SimpleTrends
SimpleTrends

Újabb fejlemények a Blockchain szigeten

Szerző: | 2018. 11. 06. | Blockchain, Összes hír

FinTechShow-7.0

Az első Blockchain Summit egy újabb sikeres állomása volt Málta azon törekvésének, hogy „Blockchain szigetté“ váljon. A november 1-2. között megrendezett csúcstalálkozóra 8.500-an érkeztek a világ minden tájáról. Íme rövid összefoglalónk és pár érdekes videó a két napról.

Málta: elsőként

A blockchain csúcstalálkozón felszólalt Málta miniszterelnöke, Joseph Muscat is, aki hangsúlyozta az ország kiemelkedő gazdasági teljesítményét, amelyet elsősorban a pénzügyi és az iGaming szektoroknak köszönhet, valamint annak, hogy a világon elsőként fogadtak el szabályozást az elosztott főkönyvi technológiával (Distributed Ledger Technology, DLT) kapcsolatban.

A konferencián meghirdetésre került a DLT technológiára vonatkozó törvényalkotási csomag negyedik elemének kidolgozása a jogi személyiség kérdésköréről a digitális világban.

Joseph Muscat

Miniszterelnök, Málta

Videó start: 59:45
2018.11.01.

Mesterséges intelligencia munkacsoport

A csúcstalálkozó felszólalói között ott volt Sophia is, az első humanoid robot és megalkotója, Ben Goertzel, aki bejelentette, hogy a máltai kormánnyal együttműködve munkacsoportot hoznak létre a mesterséges intelligencia kutatására és szabályozására.

Sophia

Humanoid robot

Videó start: 3:35:34
2018.11.01.

ICO Pitch verseny és Hackathon

Az ICO Pitch keretében új blockchain és kriptopénz projektek versenyezhettek hat percben a négy darab egyenként 25.000,- eurós nyereményért. Az első nap az AEToken – a beszállítói hálózatokat érintő (affiliate) – és a Rise Token – a pénzügyi területre vonatkozó – kezdeményezései,  a második napon a GoMama pénzügyi és a Tatau mesterséges intelligencia projektek nyertek.

Pitch: AEToken

Videó start: 17:10

Pitch: Rise Token

Videó start: 1:12:00

Pitch: GoMama

Videó start: 55:43

Pitch: Tatau

Videó start: 2:03:33

A Hackathon programban a fejlesztők az összesen 50.000 eurós díjakért mérhették össze tudásukat. Az Expo területen mintegy 380 kiállító mutatta be szolgáltatásait, köztük tanácsadó cégek, ügyvédi irodák, blockchain technológiával foglalkozó vállalkozások, pénzügyi szervezetek, ICO-k, média és reklámügynökségek, valamint fintech cégek.

Mi az elosztott főkönyvi technológia?

Az elosztott főkönyvi technológia a tulajdonjog nyilvántartására szolgál – legyen szó pénzeszköz vagy más eszköz, vagyonelem tulajdonjogáról. Jelenleg a bankok ügyleteiket – vagyis azon műveleteiket, amelyek keretében pénz- vagy egyéb pénzügyi eszközük tulajdonjoga gazdát cserél – centralizált rendszereken keresztül bonyolítják le, amelyeket gyakran központi bankok üzemeltetnek. A bankok a tranzakciókról helyi adatbázisokban vezetnek nyilvántartást, amelyek azután frissülnek, miután az ügylet lezajlott a központi rendszerben.

Az elosztott főkönyv ezzel szemben olyan tranzakciós adatbázis, amely több számítógépből álló hálózaton oszlik el, nem pedig központi helyen tárolják. Rendszerint a hálózat minden tagja számára olvashatók az információk, és jogosultságtól függően kiegészíthetők.

A DLT leggyakrabban előforduló formája a blockchain. A magyarul blokkláncot jelentő név onnan ered, hogy a tranzakciók csoportonként, azaz blokkonként időrendi sorrendben egymáshoz kapcsolva láncot alkotnak. A teljes láncot összetett matematikai algoritmusok védik, ezek gondoskodnak az adatok sértetlenségéről, biztonságáról. A lánc képezi az adatbázisban szereplő összes ügylet átfogó nyilvántartását.

Forrás: Európai Központi Bank

Cover fotón: Sohia és John Mcaffee. Forrás: Malta Blockchain Summit

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Dr. ANTAL ÁGNES

Hét év budapesti ügyvédjelöltködést és ügyvédkedést követően döntött úgy, hogy elindul nyelvet tanulni és világot látni. Megfordult jó néhány európai és ázsiai országban. 2016-ban Máltán telepedett le, ahol élvezi a napsütést, a tengert és az innovatív, multikulturális társadalmi életet. Ilyen környezetben ébredt rá arra, hogy a technikai fejlődés alapjaiban fogja megváltoztatni mindennapjainkat. A téma és a helyszín elindította a felfedezés útján. Compliance területen, a máltai CALEDO GROUP, jogi és technológiai tanácsadó cégcsoportnál dolgozik, amely egyablakos megoldást kínál a DLT, a blokklánc és a kriptopénzekkel kapcsolatos szolgáltatásokra. (www.caledogroup.com)

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

SimpleTrends konferencia

Simpletrends
Legújabb trendek az e-commerce, m-commerce, fintech, marketing és logiksztika témákban.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!