Európa hitelezési folyamatát gyorsíthatja a magyar fintech startup megoldása

Szerző: | 2022. 08. 25. | Fintech startupok, FinTechShow, Magyar fintech startupok, Összes hír

PayTechShow 4.0
Hogyan írja át a technológia a pénzügyi szektor működését? Ki, milyen technológia megjelenésére számít a következő években? Körinterjú keretében feltérképezzük a hazai bankok, fintech cégek várakozásait. Beszélgető partnerünk a 2018-as FinTechShow-n debütált Salarify megoldást fejlesztő Swipe Technologies társalapítója és ügyvezetője, Radák Bence. A legújabb technológiákkal, fintech megoldásokkal, szabályozói intézkedésekkel és az ügyféligények változásával részletesen is foglalkozunk 2022. október 12-én a FinTechShow-n.

Bio: Radák Bence

Radák Bence aktív tagja a hazai startup ökoszisztémának és lelkes fintech vállalkozó. A pénzügyi szektorban kezdte karrierjét, majd egy külföldi munkája során tapasztaltak hatására megalapította a Salarify-t. A Salarify az első olyan megoldás a kontinentális Európában, amellyel a munkavállalók bármikor hozzáférhetnek már ledolgozott, de még ki nem fizetett munkabérükhöz. A cég jelenlegi értékelése 7 millió euró, idén terjeszkedik Európában, elsőként Olaszországban teszik elérhetővé digitális megoldásukat. Bence 2020-ban a Forbes magazin 30 sikeres magyar 30 alatti listájára került.

Radák Bence - FinTechShow

Fotón: Radák Bence, a Salarify és a Verify megoldásokat fejlesztő Swipe Technologies társalapítója, ügyvezetője a 2018-as FinTechShow-n. Forrás: FinTech Group

1. Az elmúlt 12 hónapban milyen eredményeket értetek el? Melyikre vagy a legbüszkébb és miért? A következő 1-2 évre milyen célokat tűztetek ki magatok elé?

Radák Bence: Az elmúlt 12 hónapban megtízszereztük a Salarify Pay platformon aktív felhasználók számát. Emellett megalakult következő nemzetközi központunkban, Olaszországban a Swipe Technologies SRL. Pár hete pedig bejelentettük, hogy a BISZ Zrt.-vel Magyarországon indul először a digitális jövedelemigazolás automatizációs platformunk, a Verify.

Az előbbi eredmények közül a Verify-t, mint legújabb termékünket emelném ki mindenképpen.

A megoldásnak köszönhetően Európa hitelezési folyamatai jelentősen gyorsulhatnak, digitalizálódhatnak és biztonságosabbak lehetnek, hiszen munkáltatói és jövedelmi adatokhoz valós időben és költséghatékonyan férhetnek hozzá az intézmények. A központi hitelinformációs szolgáltatókkal való munka pedig még a vártnál is izgalmasabb.

Európában is sebesen terjed az EWA (Earned Wages Access) és hamarosan az “Income Verification” is a legforróbb témák közé fog tartozni, legalábbis az adatvagyon felhasználóinak körében. A célunk az, hogy mindkét esetben piacvezetői szerepet töltsünk be a kontinensen.

2. Melyik az a 3 technológia szerinted, amelyeknek a következő 5 évben meghatározó szerepe lesz a termék-/szolgáltatásfejlesztésben, amely technológiá(k)ra egyre több megoldás fog épülni és/vagy az üzleti életben a megkülönböztetés, a versenyképesség meghatározó elemévé válhat(nak)?

Radák Bence:  A mesterséges intelligencia (AI), az elmúlt időszakban kevésbé volt aktív a hype-train-en, de természetesen elkerülhetetlen része a jövőnknek. Itt inkább a célhoz kötött felhasználásra gondolok, mint általános intelligenciára. Abszolút magánvéleményem szerint a blockchain ebben a formában nem maradhat fenntartható, azonban megfelelő szabályozás segítségével kiszűrhetőek lesznek a valóban hozzáadott értéket generáló projektek.

Kicsit hazabeszélve: ugyan nem technológia specifikus, de a nehezen hozzáférhető adatvagyonok hozzáférhetővé tétele után (például, core payroll adatok) számos ma ismert folyamat válik majd biztonságosabbá és gyorsabbá. A fenti két technológia pedig jó enabler lehet.

3. Ezeknek a technológiáknak a hasznosulását a pénzügyi szolgáltatók/szolgáltatások mely területein látod, illetve a nap végén a végfelhasználók mit érzékelhetnek majd az adott technológia hasznosulásából?

Radák BenceOlcsóbb, gyorsabb és biztonságosabb szolgáltatásokat, amik elérhetők nagyszámú felhasználói csoportok számára. Lehet szó hitelezésről, értékpapír kereskedelemről vagy akár a bérciklusokról.

4. Milyen kihívások, akadályok korlátozhatják, lassíthatják az általad említett technológiák és/vagy az azokra épülő megoldások hasznosulását a pénzügyi szektorban?

Radák Bence:  Első sorban a szabályozói oldal alkalmazkodó képessége (sebessége), másodsorban pedig a piaci szereplők fogékonysága a legacy folyamatok leváltására.

5. A következő 1-2 évben a digitális transzformáció mely területeken lesz erőteljesebb, meghatározóbb a bankoknál, pénzügyi szolgáltatóknál véleményed szerint?

Radák Bence:  Annyira nem szexi téma, de a szabályozói megfelelőség és az ezeket támogató folyamatok jutnak először eszembe.

6. Melyik az a 1-2 fintech megoldás a világban, amely az elmúlt időszakban megragadta a figyelmedet? Mi volt az, ami miatt felfigyeltél az adott fintech megoldásra?

Radák Bence:  Az Argyle csapata, egy területen mozgunk – különböző kontinensen, és van átfedés a csapatokat támogató felek között is, így kerültek a látókörünkbe. Szuper termékük van és komoly standardot mutatnak a szektor számára.

Címlapfotó forrása: Swipe Technologies

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!