2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2019.07.01.

Indul az Erste Banknál is az Apple Pay

Szerző:

Kategóriák:

Két hónappal ezelőtt tette elérhetővé az Erste Bank Android platformon az érintéses mobilfizetést, ami órákon belül az iOS-en is elérhető lesz. Kedden reggel, július 2-án jelenti be az Erste Bank lakossági vezérigazgató-helyettese az Apple Pay indulását – a napokban kiküldött sajtómeghívó alapján. Az OTP Bank után immár az Erste Bank is kínálja az érintéses mobilfizetést mindkét platformon. Év végére 200 ezer Apple Pay felhasználó is lehet Magyarországon a FinTechZone becslése alapján. Az Apple Pay hazai bevezetésének tapasztalataival részletesen is foglalkozunk majd október 15-én a PayTechShow-n.

Apple Pay az OTP Banktól

Bő egy hónapja, május 21-én vált elérhetővé az Apple Pay Magyarországon elsőként az OTP Bank ügyfelei számára. A bank közleménye alapján 10 nap alatt több mint 60 ezer OTP-s bankkártyát adtak hozzá az Apple Pay-hez.

Az OTP indulását követően – a Szifon.com gyűjtése alapján – május végén több hazai bank (pl. Erste Bank, CIB Bank, K&H Bank) is jelezte, még az idén elérhetővé teszi az Apple Pay-t ügyfeleiknek.

Apple Pay az Erste Banktól

Az Erste Bank már az OTP elindulásának napján DM levél keretében tájékoztatta ügyfeleit, hogy „Heteken belül bármilyen, arra alkalmas okostelefonnal egy érintéssel fizethet bármilyen lakossági Erste bankkártyával.

Múlt héten pénteken az Erste Bank weboldalán rövid időre megjelent, hogy „július 2-án 9 órától már úgy fizethet, mint még soha”. A napokban kiküldött sajtómeghívó alapján az Erste Bank órákon belül bejelenti az Apple Pay elindulását.

Apple Pay a Revoluttól

Véletlen rendszerhibának köszönhetően május végén 2 napra a Revolut hazai felhasználói is használhatták az Apple Pay-t. Június hónapban a Revolut az Apple Pay-t – Magyarország kivételével – 27 európai országban tette elérhetővé.

Magyarország kimaradása mögött várhatóan az OTP korlátozott idejű kizárólagossága állhat (“Az OTP nem tud arról, hogy mikor várható más bankok esetén a bevezetés – és egyelőre van exkluzivitásuk is a szolgáltatásra”Szifon.com), ami az Erste Bank elindulásával megszűnik.

Amennyiben ez volt az oka a hazai Revolut felhasználók kimaradásának az Apple Pay hozzáférésből, akkor július 2. napjával ez az akadály is elhárul.

Érintéses mobilfizetés Android platformon Magyarországon

Magyarországon 2016 vége óta érhető el az érintéses mobilfizetés Androidos felhasználóknak is az alábbi bankoknál:

  1. 2016. szeptember 15-től – GRÁNIT Bank: GRÁNIT Pay
  2. 2017. május 3-tól – Budapest Bank: Telenor Mobilpass Budapest Bank ügyfelek számára (SIM-alapú megoldás)
  3. 2017. május 4-től – MKB Bank: MKB PAY [2018 ősz óta nem érhető el a Google Play áruházban]
  4. 2017. június 21-től – OTP Bank: Simple
  5. 2017. november 2-től – K&H Bank: mobilbanki app
  6. 2018. június 11-től – Budapest Bank: mobilbanki app
  7. 2019. május 6-tól – Erste Bank: ErstePay

A fenti érintéses mobiltárcákkal 2018-ban alig 4 millió tranzakciót hajtottak végre, ami mindössze a 0,7%-a volt az összes érintéses fizetési tranzakciónak Magyarországon.

200 ezer Apple Pay felhasználó Magyarországon év végéig

Az Apple Pay megjelenése – függetlenül attól, hogy kevesebben vannak az iOS felhasználók, mint az Androidosok – lökést adhat a hazai érintéses mobilfizetésnek, és várhatóan:

  1. az indulást követő hetekben, hónapokban arányaiban több iPhone felhasználó fogja virtualizálni a bankkártyáját,
  2. arányaiban többen fognak fizetni és gyakrabban a mobiljukkal, mint az Androidosok.

A FinTechZone becslése alapján a közel 1 millió hazai iPhone felhasználó közül 200 ezer adhatja hozzá év végéig bankkártyáját az Apple Pay-hez, ha a CIB Bank és a K&H Bank is elindulnak a szolgáltatással a következő hónapokban.

Az Androidos érintéses mobilfizetés alacsony használatának eddigi okaival, az Apple Pay hazai piaci hatásaival és terjedésével, az azonnali fizetés és a PSD2 által megjelenő új mobilfizetési megoldásokkal részletesen is foglalkozunk majd a PayTechShow-n.

Cover fotó forrás: apple.com

Címkék: