BankTechShow

Neobankká válhatnak az online számlázók

Szerző: | 2020. 11. 18. | FinTechShow, Open banking, Összes hír

Mit keresnek az online számlázók a pénzügyi iparágban? Milyen lehetőségeket nyit(ott) meg az online számlázók számára a nyílt bankolás, a számlainformációs szolgáltatás, az azonnali fizetés? Hogyan válhatnak az online számlázók neobankká? Sárospataki Alberttel, a Billingo társalapítójával beszélgettünk a mikrovállalati pénzügyek új dimenziójáról, az ügyfélkapcsolatok átalakulásáról. A videóinterjú év végéig megtekinthető a FinTechShow online videókonferencia platformján.

A Billingóról

2014-ben indult útjára a több mint 100 ezer ügyfelet kiszolgáló online számlázó, ami mára Magyarország második legnagyobb piaci szereplője lett ezen a területen. Az egyéni vállalkozók, mikro- és kisvállalkozások mellett egyre több középvállalkozás választja a Billingót. 2016 óta rendszeres díjazottja „Az Év Honlapja”, valamint a Magyar Marketing Szövetség által alapított Marketing Diamond Awards versenyeknek.

Az online számlázók berobbanása

2018. július 1-től a NAV kötelezővé tette a 100 ezer forint feletti ÁFA tartalommal rendelkező számlák beküldését a NAV online rendszerébe. Ez a momentum jelentős lökést adott az online számlázó piac fejlődésének és az érintett vállalkozások jellemzően áttértek a kézi számlatömbös, vagy a telepített számlázókról az online számlázókra. Az online számlázókon keresztül az érintettek – a számlázó fiók és a NAV összekötést követően – egyszerűen, gyorsan és automatikusan teljesíthetik törvényi kötelezettségüket.

2020. július 1-től a NAV eltörölte a 100 ezer forintos értékhatárt és ÁFA-értékhatártól függetlenül kötelezővé tette az üzleti számlák beküldését a NAV online rendszerébe. Idén szeptember 30-ig volt egy türelmi időszak, ami haladékot adott az érintetteknek az átállásra, ám október 1-től a NAV már szankcionálja, ha nem teljesül a kötelező adatszolgáltatás.

2021. január 1-től már a magánszemélyek, illetve a nemzetközi partnerek számára kiállított számlákat is be kell küldeni a NAV online rendszerébe.

Ez azt is jelenti, hogy a jövő évtől gyakorlatilag minden vállalkozás online számlázót fog használni

– foglalta össze Sárospataki Albert.

360 fokos kép a vállalkozások pénzügyeiről

A kötelező adatszolgáltatás miatt minden vállalkozónak létre kellett hozni egy fiókot a NAV Online Számla rendszerében, ahol automatikusan megjelenik a vevői és a szállítói számlák adattartalma. A NAV online rendszerében arra is van lehetőség, hogy engedélyezzük a NAV rendszerébe beérkező szállítói számlák visszaküldését a vállalkozás által használt online számlázóba, amelyik azt képes fogadni.

Az online számlázóban a kimenő (vevői) számlák mellett a bejövő (szállítói) számlák is megjelenhetnek, így a vállalkozások pontos képet kaphatnak pénzáramlásukról, a rövidtávú likviditási lehetőségeikről. Ez utóbbi információval a bankok nem rendelkeznek, mivel a számlatörténet csupán a múltbeli adatokat tartalmazza – emelte ki Sárospataki Albert.

Az online számlázók a nyílt bankolásnak köszönhetően – a számlainformációs szolgáltatáson (AISP) keresztül – a banki számlatörténethez is hozzáférhetnek és azt a NAV számlaadat-szolgáltatással kiegészítve 360 fokos képet alkothatnak a vállalkozások pénzügyeiről, forgótőke igényéről, a pénzügyi szolgáltatásokért fizetett díjakról.

„Ha ezt az adatvagyont ötvözzük a legfejlettebb analitikus technológiákkal, akkor képesek leszünk a vállalkozások jövedelmezőségét növelni testre szabott pénzügyi tanácsokon, szolgáltatásokon keresztül. Ez a digitális asszisztencia jelenleg hiányzik Magyarországon és ennek az alapjait raktuk le idén a Billingóban.”

Sárospataki Albert

Billingo

Multibanking szolgáltatás az online számlázókban

A PSD2 nemcsak a számlainformációs adatokhoz való hozzáférést teremtette meg, hanem a fizetés-kezdeményezési szolgáltatáson keresztül azt is, hogy például a bejövő számlákat közvetlenül az online számlázóban, vagy a számlán elhelyezett „fizetés” gombra kattintva fizethessék ki banki átutalással.

A nyílt bankolásnak köszönhetően az online számlázók beékelődhetnek a bankok és a vállalkozások közé és értéknövelt pénzügyi szolgáltatásokat nyújthatnak az egyéni vállalkozóknak, a mikro- és kisvállalkozásoknak. Ugyanakkor azt is gondoljuk, hogy az online számlázók a bankok számára új digitális csatornát is jelenthetnek keresztértékesítési potenciáljuk növeléséhez – emelte ki Sárospataki Albert.

Az online számlázók által nyújtható pénzügyi szolgáltatások körét bővíti az azonnali fizetési rendszer idei évi elindulása is. A másodlagos számlaazonosítóra (pl. adószámra) küldhető fizetési kérelem, vagy az azonnali fizetési QR-kód megjelenítése a számlaképen belépést biztosít az online számlázók számára az elektronikus fizetések piacára.

„Ahogy a legnagyobb hazai bankok felkészülnek a fizetési kérelem fogadására és a mobilbanki alkalmazások alkalmasak lesznek az azonnali fizetési QR-kód olvasására, a Billingo is ki fogja használni az ezekben rejlő lehetőségeket.”

Sárospataki Albert

Billingo

Hozzátette, az online számlázók számára a nyílt bankolás, a NAV számlaadat-szolgáltatás, az azonnali fizetés és legújabb analitikus technológiák megnyitották a neobankká váláshoz vezető utat.

Kapcsolódó cikk:

Sárospataki Albert, a Billingo társalapítójának „Így épülnek be az online számlázók a digitális pénzügyek világába” c. előadása megtekinthető a FinTechShow online videókonferencia platformján 2020. december 31-ig a résztvevők és az online jegyet vásárlók számára.

A november végéig “Online jegyet” vásárlók számára hozzáférést biztosítunk a FinTechShow online videókonferencia platformhoz, amelyen 2020.12.31-ig megtekinthetők az előadások, a 3D-s kiállítói tér és kapcsolatot építhetnek egymással a résztvevők. FinTechShow program itt.

Címlapfotó: Billingo

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!