CIB Google Pay

CIB Google Pay

Megszűnik a bizonytalanság a PSD2 API-k körül

írta | 2017.10.30. | Open banking, Összes hír, PSD2, Szabályozás

psd2 nyilt bankolas open banking

GIRO Fizetési kérelem

Várhatóan november 25-én publikálja a Bizottság a PSD2 API-k funkcionális, műszaki paramétereit meghatározó szabályozás, az erős ügyfélhitelesítésről (SCA) szóló RTS végső szövegét – jelentette be a Bizottság képviselője a Berlin Group konferenciáján. A PSD2 API-kat a bankoknak a jelenlegi tervek szerint 2019-ben kell majd megnyitni.

 

2017. február 23-án nyújtotta be az Európai Bank Hatóság (EBA) az erős ügyfélhitelesítésről (SCA) szóló RTS szövegtervezetét a Bizottságnak. Az RTS a PSD2 irányelv megvalósíthatóságának egyik alappillére. Ez a szabályozás rögzíti a harmadik feles szolgáltatók számára biztosítandó nyílt hozzáférés követelményeit, az API-k műszaki paramétereit, valamint a ügyfelek authentikációjának szabályait.

A szabályozás körüli vita nem csak a piaci szereplők és az EBA között zajlott, a Hatóság és az Európai Bizottság, sőt az Európai Parlament is eltérő véleményen volt – többek között a screen scraping technológia használhatóságáról.

 

Ha nem működik megfelelően az API, lehessen használni a screen scrapinget

A bankok által biztosított API szabványossága, rendelkezésre állása alapvetően meghatározza a felcsatlakozó új – harmadik feles – szolgáltató (TPP – Third Party Provider) szolgáltatásának minőségét, a nyújtható ügyfélményt, a szolgáltatás elérhetőségét. Az API ily módon a harmadik feles szolgáltatók piaci lehetőségeit is befolyásolja. Ezért az új piaci szereplők, fintech cégek, harmadik feles szolgáltatók amellett érveltek, hogy a szabályozás rögzítse az API kötelező paraméterein túl a screen scraping alkalmazhatóságát arra az esetre, ha az API nem megfelelően működik.

 

Európai Bizottság: megengedi a screen scrapinget, az API ellenőrzését iparági testületre bízza

A Bizottság megoldásának lényege, hogy preferálja az API alapú interfészek alkalmazását, de megengedi a screen scrapinget is, ugyanakkor azt, hogy az API alapú interfész funkcionalitása, működése megfelelő-e, annak az eldöntését egy bankokból és harmadik feles szolgáltatókból álló iparági testületre bízza.

 

Novemberben itt a teljes RTS

Az RTS végső szövegét – és így a részleteket – egy hónap múlva már olvashatjuk és a jelenlegi tervek szerint a Bizottság hivatalosan is kihirdeti 2018. február végén. Az RTS kötelezettségeit, s így az API-k kötelező megnyitását a 18 hónapos felkészülési időszak után, 2019 augusztusától kell majd biztosítani. Ettől függetlenül az MNB dönthet úgy is, hogy Magyarországon előre hozza ezt a dátumot. (A PSD2-vel kapcsolatos törvénycsomag szeptember végén került a magyar parlament elé és november végéig a zárószavazásra is sor kerül.)

 

A PSD2-ről, az API szabványosításról és az open bankingről bővebben a FinTech Akademia 2.0-án is szó lesz.

Itt követhetsz minket:

BUPA

BUPA
NÉMETH MONIKA

NÉMETH MONIKA

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

GOOGLE PAY A CIB BANKNÁL

CIB Bank, Google Pay
Fizessen egyszerűen és biztonságosan a Google Pay használatával!

WEBINÁRIUM: FIZETÉSI KÉRELEM

GIRO, Fizetési Kérelem, webinárium
2021. december 14-én a GIRO Zrt. és a FinTechZone közös webináriumán górcső alá vesszük a fizetési kérelem terjedését segítő új eszközöket.

BUPA: PÉNZÜGYI ASSZISZTENS

BUPA
Ismerd meg vállalkozásod teljes értékű pénzügyi asszisztensét, a BUPA-t.

KIBERBIZTONSÁG

clico paloalto networks it-biztonsag
A FinTechShow résztvevőinek díjmentes fenyegetettségi felmérést ajánlott fel a Palo Alto Networks.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.