BankTechShow

Így lett a mobilunkból bankkártya elfogadó terminál

Szerző: | 2021. 04. 08. | Digitális pénzügyek, Összes hír

A kártyatársaságok újabb szintre emelték a bankkártya elfogadást, aminek köszönhetően már nemcsak a kassza mellett található POS terminálokon, hanem a kereskedő, vállalkozó mobiltelefonján is lehet érintéses módon bankkártyával fizetni. Mostantól a futárok, fodrászok, gázszerelők, az egyéni vállalkozók is elérhetik az elektronikus fizetés legújabb generációját, a mobiltelefonos bankkártya elfogadást. Az új megoldás neve: softPOS.

A pandémia hatására előtérbe kerültek a készpénzmentes, azon belül is az érintésmentes fizetési megoldások. Gyakrabban fizetünk bankkártyával és olyan vásárlókat is elért a “hullám”, akik korábban ragaszkodtak a készpénzhez.

A kártyánkat már nemcsak a mobilunkba, okos eszközeinkbe “költöztethetjük”, de most már azt is megtehetjük, hogy a mobiltelefonunkon fizethessenek ügyfeleink egyetlen érintéssel.

softPOS: megoldás a “legkisebbeknek” is

A bankkártya elfogadás a kezdetektől eszközigényes volt és szükség volt ú.n. POS terminál beszerzésére, vagy bérlésére ahhoz, hogy a kereskedők bankkártyát tudjanak elfogadni. Az eszköz beszerzése, illetve bérleti díja a kis forgalmú kereskedők számára megterhelő és azok számára, akik külső helyszínen nyújtanak szolgáltatást (pl. futárok, víz-, gáz-, villanyszerelők, kéményseprők stb.), a külön eszköz cipelése körülményes is.

A fizetési piac szereplői a hordozható terminálok után, az Android alapú ún. mPOS terminálok bevezetésével próbálták az eszközigényt és ezáltal a költségterhet csökkenteni. Az utóbbi időben a piacon elérhetővé váltak olyan mobil POS megoldások is, amelyek esetében az okostelefonhoz elegendő egy külső eszköz, ún. dongle hozzákapcsolása.

Az igazi áttörést a “legkisebbek” megszólításában egy új technológia hozhatja el, amelynek segítségével a külső eszközre sem lesz szükség.

A megoldás eddig is ott lapult a zsebünkben, csak a megfelelő technológia és mobilalkalmazás hiányzott hozzá. A megoldás immár megszületett és softPOS lett a neve, ami arra utal, hogy

a hagyományos POS terminál helyett elegendő egy szoftveres alkalmazás az érintéses bankkártya elfogadáshoz.

Kártyaelfogadó alkalmazás az Android telefonon

A softPOS megoldással az NFC-képes Android alapú okostelefonok egyszerűen bankkártya elfogadó terminállá alakíthatók. Ehhez a fizetések elfogadását biztosító alkalmazást kell letöltenünk. Nincs szükség semmilyen adapterre, kábelre, vagy egyéb külső eszközre (dongle).

A softPOS alkalmazás jellemzően Android 8, vagy ennél magasabb verziószámú operációs rendszerrel rendelkező okostelefonon támogatott.

A softPOS lehetővé teszi, hogy a saját okostelefonunkat használva fogadjunk kártyákon, mobiltárcákon, vagy viselhető eszközökön keresztül elektronikus fizetéseket. Tehetjük mindezt menet közben, bárhol és bármikor három egyszerű lépésben:

  1. lépés: a vásárlás összegének megadása.
  2. lépés: kártya vagy okoseszköz érintése a mobiltelefon hátoldalához.
  3. lépés: kártyabizonylat megosztása a vásárlóval, amennyiben igényli.

A magyar piacon jelenleg elérhető softPOS megoldásokkal Mastercard és VISA kártyákat, illetve a digitális pénztárcába mentett kártyákat lehet elfogadni. A mobiltárca lehet Apple Pay, Google Pay és akár Samsung Pay is. További részletek itt.

A biztonság jegyében

A fizetési szolgáltatások piaca rendkívül szabályozott. A bankkártyás fizetési rendszerek esetében a fizetési rendszer szolgáltatók – mint a VISA és Mastercard – által támasztott követelmények mellett két szabványnak is meg kell felelni: az egyik az EMVCO, a másik a PCI. Ezen társaságok előírásai, szabványai kötelezően alkalmazandók minden szolgáltató számára, akik fizetési alkalmazást fejlesztenek.

A softPOS alkalmazásoknak meg kell felelniük a Mastercard és a VISA laboratóriumai által jóváhagyott, legmagasabb szintű biztonsági elvárásoknak, valamint a PCI DSS előírásainak. Maga az okostelefon továbbá nem tárolja a bizalmas kártyaadatokat.

A PCI tanúsítványoknak két szintje van, amely meghatározza, hogy csak PIN kód nélküli, vagy PIN kódot igénylő fizetések is fogadhatók az eszközökön.
Adott softPOS megoldás, ameddig nem rendelkezik a megfelelő PCI tanúsítvánnyal csak PIN kódot nem igénylő fizetések elfogadására jogosult. PIN kód megadása nem szükséges jellemzően a 15.000 Ft alatti tranzakciók, valamint az Apple Pay, Google Pay mobiltárcákkal való fizetés esetén.

A fizetési szolgáltatók csak a megfelelő certifikáció megszerzését követően fogadhatnak PIN kódos fizetéseket a megoldásukon.

További információk a mobiltelefonos bankkártya elfogadással kapcsolatban a “Bankkártya elfogadás a mobilodon” oldalon érhetők el.

Címlapfotó: Banca Promerica

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

EGRI SZILVIA

A bankszektorban nevelkedett. Miután felépített egy-két “kártyavárat” (értsd: kártya üzletágat), szakmai életének egyik legizgalmasabb kalandjában vett részt: egy zöldmezős banképítésben. Töretlenül hisz abban, hogy lehet szerethető digitális pénzügyi szolgáltatásokat fejleszteni és abban, hogy a digitális térben a digitális “Én”-hez igazodó szolgáltatások és ügyfélutak lehetnek a nyerők. Lelkesedését és kreatív énjét 2017 tavasza óta a bankszektoron kívül mobilizálja. #femtech, #hunfemtech
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!