Újabb fejlemények a Blockchain szigeten

írta | 2018.11.06. | Blockchain, Összes hír

Az első Blockchain Summit egy újabb sikeres állomása volt Málta azon törekvésének, hogy „Blockchain szigetté“ váljon. A november 1-2. között megrendezett csúcstalálkozóra 8.500-an érkeztek a világ minden tájáról. Íme rövid összefoglalónk és pár érdekes videó a két napról.

Málta: elsőként

A blockchain csúcstalálkozón felszólalt Málta miniszterelnöke, Joseph Muscat is, aki hangsúlyozta az ország kiemelkedő gazdasági teljesítményét, amelyet elsősorban a pénzügyi és az iGaming szektoroknak köszönhet, valamint annak, hogy a világon elsőként fogadtak el szabályozást az elosztott főkönyvi technológiával (Distributed Ledger Technology, DLT) kapcsolatban.

A konferencián meghirdetésre került a DLT technológiára vonatkozó törvényalkotási csomag negyedik elemének kidolgozása a jogi személyiség kérdésköréről a digitális világban.

Joseph Muscat

Miniszterelnök, Málta

Videó start: 59:45
2018.11.01.

Mesterséges intelligencia munkacsoport

A csúcstalálkozó felszólalói között ott volt Sophia is, az első humanoid robot és megalkotója, Ben Goertzel, aki bejelentette, hogy a máltai kormánnyal együttműködve munkacsoportot hoznak létre a mesterséges intelligencia kutatására és szabályozására.

Sophia

Humanoid robot

Videó start: 3:35:34
2018.11.01.

ICO Pitch verseny és Hackathon

Az ICO Pitch keretében új blockchain és kriptopénz projektek versenyezhettek hat percben a négy darab egyenként 25.000,- eurós nyereményért. Az első nap az AEToken – a beszállítói hálózatokat érintő (affiliate) – és a Rise Token – a pénzügyi területre vonatkozó – kezdeményezései,  a második napon a GoMama pénzügyi és a Tatau mesterséges intelligencia projektek nyertek.

Pitch: AEToken

Videó start: 17:10

Pitch: Rise Token

Videó start: 1:12:00

Pitch: GoMama

Videó start: 55:43

Pitch: Tatau

Videó start: 2:03:33

A Hackathon programban a fejlesztők az összesen 50.000 eurós díjakért mérhették össze tudásukat. Az Expo területen mintegy 380 kiállító mutatta be szolgáltatásait, köztük tanácsadó cégek, ügyvédi irodák, blockchain technológiával foglalkozó vállalkozások, pénzügyi szervezetek, ICO-k, média és reklámügynökségek, valamint fintech cégek.

Mi az elosztott főkönyvi technológia?

Az elosztott főkönyvi technológia a tulajdonjog nyilvántartására szolgál – legyen szó pénzeszköz vagy más eszköz, vagyonelem tulajdonjogáról. Jelenleg a bankok ügyleteiket – vagyis azon műveleteiket, amelyek keretében pénz- vagy egyéb pénzügyi eszközük tulajdonjoga gazdát cserél – centralizált rendszereken keresztül bonyolítják le, amelyeket gyakran központi bankok üzemeltetnek. A bankok a tranzakciókról helyi adatbázisokban vezetnek nyilvántartást, amelyek azután frissülnek, miután az ügylet lezajlott a központi rendszerben.

Az elosztott főkönyv ezzel szemben olyan tranzakciós adatbázis, amely több számítógépből álló hálózaton oszlik el, nem pedig központi helyen tárolják. Rendszerint a hálózat minden tagja számára olvashatók az információk, és jogosultságtól függően kiegészíthetők.

A DLT leggyakrabban előforduló formája a blockchain. A magyarul blokkláncot jelentő név onnan ered, hogy a tranzakciók csoportonként, azaz blokkonként időrendi sorrendben egymáshoz kapcsolva láncot alkotnak. A teljes láncot összetett matematikai algoritmusok védik, ezek gondoskodnak az adatok sértetlenségéről, biztonságáról. A lánc képezi az adatbázisban szereplő összes ügylet átfogó nyilvántartását.

Forrás: Európai Központi Bank

Cover fotón: Sohia és John Mcaffee. Forrás: Malta Blockchain Summit

Itt követhetsz minket:

Dr. ANTAL ÁGNES

Dr. ANTAL ÁGNES

Hét év budapesti ügyvédjelöltködést és ügyvédkedést követően döntött úgy, hogy elindul nyelvet tanulni és világot látni. Megfordult jó néhány európai és ázsiai országban. 2016-ban Máltán telepedett le, ahol élvezi a napsütést, a tengert és az innovatív, multikulturális társadalmi életet. Ilyen környezetben ébredt rá arra, hogy a technikai fejlődés alapjaiban fogja megváltoztatni mindennapjainkat. A téma és a helyszín elindította a felfedezés útján. Compliance területen, a máltai CALEDO GROUP, jogi és technológiai tanácsadó cégcsoportnál dolgozik, amely egyablakos megoldást kínál a DLT, a blokklánc és a kriptopénzekkel kapcsolatos szolgáltatásokra. (www.caledogroup.com)
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.