2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2017.09.25.

fizzy: blockchain alapú okosbiztosítás az AXA-tól

Szerző:

Kategóriák:

Új generációs biztosítással lépett piacra az AXA biztosító a minap. A “fizzy” névre hallgató szolgáltatás több szempontból is forradalmi: az elektronikus úton megkötött, blockchainben rögzített biztosítási kötvény kárbejelentés nélkül, azonnali kárrendezést nyújt. Több innovatív terület – InsurTech, LegalTech és blockchain – sajátos megoldásai együttesen érvényesülnek ebben az új biztosítási termékben, ami az AXA szerint 100%-ig automatizált és biztonságos.

 

Sajnálhatjuk, hogy az AXA feladta magyar érdekeltségeit a biztosítói és a banki piacon. Pedig, ha innovációról és digitális transzformációról beszélünk, az AXA-ra igazán érdemes odafigyelni.

 

fizzy: az automatizált kárrendezés

Legfrissebb újítása a fizzy, egy okosbiztosítás, amely a repülőjárat késése esetén közvetlen, automatizált kárrendezést nyújt a biztosított személynek. Ha több, mint két órát késett a gép, a fizzy igénybejelentés nélkül, azonnal teljesíti a kártérítést.

blockchain biztositas Axa

 

A platform jelenleg kísérleti – béta – szakaszban tart, a járatok tekintetében limitálva van a szolgáltatás. A fizzy pillanatnyilag csak a párizsi Charles de Gaulle repülőtér és az USA közötti közvetlen járatokra érhető el. Az AXA célja a következő hónapokban, hogy egyéb nemzetközi járatokra is kiterjessze ezt az új generációs okosbiztosítást, illetve együttműködésre lépjen légitársaságokkal, utazási irodákkal és repülőterekkel. A végcél, hogy a fizzy által biztosított személyek számára tovább fokozzák a légi utazás élményét.

 

Blockchain alapú okosbiztosítás

Az AXA a fizzyt „paraméter alapú biztosításnak” (parametric insurance) tekinti azért, mert adott tényező megvalósulása (jelen esetben a repülőgépjárat két órát meghaladó késése) váltja ki a biztosítási kötvény automatikus teljesítését.

A szükséges paramétert a repülőjáratok globális statisztikája szolgáltatja. Ezzel a független adatbázissal kapcsolták össze a biztosítási kötvény kárrendezésre vonatkozó rendelkezéseit – a blockchain technológia smart contract (okos szerződés) funkciója segítségével.

Ahogy korábban már írtuk, a smart contract sajátos technológiai megoldás arra (is), hogy elektronikus úton kezelje (érvényesítse) egy megállapodás rendelkezéseit (mint „virtuális tokent”) a felek között. Ennek gyakorlati megvalósulása most először, a fizzy-vel válik kézzelfoghatóvá.

 

Mitől „okosbiztosítás” a fizzy?

Összegyűjtöttünk néhány szempontot, amelyek megalapozottá teszik az új generációs biztosítás „okosságát”:

  • A szerződéskötés a fizzy online platformján keresztül, teljes mértékben elektronikus úton történik.
  • Az érvényesen létrejött biztosítási szerződést az Ethereum hálózatában rögzítik. A blockchain technológia biztosítja, hogy a hálózatba regisztrált kötvény megmásíthatatlan, sértetlen maradjon.
  • A biztosítási fedezet teljesen áttekinthető: a biztosított személy pontosan tudja, hogy milyen összegű kártérítésre számíthat, ha késik a járata.
  • Nincs kárbejelentés! A kárrendezés automatizált módon és azonnal bekövetkezik.

Így működik a fizzy platform a gyakorlatban:

okosbiztositas blockchain biztositas

 

Miért figyelemreméltó az AXA lépése?

Miközben világszerte elméleti viták folynak az okos szerződések jogi természetéről, működéséről, az automatikusan érvénybe lépő szerződéses rendelkezések gyakorlatba ültetéséről, az AXA csapata gondolt egy merészet és új generációs okosbiztosítást dobott a piacra.

Ami különösen figyelemreméltó az AXA lépésében:

  • A kárrendezésre irányuló döntést az AXA egy független, objektív paraméterekre épülő adatbázisra (a globális repülőjáratok statisztikai adataira) bízza, amivel erősítheti a fizzy platform sikeréhez szükséges ügyfélbizalmat.
  • Míg a blockchain (Ethereum) smart contract funkciójának a repülőgépjáratok késésére történő alkalmazása elenyésző jelentőségűnek tűnhet, a technológia széleskörű elterjedése szempontjából nagy jelentőséggel bírhat. A globális méretű, kiemelkedő szakmai tekintéllyel bíró AXA biztosító nemcsak alkalmas területet talált a smart contract gyakorlatba ültetésére, de magabiztos is annyira a technológia tekintetében, hogy – jelenleg még limitált járatokon ugyan, de – nyilvánosan kínálja a biztosítási termékét a nagyközönség számára.
  • Ahelyett, hogy saját fejlesztésű, zárt rendszert hozott volna létre egy már létező, „rendszeresen” alkalmazott blockchain technológiát használ: az Ethereum-ot.
  • Eltörölte a kárbejelentéssel és kárigény benyújtásával járó, bizonytalan kimenetelű adminisztrációt és nullára csökkentette a kárrendezés idejét! Kiváló megoldást nyújt a Flightright platformja is (ahol 2 perc alatt ellenőrizheted a járatod elakadásával kapcsolatos kárigényedet) és óriási szenzáció volt nemrég a Lemonade 3-másodperc alatt teljesített kártérítése is, de az automatizált és azonnali kártérítés verhetetlen. Új normát teremt.

 

biztositas blockchaint Ethereum smart contract

 

A fizzy kiválóan szemlélteti a LegalTech szerepét a blockchain megoldásokhoz vezető úton, különösen a banki és biztosítási szolgáltatások területén. Ahhoz ugyanis, hogy valamely szerződéses rendelkezés (például kárigény teljesítése) automatikusan végrehajthatóvá váljon, előbb strukturálni kell a szerződések tartalmát. A szerződéses jogi adatbázisok létrehozásával „megnyílnak” a szerződések: azonnal hozzáférhetővé és virtuálisan „tokenizálható” jogi adatokká válnak az érdemi rendelkezések. Ilyen strukturált jogi adatbázisok létrehozásában segít az InvestCEE LegalTech megoldásokkal.

A LegalTech és a blockchain további összefüggéseiről a pénzügyi szolgáltatások tekintetében itt olvashattok.

 

A cikk az Artifical Lawyer írása alapján készült.

Címkék:
blank
blank