FinTechShow-7.0

A Máltai Blokklánc jogszabályok első éve

Szerző: | 2019. 08. 05. | Blockchain, Összes hír

FinTechShow-7.0
BankTechShow | A jövő digitális bankja

A Földközi-tengeren lévő szigetország elhatározta, hogy Blockchain-szigetté válik. A stratégia végrehajtása során három, a köznyelvben Blokklánc törvényekként ismert jogszabályt fogadtak el tavaly júliusban. Megnéztük, mi történt az elmúlt 1 évben, a törvény elfogadása óta.

A blokklánc jogszabályi háttere Máltán

Az Innovatív technológiai megoldásokról szóló törvény (ITAS Act) az innovatív technológiai szolgáltatók, mint például a rendszer auditorok regisztrációját és az innovatív technológiai megoldások, mint például a DLT platformok, illetve az intelligens szerződések tanúsításának feltételeit szabályozza.

A Máltai Digitális Innovációs Hatóságról szóló törvény (MDIA Act) létrehozta a Digitális Innovációs Hatóságot, amely felügyeli az innovatív technológiai megoldások tanúsítását és a szolgáltatók tevékenységét.

A Virtuális pénzügyi eszközökről szóló törvény (VFA Act) biztosítja a jogi kereteket az ICO-k regisztrációjához, a virtuális pénzügyi eszközökhöz kapcsolódó „pénzváltók”, valamint a virtuális pénztárcát nyújtó szolgáltatók tevékenységének engedélyezésére. A hivatkozott jogszabályok tavaly novemberben léptek hatályba és részletes bemutatásukat az alábbi prezentáció tartalmazza.

A jogszabályok hatályba lépése óta a Máltai Pénzügyi Szolgáltatások Hatósága (MFSA), valamint a Máltai Digitális Innovációs Hatóság (MDIA) irányelveket és szabályzatokat fogadott el a hatáskörükbe tartozó területeken, továbbá nyilvántartásba vették az első rendszer auditorokat és VFA ügynököket.

A jogalkotás terén az intelligens szerződések, digitális eszközök, tokenek polgári törvénykönyvbe történő bevezetésére, valamint az érintett személyek felelősségének meghatározására törekszenek, illetve a technológia hatásait vizsgálják más jogágak vonatkozásában, például a társasági jog vagy a büntetőjog területein.

Blockchain munkaerőképzés és kormányzati projektek

Annak érdekében, hogy a szigeten megfelelően képzett munkaerő álljon az ide érkező vállalkozások rendelkezésére, különböző célcsoportokat érintő oktatási programokat, tanfolyamokat, konferenciákat és kerekasztal beszélgetéseket szerveznek a Blokklánccal és a kriptopénzekkel kapcsolatban. A Máltai Egyetem Blokklánc Mesterképzést indít idén ősszel, a kormányzat pedig ösztöndíjakkal és adókedvezményekkel támogatja az oktatási programokban való részvételt. 

A kormányzat az elfogadott stratégiában meghatározottak szerint további hasznosítási lehetőségeket vizsgál a közszolgáltatások fejlesztése érdekében.

A közelmúltban jelentették be a lakhatással kapcsolatos problémák megoldására a bérleti szerződések Blokkláncon történő rögzítésének tervét.

Készül a mesterséges intelligencia stratégia is

A fentieken felül Málta Mesterséges Intelligencia Stratégia elfogadását és az ezzel összefüggésben felmerült jogi dilemmákat célozó szabályozás megalkotását is célul tűzte ki.

Mesterséges intelligencia munkacsoportot hoztak létre, amely a következő három stratégiai pillért határozta meg: (i) befektetések, (ii) startupok és innováció (iii) közszféra és privát adaptáció. Ezen felül az alábbi három fókuszterületet jelölték ki: (i) az oktatás és munkaerő, (ii) a jogi és etikai keretrendszer valamint (iii) az ökoszisztéma infrastruktúrája.

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Dr. ANTAL ÁGNES

Hét év budapesti ügyvédjelöltködést és ügyvédkedést követően döntött úgy, hogy elindul nyelvet tanulni és világot látni. Megfordult jó néhány európai és ázsiai országban. 2016-ban Máltán telepedett le, ahol élvezi a napsütést, a tengert és az innovatív, multikulturális társadalmi életet. Ilyen környezetben ébredt rá arra, hogy a technikai fejlődés alapjaiban fogja megváltoztatni mindennapjainkat. A téma és a helyszín elindította a felfedezés útján. Compliance területen, a máltai CALEDO GROUP, jogi és technológiai tanácsadó cégcsoportnál dolgozik, amely egyablakos megoldást kínál a DLT, a blokklánc és a kriptopénzekkel kapcsolatos szolgáltatásokra. (www.caledogroup.com)

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!