2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2020.11.18.

Neobankká válhatnak az online számlázók

Szerző:

Kategóriák:

Mit keresnek az online számlázók a pénzügyi iparágban? Milyen lehetőségeket nyit(ott) meg az online számlázók számára a nyílt bankolás, a számlainformációs szolgáltatás, az azonnali fizetés? Hogyan válhatnak az online számlázók neobankká? Sárospataki Alberttel, a Billingo társalapítójával beszélgettünk a mikrovállalati pénzügyek új dimenziójáról, az ügyfélkapcsolatok átalakulásáról. A videóinterjú év végéig megtekinthető a FinTechShow online videókonferencia platformján.

A Billingóról

2014-ben indult útjára a több mint 100 ezer ügyfelet kiszolgáló online számlázó, ami mára Magyarország második legnagyobb piaci szereplője lett ezen a területen. Az egyéni vállalkozók, mikro- és kisvállalkozások mellett egyre több középvállalkozás választja a Billingót. 2016 óta rendszeres díjazottja „Az Év Honlapja”, valamint a Magyar Marketing Szövetség által alapított Marketing Diamond Awards versenyeknek.

Az online számlázók berobbanása

2018. július 1-től a NAV kötelezővé tette a 100 ezer forint feletti ÁFA tartalommal rendelkező számlák beküldését a NAV online rendszerébe. Ez a momentum jelentős lökést adott az online számlázó piac fejlődésének és az érintett vállalkozások jellemzően áttértek a kézi számlatömbös, vagy a telepített számlázókról az online számlázókra. Az online számlázókon keresztül az érintettek – a számlázó fiók és a NAV összekötést követően – egyszerűen, gyorsan és automatikusan teljesíthetik törvényi kötelezettségüket.

2020. július 1-től a NAV eltörölte a 100 ezer forintos értékhatárt és ÁFA-értékhatártól függetlenül kötelezővé tette az üzleti számlák beküldését a NAV online rendszerébe. Idén szeptember 30-ig volt egy türelmi időszak, ami haladékot adott az érintetteknek az átállásra, ám október 1-től a NAV már szankcionálja, ha nem teljesül a kötelező adatszolgáltatás.

2021. január 1-től már a magánszemélyek, illetve a nemzetközi partnerek számára kiállított számlákat is be kell küldeni a NAV online rendszerébe.

Ez azt is jelenti, hogy a jövő évtől gyakorlatilag minden vállalkozás online számlázót fog használni

– foglalta össze Sárospataki Albert.

360 fokos kép a vállalkozások pénzügyeiről

A kötelező adatszolgáltatás miatt minden vállalkozónak létre kellett hozni egy fiókot a NAV Online Számla rendszerében, ahol automatikusan megjelenik a vevői és a szállítói számlák adattartalma. A NAV online rendszerében arra is van lehetőség, hogy engedélyezzük a NAV rendszerébe beérkező szállítói számlák visszaküldését a vállalkozás által használt online számlázóba, amelyik azt képes fogadni.

Az online számlázóban a kimenő (vevői) számlák mellett a bejövő (szállítói) számlák is megjelenhetnek, így a vállalkozások pontos képet kaphatnak pénzáramlásukról, a rövidtávú likviditási lehetőségeikről. Ez utóbbi információval a bankok nem rendelkeznek, mivel a számlatörténet csupán a múltbeli adatokat tartalmazza – emelte ki Sárospataki Albert.

Az online számlázók a nyílt bankolásnak köszönhetően – a számlainformációs szolgáltatáson (AISP) keresztül – a banki számlatörténethez is hozzáférhetnek és azt a NAV számlaadat-szolgáltatással kiegészítve 360 fokos képet alkothatnak a vállalkozások pénzügyeiről, forgótőke igényéről, a pénzügyi szolgáltatásokért fizetett díjakról.

„Ha ezt az adatvagyont ötvözzük a legfejlettebb analitikus technológiákkal, akkor képesek leszünk a vállalkozások jövedelmezőségét növelni testre szabott pénzügyi tanácsokon, szolgáltatásokon keresztül. Ez a digitális asszisztencia jelenleg hiányzik Magyarországon és ennek az alapjait raktuk le idén a Billingóban.”

Sárospataki Albert

Billingo

Multibanking szolgáltatás az online számlázókban

A PSD2 nemcsak a számlainformációs adatokhoz való hozzáférést teremtette meg, hanem a fizetés-kezdeményezési szolgáltatáson keresztül azt is, hogy például a bejövő számlákat közvetlenül az online számlázóban, vagy a számlán elhelyezett „fizetés” gombra kattintva fizethessék ki banki átutalással.

A nyílt bankolásnak köszönhetően az online számlázók beékelődhetnek a bankok és a vállalkozások közé és értéknövelt pénzügyi szolgáltatásokat nyújthatnak az egyéni vállalkozóknak, a mikro- és kisvállalkozásoknak. Ugyanakkor azt is gondoljuk, hogy az online számlázók a bankok számára új digitális csatornát is jelenthetnek keresztértékesítési potenciáljuk növeléséhez – emelte ki Sárospataki Albert.

Az online számlázók által nyújtható pénzügyi szolgáltatások körét bővíti az azonnali fizetési rendszer idei évi elindulása is. A másodlagos számlaazonosítóra (pl. adószámra) küldhető fizetési kérelem, vagy az azonnali fizetési QR-kód megjelenítése a számlaképen belépést biztosít az online számlázók számára az elektronikus fizetések piacára.

„Ahogy a legnagyobb hazai bankok felkészülnek a fizetési kérelem fogadására és a mobilbanki alkalmazások alkalmasak lesznek az azonnali fizetési QR-kód olvasására, a Billingo is ki fogja használni az ezekben rejlő lehetőségeket.”

Sárospataki Albert

Billingo

Hozzátette, az online számlázók számára a nyílt bankolás, a NAV számlaadat-szolgáltatás, az azonnali fizetés és legújabb analitikus technológiák megnyitották a neobankká váláshoz vezető utat.

Kapcsolódó cikk:

Sárospataki Albert, a Billingo társalapítójának „Így épülnek be az online számlázók a digitális pénzügyek világába” c. előadása megtekinthető a FinTechShow online videókonferencia platformján 2020. december 31-ig a résztvevők és az online jegyet vásárlók számára.

A november végéig “Online jegyet” vásárlók számára hozzáférést biztosítunk a FinTechShow online videókonferencia platformhoz, amelyen 2020.12.31-ig megtekinthetők az előadások, a 3D-s kiállítói tér és kapcsolatot építhetnek egymással a résztvevők. FinTechShow program itt.

Címlapfotó: Billingo

Címkék:
blank