2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2022.08.24.

Megeszi a technológia a bankok szent tehenét. Az új trend magyarázata a Jurassic Park példáján keresztül

Szerző:

Kategóriák:

Hogyan írja át a technológia a pénzügyi szektor működését? Ki, milyen technológia megjelenésére számít a következő években? Körinterjú keretében feltérképezzük a hazai bankok, fintech cégek várakozásait. Beszélgető partnerünk a 2020-as FinTechShow győztes Perfinal ügyvezetője, Brezovszki Máté. A legújabb technológiákkal, fintech megoldásokkal, szabályozói intézkedésekkel és az ügyféligények változásával részletesen is foglalkozunk 2022. október 12-én a FinTechShow-n.

Bio: Brezovszki Máté

Pénzügyi szakértőből lett IT innovátor. Máté a nemzetközi banki körutazását követően kezdett innovatív pénzügyi megoldásokkal foglalkozni. Jelenleg a Perfinal core banking platform fejlesztő cég alapítója és ügyvezetője. Szakmai területei a digitális és diszruptív pénzügyi megoldások, blockchain és decentralizált pénzügyi megoldások jogilag tiszta környezetbe ültetése.
perfinal fintechshow gyoztes

Fotón: Brezovszki Máté, a Perfinal alapítója és ügyvezetője a 2020-as FinTechShow-n

1. Az elmúlt 12 hónapban milyen eredményeket értetek el? Melyikre vagy a legbüszkébb és miért? A következő 1-2 évre milyen célokat tűztetek ki magatok elé?

Brezovszki Máté: A legnagyobb célunk a Perfinal hiteles banki beszállítóvá válása volt az elmúlt időszakban, aminek alárendelődnek a kisebb eredményeink, mint: stabil, immáron 20 fős hatékony csapat kialakítása, valamint a számlavezető termékünk pozicionálása és véglegesítése.

Céges szinten is mondhatom, hogy legbüszkébbek arra vagyunk, hogy új generációs számlavezető rendszerünk az első banki ügyfelünknél bevezetésre kerül, jelenleg a tesztelés zajlik őszi élesbe állással. Ezáltal kimondható, hogy sikerült a Perfinal-t innovatív pénzügyi szolgáltatások bevezetését lehetővé tevő banki beszállítóvá tenni mindössze 16 hónap alatt.

A következő években mindenképpen további pénzintézetekkel való együttműködéseket tervezünk. Az elmúlt időszakok tapasztalatai alapján immár sokkal fókuszáltabb a közönségünk és a megoldásunk is – kimondottan digitális és új generációs pénzügyi szolgáltatásokra fókuszálunk: kereskedelmi bankoknál e-Money szolgáltatások bevezetése, CBDC kibocsátás és integráció, valamint a kriptovaluta szegmens jogtiszta működésének támogatása.

2. Melyik az a 3 technológia szerinted, amelyeknek a következő 5 évben meghatározó szerepe lesz a termék-/szolgáltatásfejlesztésben, amely technológiá(k)ra egyre több megoldás fog épülni és/vagy az üzleti életben a megkülönböztetés, a versenyképesség meghatározó elemévé válhat(nak)?

Brezovszki Máté: Az elektronikus / digitális fizetési megoldások, a blockchain alapú technológiák és a decentralizált pénzügyi megoldások (DEFI). Az első költséghatékonyságot és flexibilitást, a második alternatív, független gazdasági berendezkedést, a harmadik hatékonyabb pénzügyi szolgáltatásokat tesz lehetővé.

3. Ezeknek a technológiáknak a hasznosulását a pénzügyi szolgáltatók/szolgáltatások mely területein látod, illetve a nap végén a végfelhasználók mit érzékelhetnek majd az adott technológia hasznosulásából?

Brezovszki Máté: Több globális gazdasági kockázat ellen való védekezésként már megindult a mozgolódás a végfelhasználói igények változását tekintve. Az emberek alapvetően már elkezdtek a válságos időkre készülni, és a stabilabbnak mondható eszközök. valamint az alternatív befektetési formák felé nézegetnek.

Emellett válságos / óvatos időszakokban a hatékonyságnövelés és költségcsökkentés is jellemzően előtérbe kerül a profit hajhászással szemben. Ebből kifolyólag a végfelhasználók olcsó, azonnali, esetlegesen globális szinten gondolkoznak és keresnek likvid lehetőségeket az értékmegőrzés és vagyon diverzifikáció érdekében.

Amennyiben pedig hitelpiaci válság felerősödik a magasabb alapkamatok következtében, akkor rendszer szintű kockázat is egyre inkább előtérbe fog kerülni, amely a köztes szereplők vagy konkrétan a kibocsátók felé irányuló bizalom vesztését is eredményezheti akár állami szinten. Ebben az esetekben erősödhet az online globális szinten elérhető megoldások iránt az érdeklődés, legyen szó akár vagyon újraelosztásról hatalmi átrendeződésekre készülve, akár decentralizált pénzügyi szolgáltatásokról (DEFI).

4. Milyen kihívások, akadályok korlátozhatják, lassíthatják az általad említett technológiák és/vagy az azokra épülő megoldások hasznosulását a pénzügyi szektorban?

Brezovszki Máté: Az IT általi digitalizáció önmagában már egyre kevésbé versenyképes. Alapvető fejlesztői erőforrások kiépültek világszerte, viszont igazán hatékony és skálázható megoldások pénzügyi területen multidiszciplináris közelítést igényelnek, nem csupán folyamatok automatizálását. Pontosabban kifejezve minőségi automatizáció már nem igazán lesz lehetséges a különböző szakterületek (pl. a banki világban jog, pénzügy, üzlet) által formált igények hatékony együttes értelmezése nélkül.

Manapság a modern és értékálló fejlesztések tehát kritikus modellezési kihívásokat tartogatnak, ami egyre fundamentálisabb lesz és ezeket már a tervezési szinteken alkalmazni kell.

A Blockchain szintén kiváló példa ezekre a kihívásokra, a közelgő EU-s szintű kriptovaluta szabályozás (MiCA) értelmezése egyszerre igényel jogi – technikai – közgazdasági szakértelmet. Lényegében az innováció komplexitását itt is az adja, hogy

új technológiai alapokon új üzleti modellek jöttek létre, amelyek pénzügyi jellegüket tekintve új szabályozást igényelnek, ami szabályozást úgy kell technológiailag megvalósítani, hogy az ne hátráltassa az innovációt, de megfelelő védelmet és jogtisztaságot nyújtson a felhasználók számára, mindezt a modern felhasználói elvárások teljesítése mellett.

Tehát fel van adva a lecke az innovátoroknak:)

5. A következő 1-2 évben a digitális transzformáció mely területeken lesz erőteljesebb, meghatározóbb a bankoknál, pénzügyi szolgáltatóknál véleményed szerint?

Brezovszki Máté: “A természet utat tört” – idézve a Jurassic Parkot, hasonlóan utat tör az innováció a banki területeken is. Alapvetően sok oldalról látjuk és kapjuk is a visszajelzéseket, hogy a bankok a legacy rendszereiket több évtized után cserélni kezdik. Emellett nyitottság jelentkezik az új pénzügyi trendekre is, amelyek egyrészt a korábbi rendszerek hatékonytalansága, másrészt új piaci igények kialakulása révén jelentkeznek.

A Jurassic Park-os felütés nyomán izgalmas a jelenlegi folyamatokban, hogy technológiák terjednek, melyek eddig szabályozatlanok voltak, viszont az érintett ügyfelek számossága lévén ezeknek új szabályozói keretei jönnek létre.

Elmondható tehát, hogy az innováció szabályozott környezetet tör magának.

Az új technológiák banki szintű adaptációjában a szabályozás hiánya okozza a szűk keresztmetszetet, így a szabályozói tisztulás (például szintén a MiCA kapcsán) biztos tartogat izgalmas lehetőségeket, amiket a meglévő vagy új pénzügyi szolgáltatók fontolóra vehetnek.

6. Melyik az a 1-2 fintech megoldás a világban, amely az elmúlt időszakban megragadta a figyelmedet? Mi volt az, ami miatt felfigyeltél az adott fintech megoldásra?

Brezovszki Máté: A személyes kedvencem a Stableton, svájci wealthtech megoldás, ahol van szerencsém ismerni az alapítókat is. Ami kiemelkedő az ő történetükben, hogy hiánypótló megoldást dolgoztak ki azzal a céllal, hogy lehetővé tegyék nagyobb közönség számára feltörekvő venture capital befektetési fázisban lévő cégekbe való befektetést, mint a Revolut, Marqeta vagy akár a SpaceX.

A megoldás egyébként kevésbé technológiai innováció, inkább pénzügyi strukturálás, ami szintén a multidiszciplináris jelleget erősíti, mivel befektetési szakemberek és jogászok adják a megoldást, aminek a végrehajtására IT eszköztárt használnak.

Ez szintén alátámasztja az irányt, hogy napjainkban igazán versenyképes potenciállal rendelkező megoldások komplexebb szakmai lefedettséget igényelnek.

Fotók forrása: FinTech Group
Címkék: