Megszólalt az EBA: enyhít a PSD2 authentikációján

írta | 2017.02.24. | Összes hír, PSD2, Szabályozás

A PSD2 irányelv implementálása során a legnagyobb vihart a kétfaktoros authentikáció szabályait (is) rögzítő RTS tervezete (Regulatory Technical Standards on Strong Customer Authentication) kavarta a bankok, a fintech cégek és még a beszállítók körében is.

 

Ahogy korábbi cikkeinkben többször írtuk, ez a szabályrendszer alapjában érintheti a piacnyitás sikerét, az új, innovatív szolgáltatók piacra lépését, az alternatív üzleti modellek fenntarthatóságát, és végső soron a fogyasztói szolgáltatások értékajánlatát.

 

Itt vártunk változást

Az EBA elnökének tavalyi EU Parlamenti meghallgatása után megfogalmaztuk saját véleményünket is, hogy mely rendelkezések terén várhatunk enyhítést, hol nem valószínű, hogy enged a szabályozó a lefektetett irányokból.

Mi arra tippeltünk, hogy az NFC és a távoli online fizetések esetében az egyszerű authentikáció értékhatára közötti különbséget eltörli az EBA

  • részben azért, mert a fogyasztók felé nyújtandó szolgáltatásban töredezettséget fog eredményezni, azaz sérül az ügyfélélmény, bonyolultabb lesz a szolgáltatás.
  • Másrészt, mert a mögöttes backend folyamatok is bonyolultabbak lesznek, ami költségeket okoz a szolgáltatói oldalon.

 

Változások a PSD2-ben

Az EBA elnök Andrea Enria londoni bejelentése szerint

a távoli online fizetések (pl. webshopok) esetén az egyszerű authentikáció eredetileg javasolt esetenkénti 10 Euros plafonját 30 Eurora emelné a bizottság

kizárólag lakossági vásárlások esetén.  Ez csupán félsiker – az értékhatár eltérésből fakadó probléma megmarad, ugyanakkor az e-kereskedelemben a forgalomcsökkenés várt mértéke jelentősen csökken.

 

Rossz hír a PFM szolgáltatóknak

Azon PFM szolgáltatók számára,  amelyek bíztak a screen-scraping hosszabb távú alkalmazhatóságában rossz hír, hogy

a PSD2 után nem lehet majd screen scraping-et alkalmazni automatizált adatlekérdezésre.

 

Szigorúbb banki rendelkezésre állás

Ugyanakkor a folyamatos API hozzáférés biztosítása érdekében a szabályozási tervezet

a bankok irányába szigorúbb követelményeket fogalmaz majd meg a folyamatos/szünetmentes API hozzáférés biztosítására.

 

Sajnos azt továbbra sem tudjuk, hogy mikorra várható az RTS szövege, illetve, hogy a mintegy 224 felvetésre adott EBA válasz mikorra lesz publikus.

Itt követhetsz minket:

NÉMETH MONIKA

NÉMETH MONIKA

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.