Hamarosan indul a nyílt bankolás az Európai Unióban. Az új szabályozásnak köszönhetően új szereplők jelenhetnek meg a fizetési piacon, ami nagyobb versenyt és jobb, kényelmesebb megoldásokat eredményezhet.

Szendrei Szabolcsot, a Mastercard hitelkártya menedzsmentért felelős igazgatóját kérdeztük a nyílt bankolás várható hatásairól, valamint arról, hogyan készül a változásokra a Mastercard.

Milyen változásokat hoz a nyílt bankolás? Mit jelent majd ez a gyakorlatban?

Szendrei Szabolcs: A nyílt bankolás lényege, hogy azok az adatok, amelyeket eddig a bankok tároltak, hozzáférhetőek lesznek a megbízhatónak minősített szolgáltatók, mint harmadik fél számára is. Így a külső szolgáltatók és a bankok egyénre szabott ajánlatokat tehetnek a felhasználónak, illetve az ügyfél feljogosíthatja a harmadik felet, hogy az ügyfél vagy a vállalkozás nevében fizetési tranzakciót kezdeményezzen.

Szendrei Szabolcs, Igazgató, hitelkártya menedzsment, Mastercard

Miért lehet ez jó az ügyfeleknek?

Szendrei Szabolcs: A banki adatok intelligens felhasználásával a fintech cégek és pénzügyi szolgáltatók innovatív, személyre szabott digitális megoldásokat tehetnek elérhetővé.

Azt várjuk, hogy ennek hatására a fizetési piac ki fog nyílni – új szereplők és új szolgáltatások fognak megjelenni, a felhasználók pedig még több szolgáltatás közül választhatják majd ki azt, amelyik legjobban igazodik az igényeikhez.

Elképzelhető például, hogy a felhasználók egyetlen mobilapplikáción keresztül elérjék valamennyi bankszámlájuk egyenlegét, és akár fizetést is kezdeményezzenek.

Honnan lehet tudni, hogy egy szolgáltató megbízható?

Szendrei Szabolcs: A szabályozás előírja, hogy az Európai Bankhatóságnak (EBA) létre kell hoznia egy központi adatbázist azokról a szolgáltatókról (az Európai Unión belül), melyek rendelkeznek a megfelelő engedélyekkel. Mielőtt a bank (a felhasználó felhatalmazását követően) hozzáférést adna a külső szolgáltatónak a banki adatokhoz, az EBA rendszerében ellenőrizheti, hogy a szolgáltató rendelkezik-e a megfelelő jogosítványokkal.

Az EBA regiszterét a tagállamok töltik fel, Magyarországon az MNB végzi a törvényességi felügyeletet.

A Mastercard tavaly jelentette be, hogy a nyílt bankolást segítő szolgáltatáscsomagot fejleszt. Hogyan tudja támogatni a Mastercard a nyílt bankolást?

Szendrei Szabolcs: Bízunk benne, hogy a nyílt bankolás életbe lépése után az ügyfelek számára még több biztonságos és kényelmes fizetési megoldás válik elérhetővé. A Mastercardnál mindig is támogattuk az innovációt, a piac fejlődését – új szolgáltatásainkkal biztonságos környezetet szeretnénk teremteni a bankoknak és harmadik feles pénzügyi szolgáltatóknak.

Az „Open Banking Connect” szolgáltatás a bankok és a hatósági engedéllyel rendelkező szolgáltatók kapcsolódását segíti elő. Az „Open Banking Protect” megoldásunk lehetővé teszi a bankok számára a szolgáltatók engedélyének és szükséges tanúsítványának ellenőrzését.

Az „Open Banking Resolve” felületünk pedig elősegíti a nyílt bankolás szereplői között történő kommunikációt, és segítséget nyújt a vitás kérdések megoldásában.

Mely országokban elérhető a Mastercard szolgáltatáscsomagja?

Szendrei Szabolcs: A platform tesztelése jelenleg Lengyelországban és az Egyesült Királyságban zajlik. Ennek eredményei alapján kerülhet majd sor a Mastercard nyílt bankolást támogató szolgáltatásainak más országokban történő bevezetésére is.