BankTechShow

Európai Bizottság: „A PSD2 víziója jó, de van még hová fejlődni”. Bemutatták a felülvizsgálat eredményeit

Szerző: | 2023. 05. 26. | Összes hír, PSD2, Szabályozás

“A PSD2 mögött meghúzódó szándék jó és még ma is releváns, de aránytalan követelményeket támasztott a fizetési szolgáltatókkal szemben az átláthatósági követelmények, az engedélyezés és az erős ügyfélhitelesítés tekintetében“ – derül ki az Európai Bizottság által nemrég bemutatott szakértői jelentésből.

2022 májusában az Európai Bizottság nyilvános konzultációt és célzott szakmai párbeszédet indított, melynek célja

 1. a jelenlegi szabályozás eredményességének felmérése,
 2. annak vizsgálata, hogy kell-e, és ha igen, mely pontokon a jelenlegi szabályozást frissíteni, módosítani annak érdekében, hogy a jövő kihívásainak megfeleljen, továbbá
 3. a pénzügyi adatok megosztásán, hasznosításán alapuló szolgáltatások fejlődésének (open finance) segítése.

A felülvizsgálat részeként a Bizottság által megbízott szakértők az Európai Unió minden tagállamában piackutatást végeztek; 10 kiválasztott tagállamban a szabályozói és felügyeleti gyakorlatokat mélyrehatóan vizsgálták.

Ezt követően politikai döntéshozók, nemzeti hatóságok, piaci szereplők és fogyasztói szervezetek bevonásával – összesen 266 – mélyinterjút és online felmérést készítettek. A Bizottság által bemutatott jelentés a szakértői csoport megállapításait és javaslatait tartalmazza.

A PSD2 alapdefiníciói, a kivételi esetek nem egyértelmű megfogalmazása heterogén piaci és felügyeleti értelmezéshez vezetett, melynek következtében az egyes tagállamokban eltérő jogalkalmazási gyakorlatok alakultak ki. A tagállamok közötti versenyfeltételek továbbra is egyenlőtlenek, a piac széttagoltsága nem csökkent.

Főbb megállapítások

(1.) A PSD2 vitathatatlan érdeme, hogy lerakta a nyílt bankolás alapjait Európában, ugyanakkor a terjedése a vártnál lassabb.

Úgy tűnik, egyetlen piaci szereplő sem boldog a jelenlegi helyzettel.

 • A bankok az ingyenes API hozzáférés biztosításának költségeire panaszkodtak.
 • A piacra lépő harmadik feles szolgáltatók pedig úgy látták, hogy a bankok nehezítik a számlainformációs hozzáférést és így megakadályozzák a magas ügyfélélményt adó, versenyképes szolgáltatások nyújtását.
 • A bankok számára a legnagyobb akadályt a szabályozási bizonytalanság jelentette.
 • A harmadik feles szolgáltatók hosszú engedélyezési eljárásokról és a határokon átnyúló fizetésekkel kapcsolatos problémákról számoltak be. A problémákat véleményük szerint az okozta, hogy a PSD2 számos rendelkezésének végrehajtását nem harmonizálták a tagállamok.
 • Az erős ügyfélhitelesítés (SCA) bevezetése magasabb szintű biztonságot teremtett a fizetési tranzakciók terén, a csalások száma csökkent. De mindez jelentős ráfordításokat igényelt a pénzügyi szolgáltatóktól, a kereskedők pedig nem egy esetben számottevő bevétel kiesésről számoltak be. (Az SCA-követelmény megnehezítette az online vásárlási folyamatot, aminek hatására nőtt a kosárelhagyás a webáruházaknál.)
 • Az SCA folyamatban még mindig vannak kiskapuk – jelezték a szakértők – , amelyek lehetővé teszik a csalók számára, hogy megkerüljék a biztonsági rendelkezéseket.
 • A tapasztalatok szerint a csalások száma a határon átnyúló tranzakcióknál lényegesen magasabb, mely részben annak is következménye, hogy az uniós fizetési piac továbbra is nemzeti szinten széttagolt, és a fogyasztói tudatosság továbbra is alacsony.

(2.) Költséges volt a bevezetés és még alig látszanak a hasznok

 • Az irányelvnek való megfelelés egyik legjelentősebb iparági költsége a nyílt banki szolgáltatások kialakítása volt. Ezen belül is az API-fejlesztések magas költségét említették a piaci szereplők, melyek együttesen a becslések szerint 3,2 milliárd eurót jelentettek az Unió szintjén. Ehhez jön még hozzá az SCA bevezetésének fejlesztési költsége, mely a becslések szerint további 5 milliárd eurónyi beruházást, költséget jelentett a piacnak.
 • A hasznok között a jelentés kiemelte a fraud nagyságának éves szinten 0,9 milliárd euróval történő csökkenését.
 • Pozitívnak – és a jövőbeni üzleti hasznok forrásának – tartják a szakértők, hogy a szektorban az informatikai infrastruktúra modernizálása felgyorsult, amely felgyorsítja, hatékonyabbá teszi az innovációt.

A piac általános értékelése inkább negatív mint pozitív

A bankok és a piaci érdekképviseletek, szövetségek túlnyomó többsége szerint a PSD2 költségei nagymértékben meghaladják a számukra eddig hozott előnyöket.

A nemzeti hatóságok és még a PSD2 bevezetése előtt piacra lépett harmadik feles szolgáltatók egy kicsit pozitívabban értékelik a szabályozás általános hatását, de ők is inkább általánosságban negatív értékelés felé hajlanak.

Nem lehet ugyanakkor ma még végső következtetést levonni, mert a PSD2 beruházási költségei a kezdeti szakaszban merültek fel, a hasznok pedig ezután, fokozatosan jelentkeznek

– figyelmeztet a tanulmány.

Forrás: Tanulmány a 2015/2366 a fizetési szolgáltatásokról (PSD2) szóló EU irányelv alkalmazásáról és hatásáról (FISMA/2021/OP/0002)

Címlapfotó forrása: stock.adobe.com | Licenc: FinTech Group Kft.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!