2024. október 15.
FinTechShow
Terítéken a legújabb digitális pénzügyi szolgáltatások és megoldások

EARLY BIRD JEGYEK    2024. ÁPRILIS 30-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow
Megoldások a jövő digitális bankjához

EARLY BIRD JEGYEK    2024. ÁPRILIS 30-IG! 

2019.07.30.

Így juthatunk Apple Pay-hez a leggyorsabban Magyarországon

Szerző:

Kategóriák:

A magyar felhasználók immár hat szolgáltatónál adhatják hozzá Mastercard, vagy Visa fizetési kártyájukat az Apple Pay-hez. Megnéztük, hogyan juthatunk a leggyorsabban az érintéses (iPhone-os) mobilfizetéshez, ha a bankunk (még) nem támogatja ezt a szolgáltatást.

Az OTP Bank, az Erste Bank és a GRÁNIT Bank mellett a magyar ügyfelek számára a Simple, a Revolut és a Monese is elérhetővé tették az Apple Pay-t Magyarországon. Ha az előbbi szolgáltatók fizetési kártyájával és iPhone okostelefonnal rendelkezünk, akkor pár kattintással hozzáadhatjuk Mastercard (vagy Visa) kártyánkat az Apple Wallethez.

Ha más bank ügyfelei vagyunk, akkor is gyorsan és egyszerűen hozzájuthatunk az Apple Pay-hez. Azt is megnéztük, mennyi lenne ennek az addicionális költsége (illetve vannak-e fizetési limitek/korlátozások az egyes szolgáltatóknál).

Hogyan juthatunk Apple Pay-hez, ha a jelenlegi bankunk nem támogatja ezt a szolgáltatást?

Az Apple Pay-t csak akkor tudjuk igénybe venni, ha a kártyakibocsátó bankunk megállapodást kötött az Apple-lel.

(Erről gyorsan tájékozódhatunk az Apple hivatalos oldalán, vagy az Apple Walletben. Igaz, épp a magyar szolgáltatóknál van egy „apró hiányosság”, mivel nincs külön feltüntetve a Simple/OTP Mobil.)

Ha a kártyakibocsátó bankunk nem szerepel a listán, akkor kérdés, hogy a listán szereplő szolgáltatók közül melyik, milyen gyorsan és mennyiért nyújtaná számunkra az Apple Pay-t.

A leggyorsabb módja annak, hogy az iPhone-nunk érintéses fizetésre alkalmas „mobiltárcává” váljon, ha Mastercard, vagy Visa logóval ellátott virtuális fizetési kártyát igénylünk.

Ugyanakkor az is kérdés, hogy milyen áron.

Az Apple Pay-hez nemcsak fizikai fizetési kártyát adhatunk hozzá, hanem virtuálisat is, amit egyes szolgáltatók a személyazonosságunk – elektronikus úton történő – ellenőrzését követően azonnal a rendelkezésünkre bocsátanak.

#1 lépés: Fizetési kártya igénylése online

Első körben megnéztük, hogy a hat – Magyarországon elérhető – Apple Pay szolgáltató közül melyeknél van lehetőség új ügyfeleknek fizikai fizetési kártyát rendelni online:

 1. OTP Bank: Van lehetőség (online, videochates számlanyitás – valós idejű ügyfél-átvilágítás keretében).
 2. Erste Bank: Nincs lehetőség (csak bankfiókban lehet bankszámlát nyitni és ahhoz bankkártyát igényelni).
 3. GRÁNIT Bank: Van lehetőség (online, videochates számlanyitás – valós idejű ügyfél-átvilágítás keretében).
 4. Simple: a Simple kártya kizárólag virtuális formában létezik.
 5. Revolut: Van lehetőség (“selfi-számlanyitás”, nem valós idejű ügyfél-átvilágítás keretében).
 6. Monese: Van lehetőség (“selfi-számlanyitás”, nem valós idejű ügyfél-átvilágítás keretében).

#2 lépés: Virtuális fizetési kártya igénylése online

A fizikai kártyához minimum 1-2 (pl. GRÁNIT Bank), maximum 10-14 munkanap (pl. Monese) alatt juthatunk, azaz ennyi idő míg legyártják, majd kézbesítik a (fizikai) kártyánkat.

Ugyanakkor ma már egyre több szolgáltató ad virtuális fizetési kártyát – a személyazonosságunk elektronikus ellenőrzését követően -, amelyet a webshopokban, vagy – az Apple Pay-nek köszönhetően – a boltban azonnal használhatunk.

Azonnali kibocsátás keretében virtuális kártyát a vizsgált pénzügyi szolgáltatók közül az alábbiak nyújtanak:

 1. OTP Bank: ahogy a videchat-es ügyfél-átvilágítás lezajlik és megnyitják számunkra a bankszámlát, azonnal hozzáférhetünk a virtuális fizetési kártyánkhoz az OTP SmartBank mobilalkalmazáson keresztül (is) – maximum 1 banki napon belül.
 2. Simple: a Simple alkalmazás letöltése, a regisztráció, meglévő bankkártya beregisztrálása, majd a virtuális Simple kártya igénylése és „letöltése” kb. 2-3 percet vesz igénybe.
 3. Revolut: a Revolut alkalmazás letöltése, a személyazonosító okmányaink befotózása és azok ellenőrzése, majd a virtuális Revolut kártya letöltése kb. 4-6 percet vesznek igénybe.

#3 lépés: a virtuális fizetési kártya hozzáadása az Apple Wallethez

Amint rendelkezésünkre áll az OTP SmartBank, a Simple, vagy a Revolut mobilalkalmazásban a virtuális fizetési kártyánk, azonnal, pár kattintással hozzáadhatjuk az Apple Pay-hez.

A virtuális kártya hozzáadása az Apple Wallethez jellemzően 1 percen belül megvalósul az előbbi szolgáltatóknál (a tapasztalataink alapján).

Összességében a Simple és a Revolut esetén juthatunk a leggyorsabban az Apple Pay-hez.

Mi van a gyorsaságon túl? Milyen addicionális költségekkel, limitekkel számoljunk?

A gyorsaság mellett nem elhanyagolható szempontok az addicionális költségek és az esetleges korlátozások (limitek). Elsősorban azokat a szolgáltatókat vizsgáltuk, amelyeknél van azonnali kibocsátású virtuális kártya, így ha a lenti szolgáltatóknál kizárólag az Apple Pay miatt igényeltünk kártyát, akkor az alábbi költségekkel számolhatunk:

 1. OTP Bank: havi számlavezetési díj + éves kártyadíj.
 2. Simple: nincs havi számlavezetési díj, nincs éves kártyadíj és a feltöltés jelenleg díjtalan az akció visszavonásáig, de legkésőbb 2020.02.29-ig. Ha a Simple kártyára feltöltött (prepaid) egyenlegünket szeretnénk visszavezetni, akkor annak a díja 1%, de minimum 211 forint.
 3. Revolut (Standard kártya esetén): nincs havi számlavezetési díj, nincs éves kártyadíj, nincs feltöltési díj és nincs devizakonverziós költség sem a közvetlen (átváltás nélküli) forint feltöltésnek köszönhetően. (A készpénzfelvételnek 75.000 forint felett 2%-os díja van, de jelen esetben most csak az Apple Pay használatra koncentráltunk.)

A limitekkel, korlátozásokkal kapcsolatban az alábbiakkal érdemes tisztában lenni:

 1. OTP Bank: nincsenek limitek, korlátozások, nem kell külön (prepaid) egyenleget feltölteni.
 2. Simple: a Simple kártya egyenlege maximum 65.000 forint lehet (ami korlátlan számú tranzakcióval feltölthető) és a Simple kártyához állandó vásárlási limit kapcsolódik, ami az ügyfél által nem módosítható. A vásárlási limit mértéke: 65.000 Ft / hónap. Továbbá a Simple kártyával csak Magyarország területén lehet vásárlást kezdeményezni.
 3. Revolut: a prepaid egyenleget fel kell tölteni, de nincsenek limitek.

Összességében, ha kizárólag a gyorsaság és az addicionális költségek szemszögéből vizsgáljuk az Apple Pay-hez való hozzáférhetőséget, akkor

a Revolut és a Simple jó lehetőséget kínálnak az érintéses mobilfizetés élményének kipróbálására.

Ugyanakkor, ha szeretnénk bővíteni a felhasználás körét (és az alapján dönteni), akkor külföldi kártyahasználatra a Revolut tűnik a legkedvezőbb megoldásnak (lásd az összehasonlító elemzésünket itt: “A nagy bankkártya mustra: ennyibe kerül a külföldi kártyahasználat“). Ha viszont egyetlen applikáción keresztül szeretnénk kezelni a mobilparkolásunkat, mozijegy vásárlásunkat, ételrendelésünket, akkor a Simple (és a Simple virtuális kártya) lehet a jó megoldás (az Apple Pay-en túl).

Attól függően, kinek, milyen digitális pénzügyi (és felhasználási) preferenciái vannak, más-más pénzügyi szolgáltató lehet számára kedvező. Az ügyfélszegmensekkel, a jövő elektronikus fizetési folyamataival, az átalakuló fizetési szokásokkal részletesen is foglalkozunk majd a PayTechShow-n.

Címkék: