2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2021.09.06.

Ők Magyarország legígéretesebb fintech startupjai

Szerző:

Kategóriák:

Cristo, Aggreg8 (FintechX), Péntech, Perfinal az elmúlt évek legígéretesebb hazai fintech megoldásai, a FinTechShow győztesei. Itt debütált a SEON, Talk-A-Bot, itt mutatták be a nyílt bankolásra épülő megoldásokat (Koin, Recash), de az első blockchain alapú biztosítási terméket is (Insurwiz). Négy év alatt több mint 40 fintech megoldás mutatkozott be Magyarország legnagyobb fintech seregszemléjén, amelyen a szakmai zsűri minden évben kiválasztja a legígéretesebbet. 2021. október 7-8. között ismét bemutatásra kerülnek a legújabb megoldások, és az eddigi nyertesek is megosztják, milyen stratégiával lehet nagyobb növekedést elérni a digitális pénzügyi szolgáltatások piacán.

A FinTechShow 2017-ben azzal a céllal indult, hogy bemutassa a digitális pénzügyi technológiákra épülő legújabb hazai megoldásokat. Azóta a kezdeményezésből hagyomány – és ugródeszka – lett a hazai fintech startupok számára. Az itt debütáló startupok jellemzően gyorsabban találnak befektetőt, banki partnereket és szakmai networköt a növekedésükhöz. Többen jelentős tőkebefektetést kaptak és már a nemzetközi piacokon építkeznek.

SEON: csalásmegelőző rendszer

Az első FinTechShow-n mutatkozott be többek között a SEON, amely idén a 10 millió eurós tőkebefektetésével bekerült a nemzetközi hírekbe is. Ők egy olyan csalásmegelőző rendszert fejlesztenek, amely képes kiszűrni a lehetséges visszaéléseket a különböző online tranzakcióknál.

A mostani tőkebefektetői körben több fintech szupersztár is beszállt a SEON-ba. A befektetők között találhatjuk az N26 alapítóit (Maximilian Tayenthal, Valentin Stalf), a SumUp alapítóit (Stefan Jeschonnek, Jan Deepen), a Tide vezérigazgatója (Laurence Krieger), a Revolut korábbi pénzügyi vezére (Peter O’Higgins), az iZettle korábbi felsővezetője (Leo Nilsson), az Onfido társalapítója (Eamon Jubawy), a ComplyAdvantage alapítója (Charlie Delingpole).

Nyílt bankolásra épülő megoldások

A 2017-es FinTechShow-n jelentette be a Koin és a MagNet Bank, hogy megvalósult az első – a nyílt bankolást megelőző – bank-fintech integráció, amelynek keretében a számlatörténet automatikusan betöltődik a kiadáskövető alkalmazásba. Az alkalmazás abban segít, hogy átláthassuk a kiadásainkat, a rezsiköltségeinket, a számláinkat és a pénzügyi teendőinket.

Azóta a Koin a nyílt bankolásra (open banking) épülő számlainformációs szolgáltató (AISP) lett és a kiadáskövető alkalmazáshoz már a CIB Bank, MKB Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, Sberbank, UniCredit Bank és a Revolut folyószámlák is hozzáadhatók. Az alkalmazást eddig több mint 200 ezren töltötték le és havonta 15-17 ezren használják aktívan.

A 2017-es FinTechShow győztes: CRISTO

A 2017-es FinTechShow-t a CRISTO nyerte meg az okoscasco megoldásával, amely tavaly nyáron egy újabb körös tőkebefektetés keretében 400 millió forintot kapott a növekedéshez. A CRISTO alkalmazás fő eleme jelenleg egy újragondolt casco biztosítási konstrukció, amelyben az ügyfelek az autóhasználatuk tényleges időtartama alapján fizetik biztosítási díjukat.

Az ügyfeleknek nincs dolguk azzal kapcsolatban sem, hogy jelezzék, hogy mikor voltak úton, mivel a startup egy telemetriai eszközt is eljuttat minden casco-t kötő felhasználójának, amely elvégzi helyettük a megtett utak mérését. A szerződéskötés – ide értve a szemlefolyamatot is –, a díjfizetés, sőt a kárbejelentés is online történik. A stabil biztosítói hátteret a Generali Biztosító Zrt. nyújtja.

A 2018-as FinTechShow győztes: Aggreg8

A nyílt bankolásra épülő hazai alkalmazások közül a Koin mellett az Aggreg8 (ma már FintechX) és a Recash is a FinTechShow-n (és a PayTechShow-n) mutatkozott be. Az Aggreg8 a 2018-as FinTechShow-n lett a legígéretesebb fintech startup az API-aggregátor megoldásával, amelyen keresztül elérhető adatok felhasználhatók pl. hitelminősítéshez, könyveléshez, az elektronikus számlázó program és a bankszámla szinkronizálásához, pénzügyi termékek értékesítéséhez, vagy a hűségprogramok továbbfejlesztéséhez.

Az Aggreg8 alapítóinak a víziója, hogy a közeljövőben „olyan problémamegoldó platformok fognak létrejönni, amelyek személyes, vagy céges pénzügyi problémákat érintő helyzetekre adnak automatikus megoldásokat. Ezeken a platformokon keresztül fogjuk majd a teljes pénzügyi életünket kezelni és ezek a platformok fognak versenyezni egymással.

Ahogy a telefonunkat magunkra szabjuk a mobilalkalmazások segítségével, ugyanúgy tudjuk majd igényeinkre szabni a saját pénzügyi „szuperalkalmazásunkat” is a nyílt bankolás segítségével.”

A 2019-es FinTechShow győztes: Péntech

A 2019-es FinTechShow győztese a Péntech, amely digitális faktoring megoldással forradalmasítja a számlafinanszírozási piacot. A vállalkozások számára teszik elérhetővé, hogy hosszú lejáratú számláikat egyszerűen és teljesen digitálisan faktorálhassák.

A cég által fejlesztett webalkalmazáson keresztül a KKV-k egy rövid regisztráció után pár perc alatt igényelhetnek finanszírozást. A faktoring igénylést a Péntech kockázatelemző algoritmusa másodpercek alatt értékeli és személyre szabott ajánlatot készít az igénylést benyújtó cégnek. A digitalizáció eredményeképp a cég ügyfelei számára akár a 24 órán belüli folyósítás is elérhető.

Ők tavaly nyáron kaptak 250 millió forintot a növekedésükhöz a Hiventurestől. Talay év végére a regisztrált felhasználók száma már közel 300 volt.

A 2020-as FinTechShow győztes: Perfinal

A tavalyi FinTechShow győztes Perfinal egy olyan rendszert fejlesztett ki, amely segít a már meglévő bankoknak és az új, e-money szolgáltatások piacára készülő szereplőknek is a kor kihívásainak megfelelő, hatékony és rugalmas core banking rendszert és innovatív szolgáltatásokat kialakítani.

Bár az egyik meglévő és a potenciális új ügyfelek neve még nem publikus, a Perfinal a jövője szempontjából ígéretes körökben mozog: hamarosan egy ismert szereplő lép piacra neobankjával, amelynek az e-money engedélyeztetésében a Perfinal is részt vesz és core banking rendszerét is ők készítik. A projekt óriási hatással lesz több százezer hazai vállalkozóra, hiszen egy olyan vállalatról van szó, amelynek szolgáltatásai ma is szinte elengedhetetlenek, és rengetegen napi szinten használják.

Ők is túl vannak az első körös sikeres kockázati tőkebefektetésen és jelenleg a nemzetközi partnerhálózat kiépítésére koncentrálnak azzal a céllal, hogy a neobankokat kiszolgáló üzleti tanácsadókkal, jogi irodákkal, illetve további beszállítókkal kapcsolatba tudjanak kerülni és közösen vonzó értékajánlatokat és kapcsolódó szolgáltatásokat tudjanak kínálni.

A FinTechShow győztesek tapasztalatait, a növekedési stratégiájukat, illetve az idei év legújabb fintech megoldásait is megismerhetik az érdeklődők a 2021. október 7-8. között megrendezésre kerülő 5. FinTechShow-n.
Címkék: