BankTechShow

A Deutsche Bank fintech üzenetei a szabályozóknak

Szerző: | 2018. 11. 05. | Banki és fintech hírek, Open banking, Összes hír, Szabályozás

A Deutsche Bank legfrissebb elemzése szerint a fintech fejlődésének kulcsa a szabályozók kezében van. A négy terület, ahol a szabályozó a legtöbbet tehet a fejlődés érdekében: open banking, felhő alapú megoldások, blockchain és mesterséges intelligencia.

A Deutsche Bank, valamint a Microsoft, a Google és az Ernst & Young szakemberei által készített ún. Fehér Könyv (továbbiakban: White Paper) átfogó körképet ad a nemzetközi szabályozói gyakorlatokról, a központi jogalkotói kezdeményezésekről. A szabályozás globális harmonizációjának elősegítése érdekében a Deutsche Bank nemzetközi szabályozói sandboxok létrehozását bátorítja.

1. Open Banking: egységes szabványok

Az open banking alappillérei a nyílt szabványokon alapuló API hozzáférések, az ökoszisztémában résztvevő szolgáltatók hiteles, valós idejű azonosítása és a felhasználói bizalom.

A White Paper a szabályozó által meghatározott, egységes szabványok szükségességére mutat rá. Ennek hiányában az iparági szervezetekben – pl. Berlin Group, Open Banking Implementation Entitykészülő szabványok követését javasolja.

A szolgáltatók iránti bizalom kialakulásához nélkülözhetetlennek tartják, hogy az adathozzáférésre jogosult szolgáltatókról központi, a szabályozó által kezelt hiteles, valós idejű információkat tartalmazó regiszter működjön. A White Paper az EBA regiszter fontosságára emlékeztet, illetve méltatja a – pán-európai fizetési rendszereket üzemeltető EBA Clearing leányvállalataként működő –  PRETA tudakozóját.

2. Felhő alapú megoldások: egységes szabályozás

A szinte korlátlan számítási és adattárolási kapacitás, a jól skálázható IT infrastruktúra és a költséghatékonyságot biztosító pay-as-you-go üzleti modell eredményeként a felhő a pénzügyi szolgáltatók digitális transzformációjának egyik alappillére.

A felhő alapú megoldások terjedésének legnagyobb gátjaként az országonként eltérő – pl. az országok közötti adatáramlás, az adatokhoz való hozzáférési jog és az adatközpontok auditálására vonatkozó – szabályozást nevezi meg a White Paper.

A Deutsche Bank sürgeti a pénzügyi szolgáltatók kiszervezési szerződéseire, az adat- és kibervédelemre vonatkozó szabályozás nemzetközi harmonizációját. Ezen túlmenően ösztönzi az ISO szabványok szélesebb körű használatát, a felhőszolgáltatók önszabályozását.

Pozitív fejleményként értékeli a dokumentum, hogy az EBA felmérése a pénzügyi szolgáltatók kiszervezési tevékenységéről felveti a belső audit, a több telephellyel működő felhőszolgáltatók esetében pedig az összevont audit lehetőségét.

Az Európai Bizottság FinTech Cselekvési Terve alapján pedig várhatóan létrejön a nem-személyes adatok EU tagországok közötti szabad adatáramlását lehetővé tevő szabályozási keretrendszer, mely megoldja ezt a problémát és így a felhőszolgáltatások terjedése felgyorsulhat.

3. Blockchain: központi bankok együttműködése

A White Paper legfőbb problémaként a GDPR szabályozási szemlélete és a blockchain működési mechanizmusa közötti alapvető eltérést, a határokon átnyúló tranzakciók esetében az alkalmazandó jog szabályozatlanságát definiálja.

Folyamatos, kiterjedt nemzetközi párbeszéd az iparág szereplői és a szabályozók között, a technológia és a felhasználási lehetőségeinek megértése, valamint a központi bankok együttműködése nélkülözhetetlen az előre lépéshez, a blockchain fair és ösztönző szabályozásának kialakításához.

4. Mesterséges intelligencia: átfogó együttműködés

A mesterséges intelligencia kutatások és a szolgáltatásfejlesztés gátja, hogy a pénzügyi szektor szabályozása a pénzügyi folyamatokat ember által végzett folyamatként kezeli. Ez a szemlélet megfojtja a mesterséges intelligencia vezérelt szolgáltatások fejlődését.

Szabályozói kihívás továbbá az alkalmazás-specifikus és a technológiai fejlődést ösztönző, rugalmas szabályozás közötti egyensúly megtalálása.

A dokumentum megállapítja, hogy a mesterséges intelligencia terén globális szintű, a felhasználókat, fejlesztőket, szolgáltatókat és szabályozókat átfogó együttműködése nélkülözhetetlen. A bank javaslata szerint a nemzetközi szinten elismert szabályozás kialakításáig a globálisan elfogadott önszabályozás az AI megoldások fejlődését támogató út.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!