FinTechShow-7.0

Így lett a mobilunkból bankkártya elfogadó terminál

Szerző: | 2021. 04. 08. | Digitális pénzügyek, Összes hír

FinTechShow-7.0
BankTechShow | A jövő digitális bankja

A kártyatársaságok újabb szintre emelték a bankkártya elfogadást, aminek köszönhetően már nemcsak a kassza mellett található POS terminálokon, hanem a kereskedő, vállalkozó mobiltelefonján is lehet érintéses módon bankkártyával fizetni. Mostantól a futárok, fodrászok, gázszerelők, az egyéni vállalkozók is elérhetik az elektronikus fizetés legújabb generációját, a mobiltelefonos bankkártya elfogadást. Az új megoldás neve: softPOS.

A pandémia hatására előtérbe kerültek a készpénzmentes, azon belül is az érintésmentes fizetési megoldások. Gyakrabban fizetünk bankkártyával és olyan vásárlókat is elért a “hullám”, akik korábban ragaszkodtak a készpénzhez.

A kártyánkat már nemcsak a mobilunkba, okos eszközeinkbe “költöztethetjük”, de most már azt is megtehetjük, hogy a mobiltelefonunkon fizethessenek ügyfeleink egyetlen érintéssel.

softPOS: megoldás a “legkisebbeknek” is

A bankkártya elfogadás a kezdetektől eszközigényes volt és szükség volt ú.n. POS terminál beszerzésére, vagy bérlésére ahhoz, hogy a kereskedők bankkártyát tudjanak elfogadni. Az eszköz beszerzése, illetve bérleti díja a kis forgalmú kereskedők számára megterhelő és azok számára, akik külső helyszínen nyújtanak szolgáltatást (pl. futárok, víz-, gáz-, villanyszerelők, kéményseprők stb.), a külön eszköz cipelése körülményes is.

A fizetési piac szereplői a hordozható terminálok után, az Android alapú ún. mPOS terminálok bevezetésével próbálták az eszközigényt és ezáltal a költségterhet csökkenteni. Az utóbbi időben a piacon elérhetővé váltak olyan mobil POS megoldások is, amelyek esetében az okostelefonhoz elegendő egy külső eszköz, ún. dongle hozzákapcsolása.

Az igazi áttörést a “legkisebbek” megszólításában egy új technológia hozhatja el, amelynek segítségével a külső eszközre sem lesz szükség.

A megoldás eddig is ott lapult a zsebünkben, csak a megfelelő technológia és mobilalkalmazás hiányzott hozzá. A megoldás immár megszületett és softPOS lett a neve, ami arra utal, hogy

a hagyományos POS terminál helyett elegendő egy szoftveres alkalmazás az érintéses bankkártya elfogadáshoz.

Kártyaelfogadó alkalmazás az Android telefonon

A softPOS megoldással az NFC-képes Android alapú okostelefonok egyszerűen bankkártya elfogadó terminállá alakíthatók. Ehhez a fizetések elfogadását biztosító alkalmazást kell letöltenünk. Nincs szükség semmilyen adapterre, kábelre, vagy egyéb külső eszközre (dongle).

A softPOS alkalmazás jellemzően Android 8, vagy ennél magasabb verziószámú operációs rendszerrel rendelkező okostelefonon támogatott.

A softPOS lehetővé teszi, hogy a saját okostelefonunkat használva fogadjunk kártyákon, mobiltárcákon, vagy viselhető eszközökön keresztül elektronikus fizetéseket. Tehetjük mindezt menet közben, bárhol és bármikor három egyszerű lépésben:

  1. lépés: a vásárlás összegének megadása.
  2. lépés: kártya vagy okoseszköz érintése a mobiltelefon hátoldalához.
  3. lépés: kártyabizonylat megosztása a vásárlóval, amennyiben igényli.

A magyar piacon jelenleg elérhető softPOS megoldásokkal Mastercard és VISA kártyákat, illetve a digitális pénztárcába mentett kártyákat lehet elfogadni. A mobiltárca lehet Apple Pay, Google Pay és akár Samsung Pay is. További részletek itt.

A biztonság jegyében

A fizetési szolgáltatások piaca rendkívül szabályozott. A bankkártyás fizetési rendszerek esetében a fizetési rendszer szolgáltatók – mint a VISA és Mastercard – által támasztott követelmények mellett két szabványnak is meg kell felelni: az egyik az EMVCO, a másik a PCI. Ezen társaságok előírásai, szabványai kötelezően alkalmazandók minden szolgáltató számára, akik fizetési alkalmazást fejlesztenek.

A softPOS alkalmazásoknak meg kell felelniük a Mastercard és a VISA laboratóriumai által jóváhagyott, legmagasabb szintű biztonsági elvárásoknak, valamint a PCI DSS előírásainak. Maga az okostelefon továbbá nem tárolja a bizalmas kártyaadatokat.

A PCI tanúsítványoknak két szintje van, amely meghatározza, hogy csak PIN kód nélküli, vagy PIN kódot igénylő fizetések is fogadhatók az eszközökön.
Adott softPOS megoldás, ameddig nem rendelkezik a megfelelő PCI tanúsítvánnyal csak PIN kódot nem igénylő fizetések elfogadására jogosult. PIN kód megadása nem szükséges jellemzően a 15.000 Ft alatti tranzakciók, valamint az Apple Pay, Google Pay mobiltárcákkal való fizetés esetén.

A fizetési szolgáltatók csak a megfelelő certifikáció megszerzését követően fogadhatnak PIN kódos fizetéseket a megoldásukon.

További információk a mobiltelefonos bankkártya elfogadással kapcsolatban a “Bankkártya elfogadás a mobilodon” oldalon érhetők el.

Címlapfotó: Banca Promerica

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

EGRI SZILVIA

A bankszektorban nevelkedett. Miután felépített egy-két “kártyavárat” (értsd: kártya üzletágat), szakmai életének egyik legizgalmasabb kalandjában vett részt: egy zöldmezős banképítésben. Töretlenül hisz abban, hogy lehet szerethető digitális pénzügyi szolgáltatásokat fejleszteni és abban, hogy a digitális térben a digitális “Én”-hez igazodó szolgáltatások és ügyfélutak lehetnek a nyerők. Lelkesedését és kreatív énjét 2017 tavasza óta a bankszektoron kívül mobilizálja. #femtech, #hunfemtech

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!