2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2022.03.07.

Mobilunkba költözhet a jogosítványunk. Digitális Személyazonosító (eID) Tárcák kialakítására ad pénzt az EU

Szerző:

Kategóriák:

Február végén 37 millió eurós pályázati felhívást tett közzé az EU, melynek célja a tagállamok között átjárható digitális személyazonosító tárca (digital identity wallet) megoldások kísérleti tesztelése, a már meglévő nemzeti, vagy üzleti elektronikus személyazonosító (eID) rendszerek integrálhatóságának vizsgálata.

Az Európai Unió Digital Europe Programme keretében

 • az európai adatterek kialakítása,
 • az európai blockchain infrastruktúra (EBSI) fejlesztése,
 • a mesterséges intelligencia alapú megoldások és
 • a digitális kormányzati szolgáltatások fejlesztése, tesztelése mellett megjelent
 • az európai Digitális Személyazonosító Tárca projektek határokon átnyúló tesztelését, a tárca-ökoszisztéma fejlesztését célzó
  pályázati kiírás is.

Mi az európai Digitális Személyazonosító Tárca?

Az európai digitális személyazonosító tárcák (digital identity wallet) lehetővé teszik az Európai Unió lakosai számára, hogy az Unió minden tagállamában digitálisan azonosítsák magukat, továbbá digitális tárolják és kezeljék személyes adataikat, hivatalos dokumentumaikat.

Beköltözhet a jogosítványunk a mobilba

A pályázat célja, hogy olyan európai digitális személyazonosító tárcák jöjjenek létre, amelyek a kijelölt felhasználási területek vonatkozásában a tagállamok nemzeti e-ID ökoszisztémájába illeszthetők.

A pályázható felhasználási esetek:

 • mobil jogosítvány: járművezetési jogosultság igazolása állami és magán szervezetek felé,
 • elektronikus fizetés online és fizikai környezetben,
 • e-egészségügy: egészségügyi adatok, orvosi diagnózis, gyógyszerelés, recept,
 • diploma, iskolai végzettség igazolása,
 • egyéb felhasználási esetek: társadalombiztosítás esetén a biztosítottság igazolása, turizmushoz kapcsolódó hitelesítő adatok, pl. szállásfoglalás során.

A pályázatokban részletesen be kell mutatni a felhasználó oldali lépéseket (pl. regisztráció, alkalmazás aktiválása stb.), a teljes szolgáltatási út mellett az adathitelesítés, a tagállamok közötti átjárhatóság biztosításának módját, valamint a tesztelés módszertanát és a tesztkörnyezetet.

Az egyes felhasználási esetek elosztott főkönyvi technológiákkal is kialakíthatók. A kiírók számítanak a European Blockchain Services Infrastructure kezdeményezés (EBSI) elektronikus főkönyvein alapuló technológiai megoldások kipróbálására, tesztelésére is.

Az Apple is a mobilba költöztetné személyazonosító okmányainkat

Az Apple 2021 őszén bejelentette, hogy a jogosítványt és a személyi igazolványt is hamarosan hozzá lehet adni az Apple mobiltárca (Apple Wallet) alkalmazáshoz. A digitalizált okmányokat a felhasználók a reptereken is használhatják majd érintésmentes személyazonosításra az Egyesült Államok nyolc államában. A személyazonosító okmányokat ugyanúgy lehet hozzáadni az Apple Wallet alkalmazáshoz, mint ahogy a bankkártyákat.

További részletek itt.

EU-s szinten átjárható rendszerek kialakítása

A pályázati felhívás másik kiemelt célja, hogy állami intézmények és a vállalkozások már meglévő – akár blockchain alapú – rendszereiket integrálják az európai e-ID tárca megoldással.

A pályázatokat elsődlegesen az európai Digitális Személyazonosító Tárca megvalósításáért felelős tagállami intézmények nyújthatják be konzorciumban a megvalósításhoz szükséges piaci szervezetekkel, hitelesítés szolgáltatókkal. A pályázatok értékelése tervezetten a nyáron megtörténik, és a tervek szerint ez év decemberében a nyertesekkel a támogatási szerződéseket megkötik.

A pályázati felhívás itt érhető el.

Címlapfotó forrása: stock.adobe.com by redgreystock | Licenc: FinTech Group

Címkék:
blank