BankTechShow

Számlázás és fizetés egy helyen. Így épül a vállalkozások digitális pénzügyi asszisztense, a BUPA

Szerző: | 2021. 12. 14. | Digitális pénzügyek, Fintech szolgáltatások, Open banking, Összes hír

A kiadások nyomon követése, a jó pénzügyi döntések mindenki számára fontos. Ehhez az alapot a nyílt bankolás biztosítja. Szenttamási Norbert, a BUPA pénzforgalmi és termékfejlesztési vezetője mutatta be a digitális platform stratégiáját a FinTechZone-nak.

2017-ben a Magyar Bankholding tagja, a Budapest Bank csoport úgy döntött, olyan szolgáltatásokat vezet be, amelyeket a bankok jellemzően még nem kínálnak, ugyanakkor fontos szerepet tölthetnek be a mindennapi pénzügyek kezelésében. A nyílt bankolás elindulása és az online számlázás felfutása együttesen megalapozták egy új digitális platform, a
BUPA
megjelenését Magyarországon.

A tavaly nyári indulás óta 17 ezer mikro- és kisvállalkozás csatlakozott a BUPA-hoz, hogy a számlázást és a hétköznapi pénzügyeket egyetlen felületen keresztül kezeljék. Szenttamási Norberttel, a BUPA pénzforgalmi és termékfejlesztési vezetőjével beszélgettünk a BUPA 5M stratégiájáról, a következő lépésekről és a vízióról.

A BUPA alappillérei: számlázás és fizetés egy helyen

A mikro- és kisvállalkozások életében is felértékelődött a digitalizáció szerepe és egyre több digitális megoldást vesznek igénybe a mindennapokban. Ugyanakkor ezek a digitális megoldások jellemzően szigetszerűen működnek, nem kommunikálnak egymással, így növekszik az igény a platformok iránt, amelyek képesek ezeket a megoldásokat az üzleti folyamatokhoz illeszkedően kezelni.

A szigetszerűen működő digitális megoldások egyik következménye az adminisztrációval eltöltött idő növekedése, az operatív feladatok gyarapodása, ami különösen igaz a számlázás, a számlafizetés területén.

„Mivel minden fizetési művelethez bizonylat is kapcsolódik és ezek kéz a kézben járnak, ezért adta magát, hogy olyan digitális platformot hozzunk létre, amely megteremti ezek között a kapcsolatot”

– emelte ki Szenttamási Norbert.

Az elmúlt években felgyorsult a pénzügyi szektor liberalizációja, aminek a legjelentősebb lépése a PSD2, a Második Pénzforgalmi Irányelv bevezetése és kötelező alkalmazása volt. Ez az irányelv kötelezte a bankokat arra, hogy harmadik feles szolgáltatók számára nyissák meg a fizetési számla adatokat, valamint biztosítsák az infrastruktúrájukat fizetési műveletek elvégzéséhez. Ezek azok az pillérek, amelyekkel az EU lerakta a nyílt bankolás alapjait.

„A nyílt bankolás elindulása nagyon fontos lépés volt számunkra, mivel ez volt az eszköz ahhoz, hogy a két fő pillérünket, a számlázást és a fizetést egyetlen digitális platformon nyújthassuk. Ennek érdekében a BUPA az elsők között szerezte meg Magyarországon a nyílt bankolás nyújtásához szükséges jogosultságokat a Magyar Nemzeti Banktól.”

Szenttamási Norbert

BUPA pénzforgalmi és termékfejlesztési vezetője

Átfogó stratégia mentén épül a BUPA

A vállalkozásoknak most már lehetősége van arra, hogy a számlázást, a kiadott számlák pénzügyi teljesítésének státuszát, a beérkező számlák kifizetését egyetlen felületen, a BUPA vezérlőpultján keresztül intézhessék. Ennek köszönhetően a vállalkozások kiválthatják azokat a szigetszerű megoldásokat (pl. internetbank, számlázó, excel stb.), amelyeket korábban használtak.

A BUPA rövid- és középtávú növekedését egy átfogó stratégia, az ú.n. 5M stratégia biztosítja, ami az alábbiakra utal: multibanking, multiplatform, multi-invoice, multi-product és multi-szegmens. Ezeknek a részleteit foglalta össze számunkra Szenttamási Norbert az alábbiakban.

#1 Multibankolás: átutalások, elektronikus fizetések kezelése, indítása bankfüggetlen felületen keresztül

Szeretnénk bővíteni mindkét alappillért és első körben a bankolási lábat kívánjuk szélesebb körben elérhetővé tenni.

A cél, hogy ne csak a Budapest Bankhoz, hanem minden hazai kereskedelmi bankhoz tudjon kapcsolódni a BUPA.

Ezeken a fejlesztéseken már dolgozunk és 2022-ben fokozatosan bővítjük a bankok körét és tesszük elérhetővé a számlainformációs és a fizetés-kezdeményezési szolgáltatásokat a vállalkozásoknak.

Terveink szerint a jövőben fokozatosan szeretnénk elérhetővé tenni a bankokat, azzal a céllal, hogy lefedjük a teljes banki piacot, így akár több százezer vállalkozás számára válhatnak elérhetővé a nyílt bankolásra épülő szolgáltatások. Illetve cél, hogy a multibankolást a fizetés-kezdeményezési szolgáltatás mellett további elektronikus fizetési megoldásokkal is bővítsük a jövőben (QR-kódos fizetéssel, vagy a fizetési kérelemmel).

#2 Multiplatform: számlák, mindennapi pénzügyek elérése minden elektronikus felületen

Jelenleg a BUPA számítógépes (desktop) környezetre van optimalizálva, de dolgozunk azon, hogy 2022 első negyedévére minden elektronikus felületen és minden platformon elérhető legyen. Ennek a munkának keretében elkészül a mobilalkalmazásunk is.

#3 Multi invoice: teljeskörű számlakezelés

A másik alappillér, amit szintén bővítünk, a számlázás. Ennek keretében azon dolgozunk, hogy a BUPA-ban ne csak azok a számlák jelenjenek meg, amiket a BUPA-ra kért az ügyfél, vagy a BUPA-ból indított.

Gyakorlatilag bármilyen számla, ami a nevükre szól, érkezett, illetve amit papír alapon, vagy más számlázóból állítottak ki, megjelenik majd a digitális platformon.

A BUPA-ból jelenleg csak számlákat lehet, de cél, hogy a nyugtát is lehessen kiállítani. Ennek eredményeként egyrészt még több üzleti helyzetben lesz használható a BUPA, másrészt sokkal szélesebb adatkör áll majd rendelkezésre a BUPA-ban.

#4 Multi-product: piactér modell

A pillérekre építve, pedig olyan további banki és bankoláson túlmutató szolgáltatásokat is szeretnénk elérhetővé tenni a jövőben, amelyek digitálisak és kapcsolódnak a BUPA-ban található pénzügyi vagy számlázási adatokhoz. Ilyenek lehetnek a jövőben a Magyar Bankholding által kínált digitális szolgáltatások is (például az online számlanyitás, hiteligénylés, vagy akár az online faktoring).

A BUPA-ban található adatokra rengeteg további szolgáltatást lehet alapozni, amelyek túlmutatnak a bankoláson és számos módon segítik a vállalkozókat a mindennapokban, a cégvezetésben, a pénzügyeik optimalizálásában. Célunk ezek beépítése a digitális ökoszisztémánkba, hogy ne elszigetelt megoldásként működjenek.

#5 Multi-szegmens: nyitás a nagyobb méretű vállalatok és a lakosság felé

A jövőben nemcsak a mikro- és kisvállalkozásoknak, hanem a nagyobb vállalatoknak és a lakosságnak is szeretnénk elérhetővé tenni a BUPA szolgáltatásait. A BUPA számlázási és pénzügyi motorját API-kapcsolatokon keresztül érhetnék el a nagyobb vállalatok is és használhatnák ki ily módon a nyílt bankolás előnyeit.

A költségek áttekintése, a pénzügyek menedzselése a lakossági felhasználók számára is fontos, amit akár a BUPA is nyújthat számukra. A víziónk, hogy a távoli jövőben a lakosságot is kiszolgáljuk, mivel megvan hozzá minden lehetőségünk, infrastruktúránk és a technológiánk.

A cikk megjelenését a Magyar Bankholding tagja, a Budapest Bank csoport támogatta.

Címlapfotó: fauxels fotója a Pexels oldaláról

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!