Nem ez az első kriptovaluta, amivel fizethetünk az Apple boltjában. A Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Ripple után itt a Dash. Már az iOS App Store-ból is letölthető a Dash Wallet.   

 

Mi a Dash?

A Dash a világ 7. legnagyobb digitális valutája – a Coinmarketcap szerint a piaci kapitalizáció alapján. 2014-ben XCoin néven került a piacra, majd később a DarkCoin nevet kapta. 2015-ben a “digital cash” név összeolvadásából lett a Dash.

A Dash kriptovaluta a blockchain technológián alapul, a bitcoinhoz hasonlóan működik, de gyorsabb mint a bitcoin. Míg a bitcoin tranzakciók visszaigazolása percek alatt történik meg, a Dash tranzakciók megerősítése másodperceken belül látható.

A Dash kriptovalutát Európa számos országában elfogadják, jellemzően a 18-35 év közötti korosztály kedveli és közel 50 kereskedési platformon van jelen.

 

Mi a Dash Wallet?

A Dash Wallet ingyenesen letölthető, nyílt forráskódú kripto tárca alkalmazás, ami immár az iOS App Store-ból is elérhető. Az alkalmazás letöltését követően számos webshopban, vagy fizikai üzletben tudunk fizetni a kriptovalutával, vagy éppen pénzt küldeni a walleten keresztül. A Dash elfogadó helyeken one-click fizetéssel, a bitcoin elfogadóknál pedig a Shapeshift.io digitális valuta kereskedési platformon keresztül fizethetünk.

Dash kriptovaluta app store letoltes

Dash Wallet az iOS App Store-ban

 

Az első olyan iPhone-on használható wallet, ami a Dash hálózathoz közvetlenül csatlakozik, azaz nincsenek köztes szerverek, amik leállhatnak, vagy hacker-támadás célpontjai lehetnének. Ezért a Dash Wallet-et ma a legbiztonságosabb tárcák közé sorolják.

A Google Play-ről 2014 óta több mint 30.000-en töltötték le, ami a hasonló cipőben járó kripto tárcákhoz képest jóval gyorsabban terjed.

A társaság hivatalos térképe alapján Magyarországon még nincs Dash-elfogadó kereskedő, de biztosak lehetünk abban, hogy Ausztria, Lengyelország, Horvátország után nálunk is megjelenik hamarosan.

Dash kriptovaluta elfogadas

Dash kriptovaluta elfogadás – Forrás: ZeeMaps

 

Rögös volt az út App Store-ig

A Dash felvételi kérelme sokáig húzódott. 2016 augusztusában elutasította az Apple. Azóta elutasított számos olyan tárcát is, amikben a Dash elfogadott fizetőeszközként megjelent. Egyes szakmai vélemények szerint az elutasítás oka az volt, hogy a Dash a tranzaktáló felek számára teljes anonimitást ígér, s ezt túl kockázatosnak tartotta az Apple.

“Hihetetlen mélységű átvilágítási folyamaton ment végig a Dash” – mondta Ryan Taylor, a Dash vezére. Az átvilágítás utolsó lépéseként részletes, a Dash fogyasztói elfogadottságáról, megítéléséről, továbbá az e-kereskedelemben tapasztalt növekedéséről szóló beszámolót kért az Apple – olvasható a Finextra.com oldalon.

Dash kriptovaluta arfolyam

A Dash árfolyamának alakulása a kibocsátástól – Forrás: Coinmarketcap.com

 

Kapcsolódó cikkünk: “A bitcoin után itt az adrenalin-függők új játéka: ICO