PayTechShow 4.0

Kezd beérni a nyílt bankolás Magyarországon. Szolgáltatásnyújtásra alkalmasak a banki API-k nagyobb része

írta | 2022. 09. 14. | API bankolás, Hazai digitális bankolás, Magyar fintech startupok, Open banking, Összes hír, PSD2

PayTechShow 4.0

Hogyan írja át a technológia a pénzügyi szektor működését? Ki, milyen technológia megjelenésére számít a következő években? Körinterjú keretében feltérképezzük a hazai bankok, fintech cégek várakozásait. Beszélgető partnerünk a 2018-as FinTechShow győztes Aggreg8 társalapítója, a FintechX ügyvezetője, Mudri György. A legújabb technológiákkal, fintech megoldásokkal, szabályozói intézkedésekkel és az ügyféligények változásával részletesen is foglalkozunk 2022. október 12-én a FinTechShow-n.

Alapítók: Mudri György és Gémes Tamás

A két alapító, Mudri György és Gémes Tamás, egy alapítványi programon keresztül ismerték meg egymást.

György, a jelenlegi ügyvezető, közgazdászként és sorozatvállalkozóként is maximális pénzügyi tudatosságra és átláthatóságra törekszik: az elmúlt 15 évben minden kiadását adminisztrálta, így kézenfekvő volt, hogy a pénzügyek egyszerű és automata kezelésével kezdjen foglalkozni.

Tamás, a vezető fejlesztő, az USA-t is megjárva első kézből látta, hogyan robban be a fintech piac, amit mindenképp szeretett volna egy saját vállalkozással is lekövetni, ezért is szerzett mester közgazdász diplomát az Egyesült Államokban.

fintechshow 2018 aggreg8

FinTechShow díjátadó 2018-ban. Fotón balra Mudri György, jobbra Gémes Tamás az Aggreg8 és a FintechX társalapítói

mudri-gyorgy

Előadás: Hol tart ma a nyílt bankolás Magyarországon és Európában?

Mudri György, FintechX, ügyvezető, társalapító

FinTechShow 6.0: “Kódban a jövőnk? Bankokból tech cégek?” | 2022. október 12.

1. Az elmúlt 12 hónapban milyen eredményeket értetek el?

Muri György: Az elmúlt évünk rendkívül eseménydús volt. Hosszas tárgyalássorozat után lezárásra került egy 500 millió forintos tőkebevonásunk (FintechX Zrt.-be), mely arra ad lehetőséget, hogy immáron ne csak a magyarországi piacra fókuszáljunk, hanem „a nemzetközi vizek” felé is elinduljunk.

Termékfejlesztési vonalon foglalkoztunk a meglévő termékfejlesztési szálaink (Aggreg8, FintechBlocks) tovább építésén, mellette pedig előkészítési fázisba került sok új – továbbra is a nyílt bankoláshoz kapcsolódó vonal.

Kifelé is látható üzletfejlesztési tevékenységünk szintén elsősorban a meglévő termékvonalakhoz kapcsolódik, a motorháztető alatt épül pár újdonság is, de ezek még nem publikusak.

Mellette idén nyáron friss élményként túl vagyunk 2 irodaköltözésen (egyet Szegeden, egyet Budapesten abszolváltunk).

2. Melyik eredményre vagy a legbüszkébb és miért?

Mudri György: Talán azt emelném ki, hogy (így két-három évvel a törvényi határidő lejárta után)

a nyílt bankolási API-k végre kezdik elérni a szolgáltatásnyújtásra alkalmas „minősítést” (legalábbis a számlainformációs szolgáltatások és egyre több felhasználási mód kombinációjában mindenképpen.)

Ennek eredményeképpen pedig 2021-2022 során már két banki és több nagyvállalati partner is (elsősorban hitelbírálati és könyvelésautomatizálási területeken) bizalmat szavazott az Aggreg8 szolgáltatásának, ezzel is alátámasztva, hogy a banki API-k (legalábbis ezek nagyobb része) immár Magyarországon is valóban alkalmasak szolgáltatásnyújtásra.

Nyilt-bankolas-Magyarorszagon - open banking

Nyílt bankolás Magyarországon. Megoldások és lehetőségek | 2021. december

A kiadvány célja, hogy gyakorlati példákon keresztül bemutassuk, a nyílt bankolás (open banking) mit jelenthet a mindennapokban a lakossági és az üzleti felhasználók számára. Minél többen ismerik fel, milyen előnyök rejlenek a nyílt bankolásban, annál többen próbálják majd ki és válnak aktív felhasználóvá.

3. A következő 1-2 évre milyen célokat tűztetek ki magatok elé?

Mudri György: Ezen a területen alapvetően három fő növekedési irányt is meghatároztunk:

  1. Tervezünk több új termékvonalat, melyek már nem kizárólag egy-egy technológiai háttérszolgáltatásra fognak korlátozódni hanem E2E (end-to-end = a folyamat teljes egészét átölelő) use-case-ek lefedését jelentik. (Azaz nem csak ahhoz adunk eszközt, hogy valaki a PSD2-nek köszönhetően hogyan férhet hozzá a végfelhasználói számlainformációhoz – ahogyan eddig – hanem arra is, hogy mihez kezdjen a megszerzett adattal);
  2. A már említett befektetés segítségével elindulunk aktívan a nemzetközi piac irányába;
  3. Továbbá erős meggyőződésünk, hogy a nyílt bankolás nemcsak a szűken értelmezett pénzügyi szektorban nyit számtalan új lehetőséget, hanem számos nem direkt módon kapcsolódó társterületen is.

4. Melyik az a 3 technológia szerinted, amelyeknek a következő 5 évben meghatározó szerepe lesz a termék-/szolgáltatásfejlesztésben, amely technológiá(k)ra egyre több megoldás fog épülni és/vagy az üzleti életben a megkülönböztetés, a versenyképesség meghatározó elemévé válhat(nak)?

Mudri György: Első helyen – kicsit hazabeszélve – a nyílt bankolást emelném ki.

Egy kicsit lassabban, mint előzetesen vártuk, de egyértelműen kezdi elérni azt a szintet amire már valóban komolyan vehető, stabil szolgáltatások is építhetők.

Persze még továbbra is van több-kevesebb frusztráló kihívás a terület előtt, ami ha nem lenne, akkor az erre épülő szolgáltatások gyorsabban terjedhetnének, de ez legfeljebb lassítani fogja tudni a multibank megoldások beépülését a mindennapi pénzügyeink kezelésébe.

Emellett pénzügyi területhez szorosabban kapcsolódóan egy már régóta terítéken lévő és egy pénzügyi szférától alapértelmezésben kicsit távolabbi területet emelnék ki, amiknek a pénzügyi szolgáltatások fejlődése területén is komoly szerepe lesz szerintem a következő időszakban. Az egyik terület régóta kerülgetett BigData, a másik pedig az energiafelhasználást, a hatékonyság javítását célzó technológiák elterjedése.

5. Ennek/ezeknek a technológiáknak a hasznosulását a pénzügyi szolgáltatók/szolgáltatások mely területein látod, illetve a nap végén a végfelhasználók mit érzékelhetnek majd az adott technológia hasznosulásából?

Mudri György: A fenti technológiák akár közvetve akár közvetlenül három oldalról alakítják a jelenleg ismert (vagy még nem is létező) megoldásokat.

  1. Egyrészt nyilvánvalóan erősen befolyásolják/javítják a végfelhasználók által tapasztalt felhasználói élményt (pl. bankfüggetlen E2E online személyi hitel igénylés jövedelemigazolással 5 perc alatti folyósítással).
  2. Bizonyos megoldások tekintetében olyan módon alakítják át magát a tényleges szolgáltatást, ami nagyon komoly költségcsökkenést, hatékonyságnövekedést fog tudni eredményezni (pl. könyvelési folyamat teljes automatizálása).
  3. Harmadrészt teljesen új értékesítési, személyre szabott értékesítési és targetálási lehetőséget kapnak általuk a szolgáltatói oldalon található vállalkozások (pl. a korábban nem, vagy nagyon körülményesen hozzáférhető adatokra épített értékesítési motorok által).

6. Milyen kihívások, akadályok korlátozhatják, lassíthatják az általad említett technológiák és/vagy az azokra épülő megoldások hasznosulását a pénzügyi szektorban?

Mudri György: Leginkább a szabályozói, vagy sok esetben még inkább a felügyeleti oldal nem megfelelő sebessége és olykor a nemzetközi gyakorlatoktól számos esetben eltérő jogértelmezése, a nagy piaci szereplők tényleges jogkövető magatartásra ösztönzése jelent problémát.

7. A következő 1-2 évben a digitális transzformáció mely területeken lesz erőteljesebb, meghatározóbb a bankoknál, pénzügyi szolgáltatóknál véleményed szerint?

Mudri György: Egyrészt (az előző évekhez hasonlóan) komoly hangsúlyt fog kapni banki oldalon a végfelhasználók számára biztosított mobil ügyfélélmény erősítése, hogy az értékajánlatuk ilyen téren is (legalább közel) versenyképes maradhasson a neobankok értékajánlatához.

Másrészt komoly hangsúlyt fog kapni, hogy minél több kritikus – nagy jövedelemtermelő képességű – folyamatuk, termékük igénybevétele legyen lehetséges teljesen digitális E2E folyamat keretében (pl. hiteligénylés, az ügyfélazonosítástól a bírálaton és szerződéskötésen át egészen a folyósításig bezárólag).

Emellett véleményem szerint más iparágakhoz hasonlóan itt is megfigyelhető lesz a minél inkább személyre szabott, akár ténylegesen a végfelhasználó speciális tulajdonságai alapján árazott termékek bevezetése, elterjedése.

8. Melyik az a 1-2 fintech megoldás a világban, amely az elmúlt időszakban megragadta a figyelmedet? Mi volt az, ami miatt felfigyeltél az adott fintech megoldásra?

Mudri György: Pár nemzetközi – valószínűleg mindenki által ismert – „kedvenc” megoldás helyett inkább a magyar piacra koncentrálva válaszolnék. Személyes kedvencem a Péntech, akik úgy tudták átfordítani a faktoring értékajánlatukat egy B2B BNPL megoldássá, hogy azzal jó pár szabályozási gordiuszi csomót vágtak át lendületből, ráadásul a B2C BNPL-hez képest egy sokkal stabilabb, jobban „minősíthető”, megfelelő scoring mellett sokkal kisebb nemfizetési kockázat és behajthatóság mellett építenek erre üzletet.

Emellett még szakmailag nagyon érdekesnek tartom a már-már tankönyvi példába illő számlázz.hu vs Billingo csörtét a magyar számlázó programok piacán a „piacvezető” vs „kihívó” pozíciókból és kíváncsian figyelem, hogy hogyan alakul ez a párharc.

Címlapfotó forrása: Fintech Group Kft.

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

NÉMETH MONIKA

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!