BankTechShow

Alkonyattól pirkadatig. Open banking körkép a bankszektorból

Szerző: | 2019. 01. 09. | Open banking, Összes hír

Lassan már egy éve, hogy új korszak* köszöntött be a digitális pénzügyek világában. A nyílt bankolás (open banking) kezdetét sokan az inkumbens bankok alkonyatának tekintették. Összegyűjtöttünk pár bankot, amelyek gyorsan átléptek saját árnyékukon és a szabályozásnak való megfelelésből üzleti lehetőséget kovácsoltak. Mi történt alkonyattól pirkadatig? Piaci körkép az úttörő bankok megoldásaiból.

„Beugró” szolgáltatás: számlainformációk összesítése

A PSD2 révén megnyíló egyik „beugró” lehetőség a számlainformációkat összesítő szolgáltatás bevezetése. Ilyen szolgáltatást indított el az Egyesült Királyságban a HSBC, a Barclays, vagy a BBVA Spanyolországban.

A Barclays és a BBVA a már meglévő mobil applikációba, új funkcióként integrálta a szolgáltatást. A HSBC viszont nem csak új névvel – „Connected Money” –, de teljesen új alkalmazást is fejlesztett.

A Barclays Mobile Banking app-on keresztül csak a bankszámlák egyenlege és tranzakciói váltak elérhetővé. A HSBC és a BBVA továbbléptek inkumbens társuknál és a bankszámlák mellett a megtakarítási és hitelszámlák adatait is elérhetővé tették alkalmazásukban.

A BBVA One View azért üdítő példa, mert a vállalkozásokat célozza meg multibanki és PFM szolgáltatással. Különösen a mikro-, kis- és középvállalati szegmensben hiányoznak olyan digitális szolgáltatások, amelyek a pénzügyek kezelését egyszerűbbé és gyorsabbá tennék. Olyan pedig meglehetősen ritka, amely naprakész és teljeskörű tájékozottságot biztosítana számukra a döntéshozáshoz.

Következő szint: valós pénzügyi menedzsment

Korábban hoztunk már jó gyakorlatot a személyes pénzügyi menedzsment (PFM) egy új szintjére. Ilyen példa volt, amikor az ügyfél nem csak passzív „lekérdező” szerepben kapja a költéselemzés eredményét, hanem aktívan – saját szabályok felállításával – személyre szabhatja a megtakarításának kezelését.

A HSBC a „Connected Money” applikációval szintén próbál túllépni a szimpla költés-kategorizáló, illetve -elemző funkción, és felhasználva a számlaaggregátor szerepkörben gyűjtött adatokat, azokat személyre szabott „insight”-okra fordítja le, amelyek az ügyfél lehetséges motivációira, igényeire mutatnak rá. A már fejlesztés alatt álló „Round-Up” szolgáltatás keretében a költési szokások alapján már megtakarítási szabályokat is javasol majd az ügyfelek számára.

Mi a „Round-Up”?

Online, automatizált megtakarítási program, amikor a fizetési tranzakció – ma jellemzően a bankkártya tranzakciók – összegének meghatározott címlettel történő felkerekítésével határozzák meg a megtakarítás összegét. A megtakarítás összegének kalkulációja és megtakarítási számlára történő átvezetése automatikusan történik.

A Magnet Bank Apránként Megtakarítási Programja már 2017. év vége óta elérhető a magyar ügyfelek számára. Idén a nemzetközi fintech porondon sorban vezették be ezt a megtakarítási lehetőséget a pénzügyi szolgáltatók: a Revolut a „Vault”-ban, a Monzo a „Coin Jar”-ban, a Starling Bank pedig a „Goal” funkción belül.

A harmadik szint: API alapú ökoszisztémák

A nyílt bankolás győztesei lehetnek azok a bankok, amelyek a korlátaikat felismerve, az erősségeiket olyan ökoszisztéma építésére használják, amelynek középpontjában az ügyfelek számára értéket teremtő digitális szolgáltatások fejlesztése áll.

Ezek a bankok:

  • a PSD2 által definiált kötelező „házi feladaton” túlmutatóan is hozzáférést biztosítanak a banki adatvagyonhoz;
  • újfajta adatvezérelt üzleti és szolgáltatási modelleket alakítanak ki;
  • teszik mindezt olyan API infrastruktúrára építve, amelynek segítségével magas biztonsági szint mellett gyorsan és rugalmasan tudnak partnerségeket kialakítani. (Ezek a szavak nem kell, hogy kizárják egymást!)

Számos bank kezdte már el API fejlesztői portál kiépítését, amelyek közül az egyik legérettebb a BBVA piactér modellje. Tavaly csatlakozott a piactérhez a Xero is, ami felhő alapú könyvelői megoldását használó vállalkozásai számára nyújt naprakész és megbízható képet cashflow-juk aktuális állapotáról, valamint megkönnyíti a rekonsziliálási (banki számlák egyeztetése) feladatok elvégzését (amennyiben felhatalmazást adnak a Xero számára, hogy hozzáférjen a BBVA Compass számlájuk adataihoz).

Szintén a nyílt bankolás nagykövetének számító, dán székhelyű Nordea decemberben egy „Instant Reporting” szolgáltatással rukkolt elő – első körben svéd és finn – nagyvállalati ügyfelei számára. Az „Instant Reporting API” segítségével a vállalkozások a jelenlegi fájl alapú adatlekérdezés mellett direkt módon, real-time is hozzáférhetnek számláik adataihoz, ezzel hatékonyabbá téve belső adminisztratív folyamataikat és a döntéshozatalt.

A nyílt bankolással, az API monetizációs lehetőségekkel részletesen foglalkozunk 2019.04.25-én a FinTechShow-n.

* 2018.01.13. a második pénzforgalmi irányelv (rövid nevén: PSD2) kötelező alkalmazásának kezdete az Európai Unióban. További részletek a szabályozásról és az abban rejlő lehetőségekről itt olvasható.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

EGRI SZILVIA

A bankszektorban nevelkedett. Miután felépített egy-két “kártyavárat” (értsd: kártya üzletágat), szakmai életének egyik legizgalmasabb kalandjában vett részt: egy zöldmezős banképítésben. Töretlenül hisz abban, hogy lehet szerethető digitális pénzügyi szolgáltatásokat fejleszteni és abban, hogy a digitális térben a digitális “Én”-hez igazodó szolgáltatások és ügyfélutak lehetnek a nyerők. Lelkesedését és kreatív énjét 2017 tavasza óta a bankszektoron kívül mobilizálja. #femtech, #hunfemtech
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!