2017.04.29.

A digitális csalásjelző védheti meg a pénzünket?

Szerző:

Ha megnyílnak a banki API-k, könnyen érkezhet a segítség. A lopott bankkártyákkal való visszaélést tudná orvosolni egy új magyar alkalmazás, a SEON. A netes csalásra fókuszáló termék a FinTechShow-n is bemutatkozott.

 

Egy felmérés szerint 2015-ben 10,7 milliárd(!) dollárnyi volt az elcsalt tranzakciók összege, ami 2020-ra 25,6 milliárd dollárra növekedhet. Ha a SEON alkalmazásán múlik, akkor nem fog (vagy nem nő ekkorára), ehhez persze forradalmat kellene csinálniuk. Jövőre, ha megnyílnak a banki API-k, a lehetőség számukra adott lesz.

 

Digitális lábnyomainkból von le következtetéseket

De mit is tud pontosan ez a digitális csalásjelző? A netbanki azonosítók megadását követően 1 másodperc alatt kielemzi, visszaéltek-e az adatainkkal. Mivel a SEON már a BigDatából is halászik, azaz a közösségi csatornákon is leköveti a bajos e-mail címhez tartozó mozgásokat, így könnyen megláthatja, mennyire tér el az adott viselkedés a mi megszokottunkhoz képest. Érdekesség, hogy a BigData analízist humán intelligenciával ötvözték.

 

Nem csak a webshop, vagy a bank, de az ügyfél is boldog

Ez a védekezési módszer jó lehet a webshopoknak, de a bankokat is nagyon boldoggá tehetik, azok ügyfeleit nemkülönben. Noha még csak a banki use case-üket validálják épp, a következő évben a telefonszám vizsgálása, a user interface ráncfelvarrása és a pontozási rendszer finomhangolása kerül fejlesztőik asztalára, tudtuk meg Jendruszák Bencétől, a SEON Business Operation Managerétől.

SEON fintechshow fintech fraud

Jendruszák Bence, SEON – FinTechShow 2017

 

Hamarosan itt az első banki integráció

Jelenleg itthon több bankkal is tárgyalnak, a tervek és ígéretek szerint pár hónapon belül megvalósulhat az első banki integrációjuk is. A nálunk már korábban megismert és bemutatott Barionnal már túl vannak az integráción, de a legnagyobb webshopokkal és payment gateway szolgáltatókkal is kapcsolatban állnak.

„Alapvetően az összes online business használhatja a SEON-t, de egyelőre a bankokra, a payment service providerekre, illetve a high risk merchantekre fókuszálunk” – tette hozzá Bence.

Címkék: