Mennyi csalás fog bekövetkezni a PSD2 után?

írta | 2017. 09. 01. | Összes hír, PSD2, Szabályozás

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH

A jövő januártól alkalmazandó módosított pénzforgalmi irányelvnek köszönhetően 2018 második félévétől pontos képet kaphatunk a különféle fizetési módok és eszközök használata során felmerülő visszaélések (fraud) nagyságáról. 

 

Az irányelv előírja, hogy a csalás-gyanús eseményekről az EU egész területén egységes adatszolgáltatást kell kialakítani. A felügyeleteknek pedig – az adatok értékelése alapján – a szabályozást úgy kell alakítaniuk, hogy az ne csupán a védelmet, hanem a megelőzést is szolgálja.

Az EBA most megjelent iránymutatás tervezete minden, az EU területén működő pénzügyi szolgáltatóra – beleértve az e-money szolgáltatókat is – vonatkozik. Kivételt csupán az AISP szolgáltatók élveznek, hiszen a tényleges pénzmozgás nem náluk történik. Emellett könnyítést kapnak a kisebb bankok, pénzügyi szolgáltatók is.

EBA szerepe

Az Európai Bankhatóságot (European Banking Authority) 2011-ben hozta létre az Európai Unió. Alapvető feladata az uniós bankrendszer strukturális gyengeségeinek feltárása, a tiszta verseny biztosítása a bankszektorban.

Az EU Bizottsága felhatalmazta az EBA-t a PSD2 Irányelv részletszabályainak kidolgozásával és annak az EU összes tagállamában egységes, határidőre történő bevezetésével. E felhatalmazás keretében közel egy tucat szabályozástechnikai szabvány és iránymutatást dolgoz ki az Európai Központi Bankkal és a piaci szereplőkkel együttműködésben.

Mit láthatunk majd az adatbázisban?

A pénzügyi szolgáltatóknak az általuk indított összes fizetési tranzakció számát és értékét, valamint a frauddal érintett műveletek mennyiségét, értékét minden negyedévben jelenteniük kell a felügyeletnek. Ezekből az adatokból globális képet kapunk arról, hogy egy-egy tagállamban, illetve az EU egészében milyen a fraud kitettségünk.
A hatékony megelőzés, védelem érdekében a felügyeleteknek és a piaci szereplőknek részletesen, szolgáltatás típusonként is látniuk kell a megvalósult fraud események változását. Az adatszolgáltatás fókuszában ezért az új digitális szolgáltatások (pl. pénzküldő szolgáltatások, e-money szolgáltatások, a PSD2 alapján megjelenő, akár a kártyás fizetéseket is kiváltó közvetlen számláról utalások) mellett a hagyományos átutalások, csoportos beszedések, kártyás fizetések állnak.

PSD2 háttere

Az Európai Unió módosított pénzforgalmi irányelve, a PSD2 célja, hogy kedvező környezetet teremtsen a digitális pénzügyi szolgáltatások fejlődéséhez és támogassa új, nem csupán banki hátterű szolgáltatók belépését a pénzügyi szolgáltatások piacára. A cél és egyben a szabályozói elvárás az, hogy a digitális iparágak ügyfélélmény-fókuszú szolgáltatási kultúrája a pénzügyi szolgáltatásokban is elterjedjen. A részletszabályok az EBA (Európai Bankhatóság) koordinációjában készülnek a piaci szereplők véleményének figyelembe vétele mellett.

A regisztrációról és engedélyezésről szóló Iránymutatás leírja azt a követelményrendszert, amelynek teljesítését követően nyújthatnak digitális pénzügyi szolgáltatásokat az új közvetítők (AISP és PISP).

Az adatszolgáltatás elemzésekor a felügyeletek azt is vizsgálják, hogy a fraud eseményeket hogyan befolyásolják az egyes fizetési módok (mobil, érintésnélküli technológiák), vagy a fizetéshez használt eszközök (pl. okosóra, mobiltelefon). Így várhatóan arról is elég jó információt kaphatunk, hogy mely eszköztípusok lehetnek sérülékenyebbek.
Az adatok értékeléséből, elemzéséből a fogyasztók felkészültségét, tudatos pénzügyi magatartását segítő – végső soron a fogyasztói bizalmat erősítő –  információs és edukációs tartalmak is készülhetnek.
 

A szabályozási tervezet és a piaci konzultáció innen érhető el.

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

NÉMETH MONIKA

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!