2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2022.06.19.

A K&H anyabankja blokklánc alapú digitális valutát bocsátott ki

Szerző:

Kategóriák:

A Kate Coin a KBC digitális mobilbanki ökoszisztémáján belül használható programozható, digitális valuta. Használatát Kate segíti, a KBC mesterséges intelligenciával rendelkező digitális személyi asszisztense. A digitális valutához például társadalmi felelős magatartással lehet hozzájutni és a KBC digitális banki termékeinek igénybevételére lehet használni a KBC zárt ökoszisztémájában.

A Kate Coin és a KBC digitális valuta projektjének nélkülözhetetlen eleme Kate, a KBC 2020 év végén bemutatott és hamar népszerűvé vált – ma már 1,8 millió KBC ügyfél használja – digitális személyes asszisztense. A mesterséges intelligencia alapú asszisztens az ügyfeleket a netbanki és mobilbanki tranzakciók, ügyintézések során személyre szabott információkkal, válaszokkal, ajánlatokkal segíti.

A most bevezetett digitális valuta a Kate Coin nevet kapta. A Kate Coin-t a Kate digitális pénztárca alkalmazáson keresztül nyerhetik el és – egyelőre csak a KBC zárt mobilbanki ökoszisztémájában – használhatják fel az ügyfelek. A tárcán kívül nincs értéke a valutának. A Kate Coin fedezetét teljes mértékben a KBC biztosítja. Értéke 1:1-ben az euróhoz van kötve, azaz 1 Kate Coin egyenértékű 1 euróval.

Teszteli a KBC, mire lehet használni a digitális valutát

Egy 200 fős sikeres dolgozói tesztet követően a hétvégén egy fesztiválon a KBC 8 000 dolgozója Kate Coin-nal vásárolhatta meg ételét, italát. Ez volt a Kate Coin első nagyszabású tesztje. A teszt célja annak vizsgálata, hogy a KBC blockchain platformja képes-e nagy mennyiségű kisértékű tranzakciót lebnyolítani relatíve korlátozott időtartamon belül.

A KBC által használt blockchain technológia és így a Kate Coin is teljes mértékben programozható. A KBC mind a Coin megszerzéséhez, mind felhasználásához feltételeket határozhat meg. Ilyen feltétel lehet pl. a felhasználás időtartama, a Koin felhasználásának korlátozása valamely előre meghatározott célra.

A Kate Coin lojalitással, vagy meghatározott termékek vásárlásával, vagy bizonyos, előre meghatározott cselekedettel szerezhető. Ilyen lehet például, hogy elektromos kerékpárhoz kapcsolódó hitel felvételekor a vásárló Kate Coin-t kap a KBC-től. A tokeneket ezt követően a vásárló más kezdeményezésekre is felhasználhatja, például befektethet egy társadalmilag felelős KBC befektetési alapba. A KBC akár növelheti is a tokenek értékét, ha bizonyos célokra fordítja a vásárló.

A bank vizsgálja a Kate Coin használat bővítésének lehetőségeit is, elsőként, hogy a mobil ökoszisztémájában elérhető harmadik feles alkalmazások számára hogyan tudná megnyitni a digitális token használatát. A KBC egy olyan konstrukción dolgozik, mellyel a Kate Coin használatához valamilyen kedvezmény kapcsolódna ösztönzve így annak használatát.

“Egy teljesen új gazdaság van kialakulóban olyan új technológiákra épülve, mint pl. a web3, kriptovaluták, vagy az NFT-k. A Kate Coin kibocsátásával a KBC belép ebbe az új világba. Így készítjük fel a KBC-t a jövőre”

– mondta Johan Thijs, a KBC Csoport vezérigazgatója.

Címkék: