BankTechShow

7 pontban a digitális fizetés, a kriptovaluták és a digitális jegybankpénz elterjedését akadályozó tényezőkről

Szerző: | 2022. 06. 24. | Blockchain, Elektronikus fizetés, kriptovaluták, Összes hír

A biztonságos digitális személyazonosítás, az új technológiák ismerete, a digitális valuták értékajánlatának egyszerű és érthető bemutatása vezethet a digitális pénz lakossági és üzleti befogadásához. A felhasználók szerint 3-5 éven belül több országban megvalósulhat a készpénzmentes társadalom és gazdaság.

Az Economist Group a Crypto.com megbízásából harmadik éve készít több országon átívelő felmérést a digitálistól való félelem, illetve a digitális szolgáltatások megítélésének változásáról. A “Digimentality 2022 – Fear and favouring of digital currency” felmérés célja, hogy feltárja, milyen mértékben bíznak meg a digitális fizetési megoldásokban a felhasználók és milyen akadályok állnak a digitális valuták bevezetése, befogadása előtt.

A kutatásról

A 2022. évi kutatás keretében 3000 embert kérdeztek meg; a válaszadók fele fejlett gazdaságokból (pl. (Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Franciaország, Szingapúr), a másik fele fejlődő országokból (pl. Törökország, Dél-Afrika, Fülöp-szigetek) vett részt.

A felmérésben résztvevők jellemzően felsőfokú, vagy valamilyen szakmai végzettséggel rendelkeztek és valamennyien vásároltak digitális eszközzel az elmúlt 1 évben. Idén január-februárban a kutatást kibővítették és 150 intézményi befektető és vállalati treasury vezető véleményét is kikérték a digitális jegybankpénz (CBDC) bevezetéséről, befogadásáról.

A Crypto.com-ról

A Crypto.com 90 országban 50 millió felhasználó számára nyújt kriptovaluta fizetési és kereskedési platformot.

Röviden a kutatás megállapításaiból

1. Magasak az elvárások a központi digitális jegybankpénzzel, a kriptovalutákkal és a DeFi megoldásokkal szemben

 • A megkérdezett felhasználók közel 37%-a szerint a kormánya a következő 3 évben bevezet valamilyen központi digitalis jegybankpénzt és a kriptovalutát törvényes fizetési eszköznek ismeri el. (Jelenleg több mint 60 központi bank foglalkozik CBDC fejlesztéssel, melyek közül Kína és Svédország már felhasználói teszteket is végez.)
 • Az NFT vásárlása népszerű volt a felmérés során – a válaszadók 60%-a jelezte, hogy várhatóan a következő 3 évben vásárol majd valamilyen NFT-t.
 • A DeFI-vel kapcsolatban volt a legnagyobb bizonytalanság. Bár 34% mondta, hogy valamilyen DeFi alkalmazást várhatóan használni fog, 44% feletti válaszadó volt tanácstalan, vagy közömbös.

2. A fizikai kártyás fizetés népszerűsége a digitális fizetési formák szaporodásával csökkent

 • 2022-ben a megkérdezettek mindössze 8%-a mondta, hogy mindig előveszi a kártyáját. Ugyanez az arány 2020-ban 26% volt.
 • A válaszadók 22%-a fizet szinte minden esetben az online bankján keresztül. 2020-ban ez az arány 19% volt.

3. Ha bizalom, akkor még mindig készpénz a nyertes

 • A válaszadók 85%-a tekinti a készpénzt biztonságos fizetési módnak. Érdekes, hogy az arány – még ha csak egy parányit is – de növekedett.

4. Egyre közelebb a készpénzmentes társadalom

 • A válaszadók 65%-a szerint 5 éven belül számos ország eljuthat a készpénzmentes társadalomig és gazdaságig.
 • Az időtartamot, hogy az adott ország a válaszadó várakozása szerint mikorra érheti el a készpénzmentességet, 47% 3-5 évre, 18% pedig 1-2 éven belülre becsülte. Ugyanakkor a megkérdezettek 13%-a azon a véleményen volt, hogy soha nem lesz az országa teljesen készpénzmentes.

5. Legnagyobb akadály a digitális fizetés terjedése előtt a szabályozás

 • A legjelentősebb akadály az új digitális fizetési megoldások terjedése előtt – a válaszadók 27%-a szerint – a szabályozás. Ha a szabályozók a technológiákat, a technológiai változást nem értik, rendkívül nehéz megfelelő, hatékony szabályozási kereteket kialakítani.
 • Második és harmadik helyen a digitális fizetés alacsony fogyasztói (25%) és üzleti (24%) befogadása áll.
 • A technológiai ismeretek hiánya a 4. helyen áll a rangsorban 23%-kal.
 • Az új technológiákkal szembeni kevés tapasztalat, bizalmatlanság csak 20% szerint a legnagyobb akadálya a digitális fizetés elterjedésének.
 • A privacy, személyes adatvédelmi kérdések csak 7. helyet foglalták el 9-es listában és 8. helyre került a bonyolult használat.

6. A digitális valuták terjedésének legnagyobb akadálya a biztonságos digitális személyazonosság hiánya

 • 2021-ben a digitális valuták ismeretének hiánya állt első helyen a megkérdezettek körében (51%), 2022-re ez az arány 22 %-ra csökkent.
 • Idén első számú akadály (24%-kal) a biztonságos digitális személyazonosság (digital ID) hiánya.
 • A technológiát egyre többen találják biztonságosnak, 34%-ról 20%-ra csökkent azok aránya, akik szerint a háttértechnológia nem biztonságos.
 • Valamennyivel javult a vásárlási folyamat megítélése és ezzel párhuzamosan emelkedett az igény a választék növekedésére.

7. A központi digitális jegybankpénz (CBDC) elfogadásának legnagyobb akadálya az edukáció hiánya

 • A CBDC értékajánlat ismeretével kapcsolatos hiányosságok és a fogyasztói oldalon a belépési küszöb mértékének egyenetlensége 27-27%-kal holtversenyben állnak az élen.
 • Fontos akadályként itt is megjelenik a biztonságos digitális személyazonosság hiánya (23%).
 • Nehézségként jelölte meg a válaszadók 18%-a a technológia iránti bizalom hiányát.
[Economist Impact], Címlapfotó: stock.adobe.com by hichako | Licence: FinTech Group
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!