2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024.04.17.

Fizetési trendek és kihívások: mit tanultunk az idei PayTechShow-n?

Szerző:

Kategóriák:

Idén is hatalmas érdeklődés övezte a fizetési trendekre és újdonságokra fókuszáló PayTechShow-t. A Budapest Kongresszusi Központban közel háromszáz iparági szereplővel vált a TechShow rendezvénycsalád tagja idén is a hazai fizetési iparág kiemelt találkozópontjává.

Tegnap, április 16-án közel 30 előadó, 20 előadás és fireside chat keretében jártuk körbe a legfontosabb elektronikus fizetési trendeket, megoldásokat és iránymutatásokat a FinTechZone elektronikus fizetési konferenciáján, a PayTechShow-n.

Elismerést jelent számunkra, hogy idén is a hazai szektor krémje volt jelen, akik nemcsak szakmai programként tekinthetnek a FinTechZone eseményére, hanem valódi találkozási pontként.

A jövő fizetési megoldásai már elérhető közelségbe kerültek

Az idei PayTechShow első plenáris előadója Bartha Lajos a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója volt, aki a ,,Miért nem fognak unatkozni a magyar pénzforgalmi szakemberek a következő öt évben?” című előadásában bemutatta, várhatóan hogyan alakul át a hazai elektronikus fizetési piac a következő évek szabályozói intézkedései nyomán.

A hazai szektor következő időszakát erősen meghatározó fejlesztési projektek, szabályozási kihívások és a Magyar Nemzeti Bank stratégiai céljai is terítékre kerültek az előadásban.

Az MNB képviselője kitért a PSD3 elvárásrendszerére, a Pénzforgalom 2030 stratégiához kapcsolódó akciótervekre, az AFR 2.0 intézkedéscsomaggal kapcsolatos várakozásokra és a pénzforgalmat ma már erősen meghatározó kibervédelemre is.

Vállalati fizetési igények

Bár a lakossági piac örök főszerepe szinte megkérdőjelezhetetlen és a digitális tárcák letarolták a lakossági piacot, addig a háttérben elkezdődött a vállalati digitális fizetési megoldások forradalma is.

A határon átnyúló fizetési trendekről és megoldásokról Sármay Bence a Visa Magyarországért felelős területi vezetője, a vállalatok igényeire szabott új digitális fizetési innovációkról pedig Czímer Gergely, a Raiffeisen Bank ügyvezető igazgatója osztott meg részleteket.

Beáraztuk a következő évek elektronikus fizetési trendvonalait

Nem könnyű eligazodni a pénzügyi szektort meghatározó trendek (és ezzel együtt elvárások) között. Egyszerre kell tekintetünket (és fókuszunkat) a nyílt bankolás, az azonnali fizetés, a digitális jegybankpénz felé fordítani – sok más szabályozói és technológiai kihívás mellett.

Püspök Ernest a Worldline Financial Services Közép-Kelet-Európa üzletfejlesztési igazgatója átfogó és hiánypótló előadásában a trendvonalak elemzése mellett a nyílt bankolásra épülő számlaalapú fizetési megoldásokra is hozott nemzetközi benchmarkokat.

Itt vagyunk az azonnali fizetési rendszer kapujában

2024. április 1-től minden hazai banknak kötelező fizetési kérelmet fogadni. A fizetési kérelemmel kapcsolatos várakozásokat és reakciókat több szemszögből igyekeztünk feltérképezni a PayTechShow színpadán.

A téma legmeghatározóbb hazai szereplőjét, a GIRO Zrt. vezérigazgatóját, dr. Selmeczi-Kovács Zsoltot fireside chat keretében elsősorban arról kérdeztük, hogy mitől válik teljes értékű fizetési móddá az azonnali fizetés.

Egykapus megoldások

A Smart POS, az Android operációs rendszerrel ellátott terminálok új lehetőségeket kínálnak az alkalmazásfejlesztőknek. Persze nemcsak a fejlesztők, hanem a kereskedők és vásárlók számára is új időszámítást jelenthet az intelligens POS-megoldások és alkalmazások térnyerése.

Ezek az innovatív egykapus megoldások kerültek fókuszba Panos Chalkias, a Transaction Systems Ltd. közép, dél- és kelet-európai piacokért felelős vezérigazgatójának előadásában, aki nemcsak az elektronikus fizetési eszközök világába vezette be a közönséget, hanem egy teljesen új digitális üzleti ökoszisztéma vízióját is prezentálta.

Nyakunkon a digitális faktoring forradalom?

A Számlázz.hu ügyvezetője, Ángyán Balázs piacelemzésen és hiánypótló esettanulmányon keresztül mutatta be a legfontosabb tapasztalatokat a digitális faktoring területén. Többek között szóba került az is, hogy hogyan demokratizálta a Számlázz.hu a digitális faktoring piacot, és milyen új, innovatív lehetőségeket tett elérhetővé a vállalkozások tömegei számára a számlafizetésre épülő platformja révén.

Címlapfotó: PayTechShow nagyszínpad (Készítette: Kovács Dávid)

Címkék: