Pár hónap múlva, új fizetési megoldásokkal jöhet a nyílt bankolás

írta | 2019.07.25. | Banki és fintech hírek, Open banking, Összes hír, PSD2

Hamarosan indul a nyílt bankolás az Európai Unióban. Az új szabályozásnak köszönhetően új szereplők jelenhetnek meg a fizetési piacon, ami nagyobb versenyt és jobb, kényelmesebb megoldásokat eredményezhet.

Szendrei Szabolcsot, a Mastercard hitelkártya menedzsmentért felelős igazgatóját kérdeztük a nyílt bankolás várható hatásairól, valamint arról, hogyan készül a változásokra a Mastercard.

Milyen változásokat hoz a nyílt bankolás? Mit jelent majd ez a gyakorlatban?

Szendrei Szabolcs: A nyílt bankolás lényege, hogy azok az adatok, amelyeket eddig a bankok tároltak, hozzáférhetőek lesznek a megbízhatónak minősített szolgáltatók, mint harmadik fél számára is. Így a külső szolgáltatók és a bankok egyénre szabott ajánlatokat tehetnek a felhasználónak, illetve az ügyfél feljogosíthatja a harmadik felet, hogy az ügyfél vagy a vállalkozás nevében fizetési tranzakciót kezdeményezzen.

Szendrei Szabolcs, Igazgató, hitelkártya menedzsment, Mastercard

Miért lehet ez jó az ügyfeleknek?

Szendrei Szabolcs: A banki adatok intelligens felhasználásával a fintech cégek és pénzügyi szolgáltatók innovatív, személyre szabott digitális megoldásokat tehetnek elérhetővé.

Azt várjuk, hogy ennek hatására a fizetési piac ki fog nyílni – új szereplők és új szolgáltatások fognak megjelenni, a felhasználók pedig még több szolgáltatás közül választhatják majd ki azt, amelyik legjobban igazodik az igényeikhez.

Elképzelhető például, hogy a felhasználók egyetlen mobilapplikáción keresztül elérjék valamennyi bankszámlájuk egyenlegét, és akár fizetést is kezdeményezzenek.

Honnan lehet tudni, hogy egy szolgáltató megbízható?

Szendrei Szabolcs: A szabályozás előírja, hogy az Európai Bankhatóságnak (EBA) létre kell hoznia egy központi adatbázist azokról a szolgáltatókról (az Európai Unión belül), melyek rendelkeznek a megfelelő engedélyekkel. Mielőtt a bank (a felhasználó felhatalmazását követően) hozzáférést adna a külső szolgáltatónak a banki adatokhoz, az EBA rendszerében ellenőrizheti, hogy a szolgáltató rendelkezik-e a megfelelő jogosítványokkal.

Az EBA regiszterét a tagállamok töltik fel, Magyarországon az MNB végzi a törvényességi felügyeletet.

A Mastercard tavaly jelentette be, hogy a nyílt bankolást segítő szolgáltatáscsomagot fejleszt. Hogyan tudja támogatni a Mastercard a nyílt bankolást?

Szendrei Szabolcs: Bízunk benne, hogy a nyílt bankolás életbe lépése után az ügyfelek számára még több biztonságos és kényelmes fizetési megoldás válik elérhetővé. A Mastercardnál mindig is támogattuk az innovációt, a piac fejlődését – új szolgáltatásainkkal biztonságos környezetet szeretnénk teremteni a bankoknak és harmadik feles pénzügyi szolgáltatóknak.

Az „Open Banking Connect” szolgáltatás a bankok és a hatósági engedéllyel rendelkező szolgáltatók kapcsolódását segíti elő. Az „Open Banking Protect” megoldásunk lehetővé teszi a bankok számára a szolgáltatók engedélyének és szükséges tanúsítványának ellenőrzését.

Az „Open Banking Resolve” felületünk pedig elősegíti a nyílt bankolás szereplői között történő kommunikációt, és segítséget nyújt a vitás kérdések megoldásában.

Mely országokban elérhető a Mastercard szolgáltatáscsomagja?

Szendrei Szabolcs: A platform tesztelése jelenleg Lengyelországban és az Egyesült Királyságban zajlik. Ennek eredményei alapján kerülhet majd sor a Mastercard nyílt bankolást támogató szolgáltatásainak más országokban történő bevezetésére is.

Itt követhetsz minket:

NÉMETH MONIKA

NÉMETH MONIKA

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.