2021.08.24.

A “hónap vége” jelenség elkerülésében segíthetnek a kiadáskövető megoldások

Szerző:

A magyar lakosság jelentős része pénzügyi szempontból megérzi a hónap végének közeledtét, a legtöbben azonban még mindig nem követik nyomon kiadásaikat – derült ki egy friss hazai banki felmérésből. Azok a megkérdezettek, akik tudatosan tervezték pénzügyeiket és követték kiadásaikat, nagyobb eséllyel kerülték el a „hónap vége” jelenséget. A kiadások tudatosabb kezelésében és követésében sokat segíthetnek a digitális banki és a fintech megoldások, úgy mint az OTP Bank új internet- és mobilbankjának Kiadásfigyelő funkciója, az Erste Banknál a George virtuális pénzügyi asszisztense, a GRÁNIT Bank pénzügyek áttekintését segítő megoldása, vagy a bankfüggetlen Koin.

A magyar lakosság 59 százaléka nem fordít figyelmet kiadásainak rendszeres követésére

– derült ki az OTP Bank megbízásából készített reprezentatív kutatásból*. Annak ellenére így van ez, hogy a költések nyomon követésével hatékonyabban felmérhető, pontosan mire mennyi pénz ment el, kiderül, mi az, amire valójában nem lenne szükség, de mégis a kosárba került, illetve arról is képet ad, hogy a megkeresett pénzből mire megy el a legnagyobb összeg.

A felmérés eredményei alátámasztják, hogy azok, akik vezetik a költéseiket, kisebb valószínűséggel kerülnek nehéz anyagi helyzetbe hónap végére, mint azok, akik csak a „mának élve” költekeznek.

Kevés a pénz, itt a hónap vége

A válaszadók 48 százaléka számolt be arról, hogy a hónap végéhez közeledve érzi, hogy fogy a pénze, ezért jobban oda kell figyelnie, hogy kijöjjön a következő fizetéséig. A megkérdezetteknek pedig mintegy 40 százaléka került már ilyen helyzetbe élete során korábban.

Ez az úgynevezett „hónap vége” jelenség, amelynek számottevő jelenléte megmagyarázhatja azt, hogy a lakosság jelentős része – 40 százaléka – miért aszerint tervezi kiadásait, hogy mikor kapja kézhez a fizetését.

Mentsük a menthetőt – miken spórolunk?

A ruházkodás az, amin a lakosság legnagyobb része (32 százaléka) spórol. A második legnépszerűbb pénzmegtakarítási forma az éttermek elkerülése – a lakosság 20 százaléka inkább maga készíti el az ételt, ha szorul a pénzügyi helyzete. Közel ennyien említették azt, hogy kifejezetten akciós termékek vásárlásával igyekeznek óvni pénztárcájukat.

A „hónap vége” jelenség elkerülése, a tudatosabb gazdálkodás, valamint a hosszabb távú anyagi célok megvalósítása érdekében elengedhetetlenül fontos, hogy egyszerűen és átláthatóan lehessen követni a napi és a havi kiadásokat. Ebben segítenek az ú.n. személyes pénzügyi menedzsment, vagy más néven kiadáskövető megoldások.

A kiadások tervezése érdekében az emberek különböző pénzügyi módszereket használnak. A kutatásból kiderült, hogy 38 százalék bevásárlólistát készít, elkerülve ezzel az impulzusvásárlást. A válaszadók majdnem harmada pedig elkülöníti a létfontosságú kiadásaira szánt összeget (lakhatás, étkezés), és csak az azon felül megmaradt összeggel gazdálkodik.

Kiadáskövető alkalmazások a hazai bankoknál

A pénzügyeink nyomon követését segíti például az OTP Bank új internet- és mobilbankjának Kiadásfigyelő funkciója, amely a kiadásokat látványos diagramon jeleníti meg, ráadásul úgy, hogy ez összevethető az elmúlt három hónap átlagos havi költésével. Emellett az is nyomon követhető vele, hogy az aktuális havi költés hol tart az átlagoshoz képest.

Az Erste Bank ügyfeleit az új digitális plartform, a George digitális pénzügyi asszinsztense segíti a pénzügyeik átlátásában. A digitális pénzügyi asszisztens kategóriákba rendezi a költéseinket, amit mi kiegészíthetünk, vagy pontosíthatunk szájízünk szerint. Külön kategorizálhatjuk a bevételeinket és a banki átutalásainkat, illetve címkékkel (ú.n. hashtagekkel) is elláthatjuk a tranzakcióinkat a pontosabb kép érdekében.

A GRÁNIT Bank már 2018 óta segíti ügyfeleit digitális kiadáskövető megoldással a pénzügyeik elemzésében, költéseik és bevételeik vizuális formában történő nyomon követésében. A mobilbanki alkalmazásban a funkció a “Pénzügyeim” menüben érhető el, amelynek költéselemző funkciójába az alábbi videóban kaphatunk bepillantást.

Elérhetővé vált az automatikus, bankfüggetlen kiadáskövetés is

Magyarország legnépszerűbb bankfüggetlen kiadáskövető alkalmazásában, a Koinban egyszerre több banknál vezetett számlánk forgalmát is nyomon követhetjük. A fintech alkalmazáshoz csatlakoztathatjuk a CIB Banknál, MagNet Banknál, MKB Banknál, OTP Banknál, Raiffeisen Banknál, Sberbanknál, UniCredit Banknál és a Revolutnál vezetett számláinkat.

Azok, akik több bankszámlával rendelkeznek és/vagy több fintech szolgáltatónál rendelkeznek egyenleggel, számukra különösen hasznos lehet, ha egyetlen felületen követhetik nyomon az előfizetéseiket, vásárlásaikat. Ahogy egyre több bank és fintech lesz elérhető a Koinban, úgy válhat sokak számára az elsődleges kiadáskövető alkalmazássá itthon.

Épp pár hete teszteltük a Koin legújabb funkcióit, amelyekről részletesen itt számoltunk be.

További megoldások a “hónap vége” jelenség elkerülése érdekében

A Revolut a minap bejelentette, elindítja a PayDay („Fizetésnap”) nevű szolgáltatást, amelynek segítségével a felhasználók nyomon követhetik, hogy az adott napig mennyi pénzt kerestek és igény szerint lehívhatják azt, a fizetési napot megelőzően is.

Ugyanilyen szolgáltatást nyújt a a 2018-as FinTechShow-n debütált hazai fintech startup, a Salarify is. A Salarify platform lehetővé teszi, hogy bármikor hozzáférhessünk a már ledolgozott, de még ki nem fizetett bérünkhöz, egyetlen kattintással. Nincs több hónap végi matekozás a fizetésnapig, a felhasználó dönti el, hogy mikor szeretné kézhez kapni fizetését.

A legújabb hazai fintech és digitális banki megoldásokkal, a digitális pénzügyi ökoszisztémák építésével, a digitális transzformáció új irányaival részletesen foglalkozunk 2021. október 7-8. között az idén 5 éves FinTechShow-n. 40 hazai és nemzetközi előadóval vizsgájuk meg, hogyan alakulhat át a pénzügyi közvetítői rendszer a következő években.

*A kutatás az OTP Bank megbízásából a Magyar Target-Pulzus Média Kutató Kft. – a Pulzus kutatási applikációjával készült 1000 fő részvételével. A 18 év feletti magyar alapsokaságot reprezentálja nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint. Az adatfelvétel 2021.07.02. és 2021.07.08. között történt.

Címlapfotó forrása: Monstera fotója a Pexels oldaláról

Címkék: