SimpleTrends
SimpleTrends

A show és a PSD2 folytatódik tovább

Szerző: | 2018. 05. 16. | API bankolás, FinTechShow, Összes hír, PSD2, Szabályozás

FinTechShow-7.0

A PSD2 lassan már minden fintech-fan könyökén jön ki, noha még csak pár hónapja lehet vele élőben is ismerkedni. Az utolsó húsokat is igyekeztek lerágni a PSD2-csontról a május eleji FinTechShow-n.

Akárhogyan is viszonyulunk az EU-hoz, el kell hinnünk, azt szeretnék, hogy Európa a pénzügyi technológiák globális központjává váljon. Ehhez egy jól hangzó és sokat ígérő fintech cselekvési tervet is készítettek. E terv lehetővé teszi a pénzügyi szféra számára a gyorsan fejlődő új technológiák, például a blokklánc, a mesterséges intelligencia és a felhőszolgáltatások alkalmazását. A másik törekvésük a piacok biztonságának növelése és a piaci hozzáférés megkönnyítése az új szereplők számára.

Verseny a tagállamok felügyeletei között

A Bizottság a Cselekvési Terv mellett a PSD2 szabályozási csomag kidolgozása során is több esetben kiállt  a fintech innovációk fontossága mellett. Például a banki API-k nem megfelelő minősége és teljesítménye esetére alkalmazandó tartalékmechanizmus intézménye is a Bizottság közvetlen javaslatára került a szabályozásba. A szekcióban Gárdos Péter, a Gárdos Mosonyi Tomori Ügyvédi Iroda partnere az EU PSD2 szabályozási csomagjáról elmondta, ha a fogadó tagállam a határidőig nem implementálja a PSD2 előírásait, a késedelemmel a jogalkotók komoly versenyhátrányba hozhatják a saját szolgáltatóikat.
Gémes Tamás, a Fintechblocks társalapítója az erős ügyfélhitelesítés szabályait rögzítő RTS-t (Szabályozástechnikai Standardok) próbálta fogyaszthatóvá tenni. A fintech fejlesztő az RTS autentikációs követelményei kapcsán kiemelte, a kétfaktoros, azaz pl. az együttesen jelszóval és PIN kóddal történő hitelesítést a számlainformációs célú hozzáférés megadásakor 90 naponként , PISP-nél pedig minden fizetés jóváhagyásakor meg kell tenni.  A kisértékű ügyleteknél és pl. az autópálya díjfizetésnél jogszabályi kivételek könnyítik a fizetést.

Az Egyesült Királyságban már több mint 20 új szolgáltató jelent meg

Dr. Varga Dávid, az MNB engedélyezési területéért felelős vezetője a PSD2 okozta kihívásokról beszélt. Szerinte a PSD2 célja, hogy fejlesszék a biztonságos elektronikus fizetések belső piacát, javuljon a pénzforgalmi szolgáltatások választéka és átláthatósága, elkerüljék, hogy eltérő tagállami szabályozás jöjjön létre, valamint a fogyasztókat is szeretnék megvédeni.

A szekció során az is kiderült, hogy még nem állnak sorba az MNB-nél a leendő új pénzforgalmi szolgáltatók és Európában is csupán az Egyesült Királyság dicsekedhet 20-nál is több új AISP és PISP szolgáltatóval.

Az igazi kihívások még csak most jönnek

Az előadásokat kerekasztal-beszélgetés követte, ahol gyakorlatiasabb módon igyekeztek kibontani a problémákat és megválaszolni a kérdéseket. Itt Gárdos Péter szakjogász elmondta, a PSD2 technológiasemleges, azaz szerinte nincs akadálya, hogy a blockchain alapú tranzakciókat is beépítsék a PSD2 rendszerébe.

FinTechShow PSD2 engedelyezes MNB

Balról jobbra a képen: dr. Gárdos Péter (Gárdos Mosonyi Tomori Ügyvédi Iroda), Gémes Tamás (Fintechblocks), Sárközi László (MKB Bank), dr. Varga Dávid (MNB)

 

A kerekasztal résztvevői egyetértettek abban, hogy a PSD2 megváltoztatja a piaci szereplők között hagyományosan kialakult kapcsolatokat, ezért a szabályzási csomag implementálását követően a PSD2 szerinti működés egyik legnagyobb kihívása a szolgáltatók közötti felelősségi viszonyok és az eljárási gyakorlat kialakítása. Szabályozónak, hatóságnak, jogásznak és piaci szereplőknek is sok feladatot ad még a PSD2 gyakorlatba átültetése. Érdemes lesz néhány hónap múlva a kezdeti időszak piaci tapasztalatait értékelni, elemezni.

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

ANDOR MÁRIÓ

Még nem volt hat éves, amikor elkezdett írni, amit sajnos vagy szerencsére azóta sem hagyott abba. Az elmúlt években dolgozott startupok mellett is közösségi kommunikátorként, de egy nagy IT-klaszter webes dolgait is terelgette. Mindemellett kettős életet él: úgy az offline, mint az online bankolást is szereti. Mert szerinte az érme mindkét oldala érdekes tud lenni. Címkéi: #marioszerint

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

SimpleTrends konferencia

Simpletrends
Legújabb trendek az e-commerce, m-commerce, fintech, marketing és logiksztika témákban.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!