BankTechShow

A Máltai Blokklánc jogszabályok első éve

Szerző: | 2019. 08. 05. | Blockchain, Összes hír

A Földközi-tengeren lévő szigetország elhatározta, hogy Blockchain-szigetté válik. A stratégia végrehajtása során három, a köznyelvben Blokklánc törvényekként ismert jogszabályt fogadtak el tavaly júliusban. Megnéztük, mi történt az elmúlt 1 évben, a törvény elfogadása óta.

A blokklánc jogszabályi háttere Máltán

Az Innovatív technológiai megoldásokról szóló törvény (ITAS Act) az innovatív technológiai szolgáltatók, mint például a rendszer auditorok regisztrációját és az innovatív technológiai megoldások, mint például a DLT platformok, illetve az intelligens szerződések tanúsításának feltételeit szabályozza.

A Máltai Digitális Innovációs Hatóságról szóló törvény (MDIA Act) létrehozta a Digitális Innovációs Hatóságot, amely felügyeli az innovatív technológiai megoldások tanúsítását és a szolgáltatók tevékenységét.

A Virtuális pénzügyi eszközökről szóló törvény (VFA Act) biztosítja a jogi kereteket az ICO-k regisztrációjához, a virtuális pénzügyi eszközökhöz kapcsolódó „pénzváltók”, valamint a virtuális pénztárcát nyújtó szolgáltatók tevékenységének engedélyezésére. A hivatkozott jogszabályok tavaly novemberben léptek hatályba és részletes bemutatásukat az alábbi prezentáció tartalmazza.

A jogszabályok hatályba lépése óta a Máltai Pénzügyi Szolgáltatások Hatósága (MFSA), valamint a Máltai Digitális Innovációs Hatóság (MDIA) irányelveket és szabályzatokat fogadott el a hatáskörükbe tartozó területeken, továbbá nyilvántartásba vették az első rendszer auditorokat és VFA ügynököket.

A jogalkotás terén az intelligens szerződések, digitális eszközök, tokenek polgári törvénykönyvbe történő bevezetésére, valamint az érintett személyek felelősségének meghatározására törekszenek, illetve a technológia hatásait vizsgálják más jogágak vonatkozásában, például a társasági jog vagy a büntetőjog területein.

Blockchain munkaerőképzés és kormányzati projektek

Annak érdekében, hogy a szigeten megfelelően képzett munkaerő álljon az ide érkező vállalkozások rendelkezésére, különböző célcsoportokat érintő oktatási programokat, tanfolyamokat, konferenciákat és kerekasztal beszélgetéseket szerveznek a Blokklánccal és a kriptopénzekkel kapcsolatban. A Máltai Egyetem Blokklánc Mesterképzést indít idén ősszel, a kormányzat pedig ösztöndíjakkal és adókedvezményekkel támogatja az oktatási programokban való részvételt. 

A kormányzat az elfogadott stratégiában meghatározottak szerint további hasznosítási lehetőségeket vizsgál a közszolgáltatások fejlesztése érdekében.

A közelmúltban jelentették be a lakhatással kapcsolatos problémák megoldására a bérleti szerződések Blokkláncon történő rögzítésének tervét.

Készül a mesterséges intelligencia stratégia is

A fentieken felül Málta Mesterséges Intelligencia Stratégia elfogadását és az ezzel összefüggésben felmerült jogi dilemmákat célozó szabályozás megalkotását is célul tűzte ki.

Mesterséges intelligencia munkacsoportot hoztak létre, amely a következő három stratégiai pillért határozta meg: (i) befektetések, (ii) startupok és innováció (iii) közszféra és privát adaptáció. Ezen felül az alábbi három fókuszterületet jelölték ki: (i) az oktatás és munkaerő, (ii) a jogi és etikai keretrendszer valamint (iii) az ökoszisztéma infrastruktúrája.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Dr. ANTAL ÁGNES

Hét év budapesti ügyvédjelöltködést és ügyvédkedést követően döntött úgy, hogy elindul nyelvet tanulni és világot látni. Megfordult jó néhány európai és ázsiai országban. 2016-ban Máltán telepedett le, ahol élvezi a napsütést, a tengert és az innovatív, multikulturális társadalmi életet. Ilyen környezetben ébredt rá arra, hogy a technikai fejlődés alapjaiban fogja megváltoztatni mindennapjainkat. A téma és a helyszín elindította a felfedezés útján. Compliance területen, a máltai CALEDO GROUP, jogi és technológiai tanácsadó cégcsoportnál dolgozik, amely egyablakos megoldást kínál a DLT, a blokklánc és a kriptopénzekkel kapcsolatos szolgáltatásokra. (www.caledogroup.com)
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!