszerben alkalmazandó nyílt QR-kód-szabványt, hogy ezzel is segítse új típusú fizetési megoldások bevezetését, terjedését.

QR-kód tartalmazza az azonnali átutalási megbízáshoz szükséges adatokat: a számlakibocsátó nevét, bankszámlaszámát, a számla végösszegét, a közlemény rovatban a tranzakciót azonosító további adatokat.

A QR-kód lefotózásával a mobilbanki alkalmazásban az átutalási megbízás mezői automatikusan és hibamentesen kitöltésre kerülnek.

A világon a legismertebb ilyen jellegű, QR-kódra épülő mobilfizetési megoldások a kínai Alipay és a WeChat Pay, amelynek 1-1 milliárd felhasználója van világszerte. 

Galéria

HOL TART MA AZ AZONNALI FIZETÉS ITTHON?

A kötelező alapszolgáltatások minden banknál elérhetők. A mobilbanki, netbanki felületek, valamint a szolgáltatások igénybevételének módja bankonként eltérően kerültek kialakításra.

HUN-map-azonnali-fizetes

2020. március 2.

Fizetési kérelem mobilszámra elsőként az Erste Banknál

Az Erste Banknál a felhasználók küldhetnek egymásnak fizetési kéréseket, akár mobilszámra is, amennyiben a fizető fél is berögzítette a mobilszámát másodlagos számlaazonosítóként.

2020. március 25.

Azonnali fizetési QR-kód olvasás elsőként a Raiffeisen Banknál

A hazai nagybankok közül elsőként a Raiffeisen Bank mobilalkalmazása, a myRaiffeisen képes az MNB által kiadott azonnali fizetési QR-kódot olvasni.

2020. március 25.

A Billingo számlákon megjelent az azonnali fizetési QR-kód

A Billingo-felhasználó egyszer megadja a Billingo online számlázó fiókjában a fizetési megbízás indítására szolgáló QR-kód előállításához szükséges adatokat. A Billingo számlázórendszer ezt követően automatikusan előállítja az azonnali fizetéshez szükséges QR-kódot.

2020. április 1.

A Raiffeisennél már elérhető a fizetési kérelem szolgáltatás

A Raiffeisen Bank elsőként indítja el a bankon kívüli fizetésekre is alkalmas fizetési kérelem szolgáltatást. A megbízást a felhasználók másodlagos azonosító megadásával is indíthatják.

2020. április 3.

Bankon kívüli fizetési kérelem a GRÁNIT Banknál is

A GRÁNIT Bank ügyfelei bankon belülről és bankon kívülről, akár mobilszámra is indíthatnak/fogadhatnak fizetési kérelmeket.

2020. április 6.

Teljes körű azonnali fizetési megoldás: Organic Terminál kereskedőnek és Organic Pénztárca felhasználóknak

Megkezdődött az Organic fintech startup azonnali fizetési termináljainak telepítése. Az Organic Terminál telepíthető okostelefonra, táblagépre vagy akár számítógépre is, így a kis üzletek is könnyedén használhatják.
Ezzel párhuzamosan bemutatkozott az Organic Pénztárca, az okostelefonnal és hazai banknál bankszámlával vásárlóknak ingyenes elektronikus pénztárca megoldás is.

A felhasználók érintésmentesen, egyszerűen, QR-kód segítségével tudnak egymásnak azonnal utalni, egymástól pénzt kérni, de az alkalmazás képes arra is, hogy a felhasználók számlákat osszanak meg egymás között, vagy akár a szomszédnak is be tudjanak vásárolni anélkül, hogy az készpénzmozgással járna együtt.

2020. május 11.

Készül az azonnali fizetési QR-kód olvasására az OTP Bank is

“Azáltal, hogy az MNB bevezetett egy új QR-kód szabványt, az  OTP Bank azonnal megkezdte a QR-kód alapú azonnali fizetési szolgáltatás fejlesztését, amely jelenleg tesztelés alatt van és a funkció még csak részlegesen érhető el” – OTP Bank.

2020. május 13.

Rezsi számláikat e-mail címre is befizethetik az NKM ügyfelei

A Nemzeti Közművek Zrt. két másodlagos számlaazonosítót vezetett be – gazszamla@nemzetikozmuvek.hu és villanyszamla@nemzetikozmuvek.hu -, így mostantól az ügyfelek e-mail címre is indíthatják a rezsi kifizetését.

MIT MUTATNAK A SZÁMOK?

ÁTUTALÁSOK DB SZÁMA

 • MÁRCIUS: 9.323.860
 • ÁPRILIS: 9.019.583

MÁSODLAGOS AZONOSÍTÓRA KÜLDÖTT TRANZAKCIÓK ARÁNYA (%)

MÁRCIUS

0,05%

ÁPRILIS

0,04%

AZ ÚJONNAN REGISZTRÁLT MÁSODLAGOS SZÁMLAAZONOSÍTÓK SZÁMA AZ ADOTT HÓNAPBAN

MOBILSZÁMOK SZÁMA

 • MÁRCIUS: 18.198
 • ÁPRILIS: 9.962

E-MAIL CÍMEK SZÁMA

 • MÁRCIUS: 14.469
 • ÁPRILIS: 3.273

ADÓSZÁMOK SZÁMA

 • MÁRCIUS: 842
 • ÁPRILIS: 115

ADÓAZONOSÍTÓ JELEK SZÁMA

 • MÁRCIUS: 1.461
 • ÁPRILIS: 225
girofix fizetesi kerelem

BREAKING NEWS

HAMAROSAN: GIROFIX

Hamarosan megjelenik a piacon a GIRO legújabb innovációja a GIROFix szolgáltatás, mely a fizetési kérelmek közvetlen benyújtását könnyíti meg nem-banki szolgáltatók, vállalkozások számára.

KORÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

Mennyibe kerül az azonnali fizetés az ügyfélnek?

2020.03.04. | 1 min

Március első hétfőjén elindult az azonnali fizetés Magyarországon, aminek köszönhetően átutalásaink 5 másodpercen belül megérkeznek. A start összességében jól sikerült, de voltak netbankok, amelyek átmenetileg nem működtek/működnek, netbanki funkciók kerültek felfüggesztésre, vagy a számlatörténetben nem jelentek meg a tranzakciók. Az ország még csak most ismerkedik az azonnali fizetés lehetőségeivel és egyre több kérdés merül fel az első tapasztalatok után, amikre még nincsenek válaszok.

Mit jelenthet az azonnali fizetés az elektronikus kereskedelemben? Ezeket érdemes tudni

2020.02.27. | 1 min

Pár napon belül elérhető lesz az azonnali fizetés Magyarországon, ami számos élethelyzetben kínálhat új elektronikus fizetési megoldásokat. A leggyorsabban az elektronikus kereskedelemben jelenhetnek meg a különböző azonnali fizetési megoldások, mint például a QR-kód lefotózásával indított azonnali átutalási megbízás, vagy a fizetési kérelem.

KÖVETKEZŐ “3×3+1” CIKK A TÉMÁBAN

2020.05.27. Nemzetközi azonnali fizetési “csodafegyverek”.

KÉSZPÉNZGYILKOS CSODAFEGYVEREK

Mi a titkos recept? Mit tanulhatunk a svédektől?
swish sved azonnali fizetesi megoldas

AZONNALI FIZETÉS WEBINÁRIUM #1

AZONNALI FIZETÉS: A KÉSZPÉNZGYILKOS “CSODAFEGYVER”

IDŐPONT: 2020. JÚNIUS 24.

 1. Pénzügyminisztérium: “Elektronikus fizetést minden online kassza mellé 2021.01.01.-től.”
 2. NETS: Azonnali fizetési kudarcok és sikerek a világban.
 3. SWISH: A svéd azonnali fizetési csodafegyver. Mi a titkos recept?

mi a 3×3+1?