2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2021.06.14.

Perfinal – Új generációs banki számlavezető rendszer fókusszal a jövőre

Szerző:

Kategóriák:

A Revolut, Wise és társai az elmúlt években megmutatták az innovációra éhes felhasználók számára, hogy milyen egy 21. századi, korszerű, kényelmes és olcsó banki szolgáltatás. A hazai Perfinal Fazekas Imre és Brezovszki Máté vezetésével pedig egy olyan rendszert fejlesztett ki, amely segít a már meglévő bankoknak és az új, e-money szolgáltatások piacára készülő szereplőknek is a kor kihívásainak megfelelő, hatékony és flexibilis core banking rendszert és innovatív szolgáltatásokat kialakítani.

A Perfinal csapatáról legutóbb akkor írtunk, amikor megnyerték a tavalyi FinTechShow-t. A kiforrott rendszernek, szorgalmas munkának és befektetésnek hála stabil növekedési pályára állt a cég, komoly ügyfelekkel folytatnak előrehaladott tárgyalásokat és még idén 25 főre tervezik bővíteni a létszámot.

Érezhető trendváltás a banki számlavezető rendszerek kapcsán

Bár az egyik meglévő és a potenciális új ügyfelek neve még nem publikus, a Perfinal a jövője szempontjából ígéretes körökben mozog: hamarosan egy ismert szereplő lép piacra neobankjával, amelynek az e-money engedélyeztetésében a Perfinal is részt vesz és core banking rendszerét is ők készítik. A projekt óriási hatással lesz több százezer hazai vállalkozóra, hiszen egy olyan vállalatról van szó, amelynek szolgáltatásai ma is szinte elengedhetetlenek, és rengetegen napi szinten használják.

Jelenleg is folynak zárt ajtók mögött a tárgyalások olyan nagy és régóta a pénzügyi piacon lévő szereplőkkel, akik a Perfinal megoldása segítségével szeretnének teljesen új belső rendszert építeni, és ezzel lépéselőnyre szert tenni az elavult, nehezen tovább fejleszthető rendszerekkel bíró versenytársakhoz képest.

„A Perfinal célja, hogy az elmúlt 4 évtizedben iparági gyakorlattá vált silok és egyfunkciós megoldások helyett, egy teljes szabályzói környezetet lefedő folyamat-orientált és automatizált jövőálló rendszert biztosítson, mely biztosítja az ügyfelek számára a fejlődéshez szükséges flexibiliást és agilitást.”

Fazekas Imre

társalapító, Perfinal

Az üzleti folyamatok gyors implementálásának lehetősége megadja azt a fajta előnyt a cégeknek, hogy szinte azonnal tudnak reagálni a különböző trendekre, illetve meg is határozhatják azokat. Hogy kézzelfoghatóbbá tegyük az üzleti potenciált, például több célú több devizás számla, zsebesítés, elhatárolások, portfólió menedzsment, de még a negatívkamat-kezelés sem jelent problémát.

Kiemelt célközönségük a lakossági és vállalati szolgáltatásokat nyújtó pénzintézetek, amelyek fel szeretnék venni a versenyt a nemzetközi és hazai piacon egyaránt hódító neobankokkal.

Feltörekvő koncepció az E-Money engedélyeztetés

Ha valaki neobankot szeretne létrehozni, vagy elektronikus pénzügyi szolgáltatást szeretne nyújtani, legtöbbször e-money engedélyhez kell folyamodnia az adott állam nemzeti bankjához. Ez az engedély nagy felelősséggel is jár, így a megszerzés folyamata is bonyolultabb annál, mint azt általában gondolják.

A Perfinal megoldásainak ereje a multidiszciplináris megközelítésében rejlik: egyszerre fordít átfogó figyelmet az üzleti, pénzügyi és jogi aspektusokra, amelyek lemodellezésével a rendszerben felállított analitikai vezénylés lehetővé teszi az automatizációt és a teljes konzisztenciát.
Az e-money szolgáltatások piacára most belépőknek komoly kihívást jelent, hogy már a kezdeti lépésekhez is elengedhetetlen a teljes rendszer felépítése az IT-tól a szervezeti kérdéseken át egészen az üzeti és jogi elvárásokig.

“Nagyon divatosak napjainkban a Mambuhoz hasonló, úgynevezett “skinny core” rendszerek, amelyek egy adott üzleti koncepcióra és ahhoz kapcsolódó ügyfél oldali számlavezetésre nyújtanak megoldást kiépített “plug-and-play” partnerhálózattal. Ezen szolgáltatás-portfólió jellegű dobozos megközelítés bár nagyon hatékony tud lenni adott modult illetően, de csak a pénzintézet szükségleteinek 5-10%-át fedi le, minden más további belső építkezés által megvalósítandó”
Brezovszki Máté

üzletfejlesztési vezető, Perfinal

Az alábbi ábra jól szemlélteti, hogy mennyire komplex egy neobank működése, amelyhez egy paramérezhető rendszert ad a Perfinal, ahol minden terület szinkronban van.

perfinal-metro-map

Piaci törekvések és viszonyok

„Üzletfejlesztési tevékenységünk jelenleg két fő fronton zajlik: a hazai piacon nagyon jó kezdeményezések vannak új generációs core banking rendszerek bevezetéséhez, ahol igyekszünk értékjánlatunkat eljuttatni a megfelelő szereplőkhöz és ezzel segíteni a hatékonyabb bankrendszer hazai kiépítését. Nemzetközi térben erősebb a verseny, az új generációs platformok kiemelkedő tőkeháttérrel dolgoznak a piacszerzésen, amely versenyben a termékünk megfelelő pozicionálása és differenciálása által vesszük fel a versenyt.”
Brezovszki Máté

üzletfejlesztési vezető, Perfinal

A cégnél jelenleg a nemzetközi partnerhálózat kiépítése zajlik, azzal a céllal, hogy a neobankokat kiszolgáló üzleti tanácsadókkal, jogi irodákkal, illetve további beszállítókkal kapcsolatba tudjanak kerülni és közösen vonzó értékajánlatok és kapcsolódó szolgáltatásokat tudjanak kínálni.

A Perfinal jókor van jó helyen: megoldásaira sokaknak szüksége van, még ha jelenleg a „legacy” rendszer lecserélése nem is prioritás minden potenciálisan érintett szereplőnél. Mint mindig, azok fognak nyerni, akik a leghamarabb kapcsolnak.

Ha kapcsolatba akar lépni a Perfinal csapatával, keresse nyugodtan Brezovszki Mátét.

Címlapfotón: A FinTechShow 20/20 díjat átveszi Brezovszki Máté, a Perfinal csapat üzletfejlesztési vezetője. Forrás: FinTech Group Kft. | fintechzone.hu

Címkék: