2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2022.08.25.

Európa hitelezési folyamatát gyorsíthatja a magyar fintech startup megoldása

Szerző:

Kategóriák:

Hogyan írja át a technológia a pénzügyi szektor működését? Ki, milyen technológia megjelenésére számít a következő években? Körinterjú keretében feltérképezzük a hazai bankok, fintech cégek várakozásait. Beszélgető partnerünk a 2018-as FinTechShow-n debütált Salarify megoldást fejlesztő Swipe Technologies társalapítója és ügyvezetője, Radák Bence. A legújabb technológiákkal, fintech megoldásokkal, szabályozói intézkedésekkel és az ügyféligények változásával részletesen is foglalkozunk 2022. október 12-én a FinTechShow-n.

Bio: Radák Bence

Radák Bence aktív tagja a hazai startup ökoszisztémának és lelkes fintech vállalkozó. A pénzügyi szektorban kezdte karrierjét, majd egy külföldi munkája során tapasztaltak hatására megalapította a Salarify-t. A Salarify az első olyan megoldás a kontinentális Európában, amellyel a munkavállalók bármikor hozzáférhetnek már ledolgozott, de még ki nem fizetett munkabérükhöz. A cég jelenlegi értékelése 7 millió euró, idén terjeszkedik Európában, elsőként Olaszországban teszik elérhetővé digitális megoldásukat. Bence 2020-ban a Forbes magazin 30 sikeres magyar 30 alatti listájára került.

Radák Bence - FinTechShow

Fotón: Radák Bence, a Salarify és a Verify megoldásokat fejlesztő Swipe Technologies társalapítója, ügyvezetője a 2018-as FinTechShow-n. Forrás: FinTech Group

1. Az elmúlt 12 hónapban milyen eredményeket értetek el? Melyikre vagy a legbüszkébb és miért? A következő 1-2 évre milyen célokat tűztetek ki magatok elé?

Radák Bence: Az elmúlt 12 hónapban megtízszereztük a Salarify Pay platformon aktív felhasználók számát. Emellett megalakult következő nemzetközi központunkban, Olaszországban a Swipe Technologies SRL. Pár hete pedig bejelentettük, hogy a BISZ Zrt.-vel Magyarországon indul először a digitális jövedelemigazolás automatizációs platformunk, a Verify.

Az előbbi eredmények közül a Verify-t, mint legújabb termékünket emelném ki mindenképpen.

A megoldásnak köszönhetően Európa hitelezési folyamatai jelentősen gyorsulhatnak, digitalizálódhatnak és biztonságosabbak lehetnek, hiszen munkáltatói és jövedelmi adatokhoz valós időben és költséghatékonyan férhetnek hozzá az intézmények. A központi hitelinformációs szolgáltatókkal való munka pedig még a vártnál is izgalmasabb.

Európában is sebesen terjed az EWA (Earned Wages Access) és hamarosan az “Income Verification” is a legforróbb témák közé fog tartozni, legalábbis az adatvagyon felhasználóinak körében. A célunk az, hogy mindkét esetben piacvezetői szerepet töltsünk be a kontinensen.

2. Melyik az a 3 technológia szerinted, amelyeknek a következő 5 évben meghatározó szerepe lesz a termék-/szolgáltatásfejlesztésben, amely technológiá(k)ra egyre több megoldás fog épülni és/vagy az üzleti életben a megkülönböztetés, a versenyképesség meghatározó elemévé válhat(nak)?

Radák Bence:  A mesterséges intelligencia (AI), az elmúlt időszakban kevésbé volt aktív a hype-train-en, de természetesen elkerülhetetlen része a jövőnknek. Itt inkább a célhoz kötött felhasználásra gondolok, mint általános intelligenciára. Abszolút magánvéleményem szerint a blockchain ebben a formában nem maradhat fenntartható, azonban megfelelő szabályozás segítségével kiszűrhetőek lesznek a valóban hozzáadott értéket generáló projektek.

Kicsit hazabeszélve: ugyan nem technológia specifikus, de a nehezen hozzáférhető adatvagyonok hozzáférhetővé tétele után (például, core payroll adatok) számos ma ismert folyamat válik majd biztonságosabbá és gyorsabbá. A fenti két technológia pedig jó enabler lehet.

3. Ezeknek a technológiáknak a hasznosulását a pénzügyi szolgáltatók/szolgáltatások mely területein látod, illetve a nap végén a végfelhasználók mit érzékelhetnek majd az adott technológia hasznosulásából?

Radák BenceOlcsóbb, gyorsabb és biztonságosabb szolgáltatásokat, amik elérhetők nagyszámú felhasználói csoportok számára. Lehet szó hitelezésről, értékpapír kereskedelemről vagy akár a bérciklusokról.

4. Milyen kihívások, akadályok korlátozhatják, lassíthatják az általad említett technológiák és/vagy az azokra épülő megoldások hasznosulását a pénzügyi szektorban?

Radák Bence:  Első sorban a szabályozói oldal alkalmazkodó képessége (sebessége), másodsorban pedig a piaci szereplők fogékonysága a legacy folyamatok leváltására.

5. A következő 1-2 évben a digitális transzformáció mely területeken lesz erőteljesebb, meghatározóbb a bankoknál, pénzügyi szolgáltatóknál véleményed szerint?

Radák Bence:  Annyira nem szexi téma, de a szabályozói megfelelőség és az ezeket támogató folyamatok jutnak először eszembe.

6. Melyik az a 1-2 fintech megoldás a világban, amely az elmúlt időszakban megragadta a figyelmedet? Mi volt az, ami miatt felfigyeltél az adott fintech megoldásra?

Radák Bence:  Az Argyle csapata, egy területen mozgunk – különböző kontinensen, és van átfedés a csapatokat támogató felek között is, így kerültek a látókörünkbe. Szuper termékük van és komoly standardot mutatnak a szektor számára.

Címlapfotó forrása: Swipe Technologies

Címkék:
blank
blank