Ripple, egy blockchain alapú megoldás a gyorsabb és olcsóbb deviza tranzakciókért

Szerző: | 2017. 09. 12. | Bitcoin, Blockchain, Összes hír

BankTechShow | A jövő digitális bankja

A nemzetközi fizetésforgalmat a bankok számos esetben nem tudják közvetlenül egymás között lebonyolítani, további banki szereplők bevonására – ún. levelező bankokra – van szükség. Ez az oka annak, hogy ma egy devizaátutalás olyan drága és lassú. Van azonban egy blockchain technológián alapuló megoldás, amiről itthon még keveset hallunk, pedig számos nagy bank csatlakozott már a hálózathoz, vagy teszteli a rendszert. Ez a Ripple, ami megoldást jelenthet a határon átnyúló devizatranzakciók gyorsabb és olcsóbb lebonyolítására. Ha érdekel a blockchain és a kriptovaluták világa, gyere el “A fintechen túl“-ra. 

A határon átnyúló, vagy akár belföldi, de devizában indított átutalás esetén is a bankok általában levelező banki kapcsolaton keresztül bonyolítják le a tranzakciót. Például, ha amerikai dollárban indítunk átutalást, akkor az a számlavezető bankunktól először egy amerikai bank által vezetett ún. nostro számlán landol és onnan kerül továbbításra jó esetben közvetlenül a kedvezményezett bankjához. Rosszabb esetben a kedvezményezett banknak is van egy levelező bankja. Így a nemzetközi fizetésforgalom akár 4 banki szereplő részvételét is igényelheti. A levelező bankok a tranzakció végrehajtásáért díjat (ún “lifting fee”) számítanak fel, ezzel jelentősen megdrágítva a devizában végzett tranzakciókat.

Ennek kiküszöbölését és a tranzakciók lényegesen gyorsabb lebonyolítását tűzte ki célul a Ripple.

Mi a Ripple?

A Ripple ugyanúgy a blockchain elosztott főkönyvi technológiáját (distributed ledger) használja, mint a Bitcoin, vagy az Ethereum. A Ripple megoldása egy valós idejű bruttó elszámolási (RTGS) és valutaváltó rendszer, fókuszában a határon átnyúló fizetési tranzakciók állnak. Elsődleges célja, hogy előmozdítsa a bankközi tranzakciók zökkenőmentes, real-time lebonyolítását.

A Ripple Tranzakciós Protocolt (RTXP) ma ismert formájában megalkotó vállalatot Chris Larsen és Jed McCaleb alapította 2012-ben, San Francisco-ban, OpenCoin néven. A céget 2013-ban átkeresztelték Ripple Labs-ra, majd 2015-ben vette fel mai nevét, a Ripple-t.

Ugyanúgy, ahogy a Bitcoin-nak a BTC (bitcoin), vagy az Ethereum-nak az ETH (ether), a Ripple-nek is van saját kriptovalutája – az XRP.

Az XRP kibocsátása azonban 2 ponton is jelentősen eltér a másik két kriptovalutáétól.

  • Kibocsátás módja: a Ripple kriptovalutáját maga a Ripple Labs bocsájtotta ki, nem bányászat útján vált elérhetővé.
  • Rendszerlimit : Bár az XRP mennyiségét is limitálták, a mennyiségbeli különbség szembetűnő. A bitcoin esetében 21 millió kriptovaluta lehet a rendszerben.  Etherből jelenleg ennek a 4-szeresénél is több van már – 94 millió – és azt becsülik, hogy 2021-re fogjuk elérni a bányászható ether-ek felét. A Ripple Labs az XRP-re azonban még az ether-nél is lényegesen magasabb plafont határozott meg: 100 milliárdot! 

A Ripple kriptovalutájának 61%-át ráadásul maga a Ripple vállalat birtokolja, ami komoly fejtörést okozott a befektetőknek és a kriptovaluta iránt érdeklődőknek. Ugyanis, ha egy nap a Ripple úgy dönt, hogy eladja a birtokában lévő kriptovalutát, azzal elárasztja a piacot. Ezt feloldandó a Ripple idén májusban bejelentette, hogy 2017 végéig 55 milliárd XRP-t letétbe helyez, majd ebből havonta 1 milliárdot piacra dob.

bitcoin ethereum ripple xrp kriptovaluta

A Ripple a bankok és fizetési szolgáltatók “homokozója”

Ha a 3 blockchain megoldást szeretnénk 1-1 olyan szerepkörrel felruházni, ami leginkább rá jellemző, akkor az ez lenne:

  • a Bitcoin elsődlegesen egy kriptovaluta, digitális fizetőeszköz;
  • az Ethereum esetében – bár az etheren keresztül kriptovalutaként is funkcionál – az igazi érték a smart contract funkcionalitásban van;
  • a Ripple pedig decentralizált klíring- és elszámolóházként pozícionálta magát.

A résztvevő szereplőket, a meghatározó célcsoportot figyelembe véve szintén körvonalazódik eltérés az egyes megoldások között. Amíg a Bitcoin tranzakciók egyik oldalán többnyire egy magánszemély áll, és így C2C (customer-to-customer), vagy C2B (customer-to-business) környezetben operál, addig az Ethereum már inkább fordítva, B2C vagy B2B (business-to-business) szolgáltatás, üzleti szereplővel az egyik oldalán.

A Ripple elsődleges célcsoportjamindazok ellenére, hogy magánszemélyek is vásárolhatnak XRP-t tőzsdén keresztül, mint a Bitstamp, vagy a Kraken – az üzleti szereplők, azaz B2B megoldás, azon belül is a bankok, illetve fizetési szolgáltatók “homokozója”.

ethereum bitcoin kriptovaluta ripple

A Ripple értékajánlata: gyorsaság, skálázhatóság, költséghatékonyság

Miért tud a Ripple a bankok és fizetési szolgáltatók megoldás szállítója lenni a tranzakciómenedzsment területén? Egyrészt azért, mert az ismert blockchain megoldások közül jelenleg az XRP-n lebonyolított tranzakciók a leggyorsabbak – 4 másodperc, szemben az ether 2 percével és a bitcoin 1 órás átfutási idejével (nem is beszélve a hagyományos fizetési rendszerek 3-5 napos átfutási idejéről).

Másrészt a rendszer áteresztő képessége 100-szor nagyobb – 1500 tranzakció másodpercenként -, mint az ether-é, a bitcoin-é pedig mindössze 3-6 tranzakció. Nem kevesebbet állítanak, mint, hogy a Ripple a VISA (nemzetközi kártyatársaság) rendszerével megegyező tranzakciómennyiség kezelésére képes.

bitcoin ripple kriptovaluta

Van azonban még egy érv a tarsolyukban, ami akár az előbbieknél is ütősebb lehet – ez pedig az elérhető költségmegtakarítás a treasury és fizetésforgalmi operáció tekintetében. A levelező banki rendszerrel szemben a Ripple egy sokkal hatékonyabb elszámolási rendszert biztosít azáltal, hogy az egymással kereskedő bankoknak nem szükséges minden egyes devizában a nostro számla fenntartása. Helyette az XRP-ben tartott egyenlegüket használhatják kereskedésre bármilyen devizával szemben. A Ripple tehát kiiktatja a levelező bankokat – mint közvetítőket – az elszámolásforgalmi rendszerből. A modell működéséről további információ itt található.

Akik pedig szeretnének kimutatást kapni az elérhető költségmegtakarításról, és annak szerkezetéről, azoknak a Ripple oldalán elérhető interaktív költség modell kalkulátort ajánljuk.

kriptovaluta bitcoin Ripple

Így nem hiába, hogy a bankok az Ethereum mellett erre a blockchain megoldásra is felfigyeltek. Az első fecske, aki 2014-ben elkezdte használni a Ripple Payment Protocol-t a német Fidor Bank volt. Azóta számos nagy bank csatlakozott a RippleNet-hez.

Ripple kriptovaluta bitcoin
BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
“A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

EGRI SZILVIA

A bankszektorban nevelkedett. Miután felépített egy-két “kártyavárat” (értsd: kártya üzletágat), szakmai életének egyik legizgalmasabb kalandjában vett részt: egy zöldmezős banképítésben. Töretlenül hisz abban, hogy lehet szerethető digitális pénzügyi szolgáltatásokat fejleszteni és abban, hogy a digitális térben a digitális “Én”-hez igazodó szolgáltatások és ügyfélutak lehetnek a nyerők. Lelkesedését és kreatív énjét 2017 tavasza óta a bankszektoron kívül mobilizálja. #femtech, #hunfemtech

KÖVETKEZŐ ESEMÉNY

PAYTECHSHOW 5.0

KEDVEZMÉNYES JEGYÁR:
02.29-IG

FinTechShow-7.0

Terítéken a legújabb elektronikus fizetési trendek, megoldások, iránymutatások

2024. április 16.

Budapest Kongresszusi Központ

TOVÁBBI ESEMÉNYEINK

FINTECHSHOW 8.0: Minden, ami fintech | 2024.10.15.

BANKTECHSHOW 2.0: Megoldások a jövő digitális bankjához | 2024.11.26.