2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2023.02.22.

Megnyitotta kapuját az Európai Blockchain Szabályozói Sandbox

Szerző:

Kategóriák:

A napokban megnyílt az Európai Blockchain Szabályozói Sandbox, amelynek célja, hogy a blokklánc és az elosztott technológiákon alapuló megoldások körüli jogi bizonytalanság csökkentésével segítse a technológia terjedését. A Sandbox a Bizottság tervei szerint 2026 év végéig működne és tervezetten évente 20 projektet fogadna be. Az első pályázati kört 2023. április 14-én zárja a Bizottság.

A Sandboxba az EU-ban – valamint Norvégiában és Liechtensteinben- működő közintézmények, magánvállalkozások pályázhatnak. A Sandbox olyan projekteket fogad be, melyek már túl vannak a PoC (Proof of Concept) fázison, piaci bevezetés előtt állnak, vagy a működés/üzemelés kezdeti szakaszában vannak és elosztott főkönyvi technológiát (DLT) is használnak.

Mi a szabályozói sandbox?

A szabályozói sandbox olyan ellenőrzött (teszt)környezet, ahol a cégek a szabályozóval együttműködve, annak felügyelete alatt tesztelhetik termékeiket és szolgáltatásaikat.

A szabályozói sandbox jogbiztonságot nyújt a decentralizált technológiai – beleértve a blokklánc – megoldások fejlesztéséhez, működtetéséhez azáltal, hogy a projektgazdák a szabályozó szakembereivel közösen azonosítják a bevezetés előtt álló jogi és szabályozási akadályokat.

Ezenkívül a szabályozó tanácsokkal, tapasztalatok megosztásával, útmutásaival segíti a fejlesztéseket biztonságos, felügyelt környezetben.

A Sandbox céljának megfelelően a pályázatok elbírálásánál elsőbbséget élveznek azon felhasználási esetekre megoldást kínáló projektek, ahol komplex jogi és szabályozási kérdések merülnek fel. Elsőbbséget élveznek továbbá az Európai Blockchain Services Infrastructure (EBSI) közszférában releváns felhasználási esetekre megoldást adó, a közintézmények, hatóságok egymás közötti munkáját segítő alkalmazások.

Mi az EBSI?

Az EBSI (European Blockchain Services Infrastructure) kezdeményezés célja a blockchain technológia társadalmi hasznosítása. Az EBSI az Európai Bizottság és az Európai Blockchain Partnerség közös kezdeményezése.

Néhány felhasználói eset, amelynek megvalósítását célzó projektek bekerülhetnek az Európai Blockchain Szabályozói Sandboxba:

  • Self-Sovereign Identity Use Case: A személyazonossági adatok határokon átnyúló ellenőrzése. A felhasználók létrehozhatják és ellenőrizhetik saját személyazonosságukat határoktól függetlenül.
  • European Social Security Pass Use Case: A külföldi munkavállalók társadalombiztosítási fedezetének határokon átnyúló ellenőrzése.
  • Diploma Use Case: Az oklevelek határokon átnyúló ellenőrzése.
További részletek: EBSI
Fontos megjegyezni, hogy a Sandboxba bekerülés nem jelenti az üzleti modell automatikus jogi-szabályozói jóváhagyását.

A Sandbox a szabályozók számára is tanulópálya, az egyes projektek vizsgálata során piacközeli, gyakorlati tudásra, tapasztalatokra tehetnek szert, melyek segítik a szabályozás optimális szinten tartását és hozzájárulhat a túlszabályozás elkerüléséhez.

A Bizottság minden évben díjazza majd a Sandbox munkájában résztvevő leginnovatívabb szabályozót, ezzel is ösztönözve a hatóságokat, felügyeleteket a hatékony, a piaci működést segítő munkára.

Az Európai Blockchain Regulatory Sandbox a tervek szerint együttműködik más szabályozó sandboxokkal, így pl. a spanyol kormány és a Bizottság együttműködésében a 2022 júniusában indult Mesterséges Intelligencia Szabályozói Sandbox-szal.

blockchain az europai unioban

Elindultak a tesztek az európai blokklánc infrastruktúrán | 2020.07.14.

Zajlanak a kísérleti tesztelések az Európai Blokklánc Szolgáltatási Infrastruktúrán (European Blockchain Service Infrastructure – EBSI), melynek célja egységes blokklánc alapú szolgáltatások nyújtása az Európai Unióban. Tesztelik a blockchain alapú diploma kiadást, az egységes európai személyazonosító rendszert és a hiteles adatmegosztást is.
[European Commission] | Címlapfotó: Adobe Stock | Licenc: FinTech Group Kft.
Címkék:
blank
blank