2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2023.07.24.

Indul a Mastercard blockchain hálózata! Jöhetnek a tokenizált bankbetétek

Szerző:

Kategóriák:

Vitathatatlan, hogy meghatározó blockchain technológiai szereplő kíván lenni a Mastercard. Várhatóan még idén nyáron kiadja a Multi-Token Network (MTN) béta verzióját.

Raj Dhamodharan, a Mastercard kripto- és blokklánc-termékekért felelős vezetője bejelentette, hogy a Multi-Token Network (MTN) tesztkörnyezetként fog működni kísérleti alkalmazások és felhasználási esetek kidolgozásához pénzügyi intézmények, fintech cégek és központi bankok számára.

Az MTN működésének csak körvonalait ismerjük

Tekintettel arra, hogy a rendszer még a bétateszt szakaszában van, sok a kérdés.
A Mastercard víziója szerint az MTN egyfajta közvetítő réteget képez majd a különböző publikus blokklánc szolgáltatások, digitális eszközök, és a hagyományos kártyarendszer funkciói között. Az együttműködő képességet növelő réteg fő képessége lesz, hogy növelje a tranzakciók biztonságát, igény szerinti méretezését.

A bétateszt legelső felhasználási esetei nem kapcsolódnak kriptovalutákhoz, hiszen még óriási lehetőségek kínálkoznak a banki folyamatok tokenizációjában is.

Tehát az MTN első körben a klasszikus banki folyamatokat szeretné összekapcsolni a tokenizáció lehetőségeivel, majd a későbbiekben pedig ezt a módszertant követve további tokenizációs szolgáltatások előtt nyithat utat,

például a fizikai világ digitális lenyomatainak tranzakcióihoz (lásd NFT).

A tervek szerint az MTN további globális piacokon is bevezetésre kerül

Az elképzelés sikere azon múlik, hogy a fejlesztők érdeklődését elnyeri-e a Mastercard blokkláncán az építkezés lehetősége, amelyet a vállalat úgy pozícionált, hogy képes átalakítani a fizetési funkciókat.

A Mastercard jelentkezést hirdetett az MTN Innovation Sprintnek nevezett kezdeményezésre. A kiválasztott csapatok hozzáférést kapnak az MTN képességeihez, és elkezdhetnek fejleszteni a platformon, a rövid sprintek eredményeivel pedig a piaci szereplők figyelmének felkeltését remélik.

A fejlesztőket arra ösztönzik majd, hogy a Mastercard blokkláncán – amely az Ethereumra épül -, hozzanak létre alkalmazásokat.

Dhamodharan szerint az ilyen alkalmazások első körét a „tokenizált bankbetétek” adják majd.
A tokenizált bankbetétek egyre nagyobb teret hódítanak a központi bankok és az olyan kereskedelmi bankok körében, mint mondjuk a JPMorgan Chase.

Miért van szüksége a Mastercardnak ilyen szolgáltatási rétegre, mikor temérdek blockchain szolgáltatást vonhat be partnerként?

Kézenfekvő válasz, hogy a kártyakibocsátó, mint tradícionális banki partner, maximális szabályozási megfelelőségre (pénzmosás elleni intézkedések, Know Your Customer) és ügyfélbiztonságra törekszik. Természetesen egy ilyen új fejlesztés minden bizonnyal figyelemmel lesz a jegybanki digitális pénzek (CBDC) érkezésére is.

Az MTN a vállalat tranzakció ellenőrző eszközét, a Mastercard Crypto Credential-t is használni fogja

– nyilatkozta Dhamodharan.

Az eszközt a debütáláskor úgy tervezték, hogy álneveket biztosítson a pénztárca-címek megosztásához, miközben metaadatokat használ a pénztárca egyes fontosabb jellemzőinek meghatározásához. Ezen felül cél, hogy megakadályozza a nem kívánt tranzakciók végrehajtását.

A Mastercard a közleményben hangsúlyozta a biztonságot és a “tokenek és eszközök biztonságos átutalásának” szükségességét. Mindez a nagyobb sérülékenységek, köztük a márciusi 200 millió dolláros Euler hack és a 160 millió dolláros Wintermute hack után került fókuszba.

A Mastercard mindemellett számos kriptotőzsdével – Binance, Bit2Me, Bitso és Bybit – társult olyan betéti vagy prepaid kártyák kibocsátására, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy digitális fizetőeszközeikkel minél szélesebb körben vásárolhassanak.

[Forrás: Blockworks] Címlapfotó forrása: Oleksandr – stock.adobe.com | Licenc: FinTech Group

Címkék:
blank