Technológiai cégek összefogásában épül a digitális jegybankpénz infrastruktúrája

Szerző: | 2022. 08. 22. | Blockchain, Összes hír, web3

PayTechShow 4.0

“Itt az ideje egy olyan ökoszisztéma kialakításának, amely az Egyesült Királyság monetáris rendszerének következő generációja lehet” – hangzott el az első, technológiai és fintech cégeket, megoldásszállítókat, kereskedelmi bankokat összefogó digitális jegybankpénz (CBDC) projekt bejelentésekor. Az iparágakon átívelő konzorcium (DFMI – Digital Financial Market Infrastructure) célja a kereskedelmi célú digitális jegybankpénz (dSterling) tesztelése.

Jelenleg 105, együttesen a világ GDP-jének 95%-át képviselő ország folytat digitális jegybankpénzzel (CBDC) kapcsolatos kísérleteket, kutatásokat, 10 ország pedig már bevezetett digitális valutát. Az Európai Központi Bank szerint a digitális jegybankpénz (CBDC) lehet a határokon átnyúló fizetések alapja, míg az Egyesült Államoban a FED azt kutatja, milyen további felhasználási lehetőségek rejlenek a digitális dollárban. Beindult a verseny, amelyben az Egyesült Királyság a világ egyik kripto központja szeretne lenni.

A DFMI konzorcium keretében megvalósuló projekt célja többek között a digitális valuta köré építhető ökoszisztéma vizsgálata, az ökoszisztéma környezeti, gazdasági, társadalmi hatásainak elemzése. A konzorcium célja, hogy több országban indulhassanak majd a magánszektor kezdeményezésével – vagy részvételével – hasonló projektek.

Digital Financial Market Infrastructure (DFMI)

A Digital Financial Market Infrastructure (DFMI) konzorciumban kereskedelmi bank, pénzügyi megoldásszállító, távközlési cég, fintech, valamint kripto cégek dolgoznak együtt. A konzorcium tagjai az IBM, Finastra, FinClusive, Ibanera, paywith.glass, Mattereum, Trust Payments és az Accomplish Financial. A kezdeményezést a holland paywith.glass pénzügyi infrastruktúra szolgáltató csoport koordinálja, tanácsadó partnere a Boston Consulting Group és az Egyesült Királyságban a The Payments Association.

A konzorcium jelentős piaci hatással járó felhasználási eseteket tesztel és a tapasztalatokat, információkat megosztja a politikai döntéshozókkal, a szabályozókkal. Az információ megosztással a konzorcium a körültekintő, nem túlzó és nem korlátozó szabályozás kialakítását és a szabályok bevezetésének megfelelő ütemezését kívánja segíteni.

Új távlatokat nyithatnak a digitális eszközök

„A világban pénzügyi forradalom zajlik, amelyből nincs visszaút. Az elosztott főkönyvi technológia és a blokklánc megjelenésével a digitális eszközök a pénz új korszakát nyitották meg. A szektornak össze kell fognia, hogy segítse a jogalkotókat és a központi bankokat abban, hogy – az előttünk álló legnagyobb változást – a fizetési ökoszisztémák kialakulását a megfelelő szabályozói szemüvegen keresztül láthassák” – nyilatkozta Kunal Jhanji, a Boston Consulting Group ügyvezető igazgatója.

„A digitális eszközök és általában véve a CBDC-k azok számára is megoldást jelenthetnek, akik eddig nem tudtak hagyományos pénzügyi szolgáltatásokat igénybe venni”

– hangsúlyozta Amit Sharma, a FinClusive cég alapítója és vezérigazgatója.

“A kereskedelem folyamatosan változik és megújul. Ebben a környezetben a digitális
valuták és különösen a CBDC-k egyedülálló lehetőséget kínálnak egy olyan játéktér kialakítására, amely elősegíti az interoperabilitást, miközben kézzelfogható előnyöket kínál mind a kereskedők és a fogyasztók számára. A globális bizonytalanság idején a bizalom és az átláthatóság iránti igény nő. Itt az ideje a platform felépítésének és egy olyan ökoszisztéma kialakításának, amely az Egyesült Királyság kereskedelmének és szélesebb értelemben monetáris rendszerének a következő generációját formálja meg” – tette hozzá Alison Conway, a Trust Payments stratégiai fejlesztési részlegének vezetője.

[Bloomberg] | Címlapfotó forrása: pexels.com

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!