2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2021.04.07.

Google Pay elsőként a K&H Banknál

Szerző:

Kategóriák:

A K&H Bank bejelentette, a Mastercard bankkártyával rendelkező Androidos ügyfeleik számára elérhetővé vált a Google Pay érintéses mobilfizetés. A hazai bankok közül elsőként a K&H Bank lépett, igaz a GPay már tavaly óta elérhető Magyarországon a Revolut, Wise, Monese és a Curve ügyfelei számára. A következő hónapokban további bankoknál fog megjelenni a Google Pay a FinTechZone felmérése alapján.

A Google Pay szolgáltatás használata során a felhasználók a telefonjukkal fizethetnek bárhol, ahol érintésmentes tranzakciókat fogadnak, legyen szó akár üzletekről, akár tömegközlekedésről. Ehhez sem a Google Pay-t, sem a mobilbanki alkalmazást nem kell újra és újra megnyitni, és internetkapcsolatra sincs szükség. Továbbá a POS terminálon sem kell megadni a PIN kódot*, elegendő csupán a fizetés előtt feloldani a telefont.

Kapcsolódó cikk:

Az Apple Pay mintájára a Google Pay is futótűzként terjedhet Magyarországon

A hazai Androidos társadalomnak közel két évet kellett várnia arra, hogy megjelenjen az Apple Pay versenytársa Magyarországon. Az Apple Pay futótűzként elterjedt és két év alatt 8 hazai bank, összesen 18 szolgáltató kínálatában jelent meg.

A Google Pay érintéses mobilfizetési megoldását a K&H Bank bejelentésével már 5 szolgáltató kínálja és év végéig várhatóan a CIB Banknál, Takarékbanknál és az Erste Banknál is elérhető lesz, illetve a Budapest Bank jelezte, szintén dolgoznak a bevezetésen – derült ki a FinTechZone-nak év elején adott banki felsővezetői interjúkból.

Élesedik a mobiltárcák harca

Függetlenül attól, hogy hét hazai bank az Androidos felhasználóknak jelenleg is kínál érintéses mobilfizetési lehetőséget, a Google Pay komoly versenytársat jelent majd számukra. Az Erste Bank korábban úgy nyilatkozott, az ügyféligények alapján kivezetik a saját Androidos mobiltárca megoldásukat és érintéses mobilfizetésre a Google Pay-t biztosítják majd nyártól.

A GRÁNIT Bank a Google Pay bevezetésével kapcsolatban elmondta, olyan további fejlesztéseket terveznek, amelyek által a saját Androidos mobiltárca megoldásuk egyenragúvá válik a Google Pay érintésmentes fizetési élményt nyújtó megoldásával.

A K&H Bank 2017-ben vezette be az Android platformon a saját érintéses mobilfizetésre alkalmas megoldását, ami a mobilbanki alkalmazáson belül érhető el immár a Google Pay-jel együtt.

A FinTechZone kérdésére, hogy mi lesz az Androidosok számára jelenleg is elérhető KH-s érintéses mobilfizetési megoldás sorsa, Németh Balázs, a K&H Csoport innovációs vezetője kiemelte:

“A megoldás sorsa az ügyfelek kezében van. A K&H Bank nézni fogja, hogyan használják majd az ügyfelek a Google Pay-t és a saját Androidos érintéses mobiltárca megoldást. A használat alapján fog dönteni a bank. A jövő várhatóan a BigTech megoldásoké lesz. Hosszú távon a jövőt az Apple Pay és a Google Pay megoldásaiban látom.”

A fintech fanatikus Androidos felhasználó körökben többen is kíváncsiak arra, vajon mit lép majd a Simple a Google Pay megjelenése kapcsán. Az Apple Pay esetén nem volt kérdés, hogy az OTP Mobil elérhetővé teszi az iOS felhasználók számára ezt a fizetési lehetőséget is, mivel nem volt más alternatíva az iOS platformon. Ugyanakkor Android platformon 2017 óta nyújt saját érintésmentes fizetési megoldást, így kérdés, hogy mit fog lépni Magyarország legnagyobb, több mint 1,5 millió ügyféleléréssel rendelkező mobiltárca szolgáltatója.

A mobiltárcák csatájával, a bankok és a BigTech stratégiájával, a kereskedői és a felhasználói igényekkel részletesen is foglalkozunk majd 2021. május 26-án a PayTechShow-n, ahol megszólaltatjuk Magyarország meghatározó szereplőit.

Lesz-e külön Google Pay mobilalkalmazás Magyarországon?

A Google Pay alkalmazás továbbra sem érhető el a hazai Google Play áruházból, így a K&H Bank ügyfelei a mobilbanki alkalmazásban tudják a Mastercard kártyájukat hozzáadni a Google Pay-hez.

A Google Pay alkalmazás hiányát elsősorban azok a felhasználók érzékelik, akik több fizetési kártyájukat (pl. Revolut, Curve) is hozzáadták a Google Pay-hez, így az alkalmazás hiányában nehézkes számukra a kártyák közötti választás a fizetési helyzetben.

A FinTechZone kérdésére, hogy mikor lesz elérhető a Google Pay mobilalkalmazás hazánkban (a Google Play áruházban), a Google magyarországi country managere, Bíró Pál azt mondta, hogy

“dolgozunk rajta és előre láthatólag pár hónapon belül elérhető lesz.”

A már megszokott adatbiztonság

A kényelem mellett a Mastercard tokenizációs technológiájának köszönhetően a Mastercard kártya és a Google Pay összekapcsolása további biztonságot is jelent – mondta el Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója.

A Mastercard megoldása úgy védi meg a kártyabirtokos adatait, hogy a fizikai kártyaszámot egy úgynevezett „tokennel”, vagyis egyedi, alternatív kártyaszámmal cseréli fel. Ennek a minden fizetésnél dinamikusan változó komponensnek köszönhetően a tokenizáció biztonságosabbá teszi a tranzakciókat, ezáltal csökkentve a digitális fizetésekkel kapcsolatos visszaéléseket.

Tehát amikor a felhasználó a mobilját használja egy tranzakció során, akkor a token, és nem a valódi kártya száma vesz részt a tranzakcióban. Legyen szó akár a vásárlókról, akár a kereskedőkről, a Google Pay Mastercarddal történő használata a már megszokott fizikai kártyás fizetések valamennyi előnyét és biztonságát magában foglalja.

A FinTechZone kérdésére, hogy eddig mennyi fizetési kártyát adtak hozzá a magyar ügyfelek a mobiltárcákhoz, Eölyüs Endre azt mondta,

“már több mint 500 ezer fizetési kártya található a mobiltárcákban Magyarországon.”

Kártya hozzáadása a Google Pay-hez

Ha rendelkezünk Mastercard fizetési kártyával a K&H Banknál (vagy a Revolutnál, Wise-nál, Curve-nél, Monese-nél), akkor a szolgáltató mobilalkalmazásában van lehetőségünk a fizetési kártya hozzáadására a Google Pay-hez. Ennek a lépései:

  1. Nyissuk meg a kártyakibocsátónk mobilalkalmazását.
  2. A kártyabeállításokban vagy az információs oldalon koppintsunk a „Mentés a Google Pay alkalmazásba” lehetőségre.
  3. A kártyaadatok hozzáadásához és mentéséhez hajtsuk végre a képernyőn megjelenő utasításokat.
  4. A kártya hozzáadásához a legutolsó képernyőn koppintsunk a „Rendben” lehetőségre.

További hasznos tippek és instrukciók itt: A Google Pay használata.

Fizetés az üzletekben

1. lépés: Ébreszd fel a telefonodat, és oldd fel a telefon lezárását

Kapcsold be a telefon képernyőjét, majd oldd fel a telefon lezárását. Nem kell megnyitni a Google Pay alkalmazást.

2. lépés: Tartsd néhány másodpercig telefonod hátulját a fizetési terminálhoz

A fizetést követően egy kék pipajel jelenik meg a képernyőn.

Ha a pipajel nem látható a képernyőn:

  • Tartsd másképp a telefont a terminálhoz. Lehetséges, hogy az NFC-antenna az eszköz teteje vagy alja közelében helyezkedik el.
  • Tartsd közelebb telefont a fizetési terminálhoz.
  • Tartsd oda még néhány másodpercig a telefont.

Ha megjelenik a pipajel, a pénztáros azonban azt mondja, hogy a fizetés sikertelen volt:

  • Ellenőrizd még egyszer, hogy az üzletben elfogadják-e a mobilos fizetéseket.
  • Vedd fel a kapcsolatot a kártyakibocsátóval, hogy megbizonyosodj a kártya megfelelő működéséről.

3. lépés: Ha a rendszer kéri, hajtsa végre a képernyőn megjelenő utasításokat

*Néhány üzlet régebbi szoftvert használ, amely PIN-kódot kér. Ha a rendszer kéri, hajtsd végre a képernyőn megjelenő lépéseket.

  • Bankkártya: Add meg a fizetési kártyához beállított PIN-kódot. Ez a PIN-kód különbözik a készülék lezárásának feloldásához használt PIN-kódtól.

További hasznos tippek itt: „Fizetés telefon használatával

Címlapfotó: Google.com

Címkék:
blank