Pár hónap múlva, új fizetési megoldásokkal jöhet a nyílt bankolás

Szerző: | 2019. 07. 25. | Banki és fintech hírek, Open banking, Összes hír, PSD2

BankTechShow | A jövő digitális bankja

Hamarosan indul a nyílt bankolás az Európai Unióban. Az új szabályozásnak köszönhetően új szereplők jelenhetnek meg a fizetési piacon, ami nagyobb versenyt és jobb, kényelmesebb megoldásokat eredményezhet.

Szendrei Szabolcsot, a Mastercard hitelkártya menedzsmentért felelős igazgatóját kérdeztük a nyílt bankolás várható hatásairól, valamint arról, hogyan készül a változásokra a Mastercard.

Milyen változásokat hoz a nyílt bankolás? Mit jelent majd ez a gyakorlatban?

Szendrei Szabolcs: A nyílt bankolás lényege, hogy azok az adatok, amelyeket eddig a bankok tároltak, hozzáférhetőek lesznek a megbízhatónak minősített szolgáltatók, mint harmadik fél számára is. Így a külső szolgáltatók és a bankok egyénre szabott ajánlatokat tehetnek a felhasználónak, illetve az ügyfél feljogosíthatja a harmadik felet, hogy az ügyfél vagy a vállalkozás nevében fizetési tranzakciót kezdeményezzen.

blank

Szendrei Szabolcs, Igazgató, hitelkártya menedzsment, Mastercard

Miért lehet ez jó az ügyfeleknek?

Szendrei Szabolcs: A banki adatok intelligens felhasználásával a fintech cégek és pénzügyi szolgáltatók innovatív, személyre szabott digitális megoldásokat tehetnek elérhetővé.

Azt várjuk, hogy ennek hatására a fizetési piac ki fog nyílni – új szereplők és új szolgáltatások fognak megjelenni, a felhasználók pedig még több szolgáltatás közül választhatják majd ki azt, amelyik legjobban igazodik az igényeikhez.

Elképzelhető például, hogy a felhasználók egyetlen mobilapplikáción keresztül elérjék valamennyi bankszámlájuk egyenlegét, és akár fizetést is kezdeményezzenek.

Honnan lehet tudni, hogy egy szolgáltató megbízható?

Szendrei Szabolcs: A szabályozás előírja, hogy az Európai Bankhatóságnak (EBA) létre kell hoznia egy központi adatbázist azokról a szolgáltatókról (az Európai Unión belül), melyek rendelkeznek a megfelelő engedélyekkel. Mielőtt a bank (a felhasználó felhatalmazását követően) hozzáférést adna a külső szolgáltatónak a banki adatokhoz, az EBA rendszerében ellenőrizheti, hogy a szolgáltató rendelkezik-e a megfelelő jogosítványokkal.

Az EBA regiszterét a tagállamok töltik fel, Magyarországon az MNB végzi a törvényességi felügyeletet.

A Mastercard tavaly jelentette be, hogy a nyílt bankolást segítő szolgáltatáscsomagot fejleszt. Hogyan tudja támogatni a Mastercard a nyílt bankolást?

Szendrei Szabolcs: Bízunk benne, hogy a nyílt bankolás életbe lépése után az ügyfelek számára még több biztonságos és kényelmes fizetési megoldás válik elérhetővé. A Mastercardnál mindig is támogattuk az innovációt, a piac fejlődését – új szolgáltatásainkkal biztonságos környezetet szeretnénk teremteni a bankoknak és harmadik feles pénzügyi szolgáltatóknak.

Az „Open Banking Connect” szolgáltatás a bankok és a hatósági engedéllyel rendelkező szolgáltatók kapcsolódását segíti elő. Az „Open Banking Protect” megoldásunk lehetővé teszi a bankok számára a szolgáltatók engedélyének és szükséges tanúsítványának ellenőrzését.

Az „Open Banking Resolve” felületünk pedig elősegíti a nyílt bankolás szereplői között történő kommunikációt, és segítséget nyújt a vitás kérdések megoldásában.

Mely országokban elérhető a Mastercard szolgáltatáscsomagja?

Szendrei Szabolcs: A platform tesztelése jelenleg Lengyelországban és az Egyesült Királyságban zajlik. Ennek eredményei alapján kerülhet majd sor a Mastercard nyílt bankolást támogató szolgáltatásainak más országokban történő bevezetésére is.

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
“A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

KÖVETKEZŐ ESEMÉNY

PAYTECHSHOW 5.0

KEDVEZMÉNYES JEGYÁR:
02.29-IG

FinTechShow-7.0

Terítéken a legújabb elektronikus fizetési trendek, megoldások, iránymutatások

2024. április 16.

Budapest Kongresszusi Központ

TOVÁBBI ESEMÉNYEINK

FINTECHSHOW 8.0: Minden, ami fintech | 2024.10.15.

BANKTECHSHOW 2.0: Megoldások a jövő digitális bankjához | 2024.11.26.