2024. október 15.
FinTechShow
Terítéken a legújabb digitális pénzügyi szolgáltatások és megoldások

EARLY BIRD JEGYEK    2024. ÁPRILIS 30-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow
Megoldások a jövő digitális bankjához

EARLY BIRD JEGYEK    2024. ÁPRILIS 30-IG! 

2018.05.16.

A show és a PSD2 folytatódik tovább

Szerző:

Kategóriák:

A PSD2 lassan már minden fintech-fan könyökén jön ki, noha még csak pár hónapja lehet vele élőben is ismerkedni. Az utolsó húsokat is igyekeztek lerágni a PSD2-csontról a május eleji FinTechShow-n.

Akárhogyan is viszonyulunk az EU-hoz, el kell hinnünk, azt szeretnék, hogy Európa a pénzügyi technológiák globális központjává váljon. Ehhez egy jól hangzó és sokat ígérő fintech cselekvési tervet is készítettek. E terv lehetővé teszi a pénzügyi szféra számára a gyorsan fejlődő új technológiák, például a blokklánc, a mesterséges intelligencia és a felhőszolgáltatások alkalmazását. A másik törekvésük a piacok biztonságának növelése és a piaci hozzáférés megkönnyítése az új szereplők számára.

Verseny a tagállamok felügyeletei között

A Bizottság a Cselekvési Terv mellett a PSD2 szabályozási csomag kidolgozása során is több esetben kiállt  a fintech innovációk fontossága mellett. Például a banki API-k nem megfelelő minősége és teljesítménye esetére alkalmazandó tartalékmechanizmus intézménye is a Bizottság közvetlen javaslatára került a szabályozásba. A szekcióban Gárdos Péter, a Gárdos Mosonyi Tomori Ügyvédi Iroda partnere az EU PSD2 szabályozási csomagjáról elmondta, ha a fogadó tagállam a határidőig nem implementálja a PSD2 előírásait, a késedelemmel a jogalkotók komoly versenyhátrányba hozhatják a saját szolgáltatóikat.
Gémes Tamás, a Fintechblocks társalapítója az erős ügyfélhitelesítés szabályait rögzítő RTS-t (Szabályozástechnikai Standardok) próbálta fogyaszthatóvá tenni. A fintech fejlesztő az RTS autentikációs követelményei kapcsán kiemelte, a kétfaktoros, azaz pl. az együttesen jelszóval és PIN kóddal történő hitelesítést a számlainformációs célú hozzáférés megadásakor 90 naponként , PISP-nél pedig minden fizetés jóváhagyásakor meg kell tenni.  A kisértékű ügyleteknél és pl. az autópálya díjfizetésnél jogszabályi kivételek könnyítik a fizetést.

Az Egyesült Királyságban már több mint 20 új szolgáltató jelent meg

Dr. Varga Dávid, az MNB engedélyezési területéért felelős vezetője a PSD2 okozta kihívásokról beszélt. Szerinte a PSD2 célja, hogy fejlesszék a biztonságos elektronikus fizetések belső piacát, javuljon a pénzforgalmi szolgáltatások választéka és átláthatósága, elkerüljék, hogy eltérő tagállami szabályozás jöjjön létre, valamint a fogyasztókat is szeretnék megvédeni.

A szekció során az is kiderült, hogy még nem állnak sorba az MNB-nél a leendő új pénzforgalmi szolgáltatók és Európában is csupán az Egyesült Királyság dicsekedhet 20-nál is több új AISP és PISP szolgáltatóval.

Az igazi kihívások még csak most jönnek

Az előadásokat kerekasztal-beszélgetés követte, ahol gyakorlatiasabb módon igyekeztek kibontani a problémákat és megválaszolni a kérdéseket. Itt Gárdos Péter szakjogász elmondta, a PSD2 technológiasemleges, azaz szerinte nincs akadálya, hogy a blockchain alapú tranzakciókat is beépítsék a PSD2 rendszerébe.

FinTechShow PSD2 engedelyezes MNB

Balról jobbra a képen: dr. Gárdos Péter (Gárdos Mosonyi Tomori Ügyvédi Iroda), Gémes Tamás (Fintechblocks), Sárközi László (MKB Bank), dr. Varga Dávid (MNB)

 

A kerekasztal résztvevői egyetértettek abban, hogy a PSD2 megváltoztatja a piaci szereplők között hagyományosan kialakult kapcsolatokat, ezért a szabályzási csomag implementálását követően a PSD2 szerinti működés egyik legnagyobb kihívása a szolgáltatók közötti felelősségi viszonyok és az eljárási gyakorlat kialakítása. Szabályozónak, hatóságnak, jogásznak és piaci szereplőknek is sok feladatot ad még a PSD2 gyakorlatba átültetése. Érdemes lesz néhány hónap múlva a kezdeti időszak piaci tapasztalatait értékelni, elemezni.

Címkék: