2024. október 15.
FinTechShow
Terítéken a legújabb digitális pénzügyi szolgáltatások és megoldások

EARLY BIRD JEGYEK    2024. ÁPRILIS 30-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow
Megoldások a jövő digitális bankjához

EARLY BIRD JEGYEK    2024. ÁPRILIS 30-IG! 

2022.08.22.

Technológiai cégek összefogásában épül a digitális jegybankpénz infrastruktúrája

Szerző:

Kategóriák:

“Itt az ideje egy olyan ökoszisztéma kialakításának, amely az Egyesült Királyság monetáris rendszerének következő generációja lehet” – hangzott el az első, technológiai és fintech cégeket, megoldásszállítókat, kereskedelmi bankokat összefogó digitális jegybankpénz (CBDC) projekt bejelentésekor. Az iparágakon átívelő konzorcium (DFMI – Digital Financial Market Infrastructure) célja a kereskedelmi célú digitális jegybankpénz (dSterling) tesztelése.

Jelenleg 105, együttesen a világ GDP-jének 95%-át képviselő ország folytat digitális jegybankpénzzel (CBDC) kapcsolatos kísérleteket, kutatásokat, 10 ország pedig már bevezetett digitális valutát. Az Európai Központi Bank szerint a digitális jegybankpénz (CBDC) lehet a határokon átnyúló fizetések alapja, míg az Egyesült Államoban a FED azt kutatja, milyen további felhasználási lehetőségek rejlenek a digitális dollárban. Beindult a verseny, amelyben az Egyesült Királyság a világ egyik kripto központja szeretne lenni.

A DFMI konzorcium keretében megvalósuló projekt célja többek között a digitális valuta köré építhető ökoszisztéma vizsgálata, az ökoszisztéma környezeti, gazdasági, társadalmi hatásainak elemzése. A konzorcium célja, hogy több országban indulhassanak majd a magánszektor kezdeményezésével – vagy részvételével – hasonló projektek.

Digital Financial Market Infrastructure (DFMI)

A Digital Financial Market Infrastructure (DFMI) konzorciumban kereskedelmi bank, pénzügyi megoldásszállító, távközlési cég, fintech, valamint kripto cégek dolgoznak együtt. A konzorcium tagjai az IBM, Finastra, FinClusive, Ibanera, paywith.glass, Mattereum, Trust Payments és az Accomplish Financial. A kezdeményezést a holland paywith.glass pénzügyi infrastruktúra szolgáltató csoport koordinálja, tanácsadó partnere a Boston Consulting Group és az Egyesült Királyságban a The Payments Association.

A konzorcium jelentős piaci hatással járó felhasználási eseteket tesztel és a tapasztalatokat, információkat megosztja a politikai döntéshozókkal, a szabályozókkal. Az információ megosztással a konzorcium a körültekintő, nem túlzó és nem korlátozó szabályozás kialakítását és a szabályok bevezetésének megfelelő ütemezését kívánja segíteni.

Új távlatokat nyithatnak a digitális eszközök

“A világban pénzügyi forradalom zajlik, amelyből nincs visszaút. Az elosztott főkönyvi technológia és a blokklánc megjelenésével a digitális eszközök a pénz új korszakát nyitották meg. A szektornak össze kell fognia, hogy segítse a jogalkotókat és a központi bankokat abban, hogy – az előttünk álló legnagyobb változást – a fizetési ökoszisztémák kialakulását a megfelelő szabályozói szemüvegen keresztül láthassák” – nyilatkozta Kunal Jhanji, a Boston Consulting Group ügyvezető igazgatója.

“A digitális eszközök és általában véve a CBDC-k azok számára is megoldást jelenthetnek, akik eddig nem tudtak hagyományos pénzügyi szolgáltatásokat igénybe venni”

– hangsúlyozta Amit Sharma, a FinClusive cég alapítója és vezérigazgatója.

“A kereskedelem folyamatosan változik és megújul. Ebben a környezetben a digitális
valuták és különösen a CBDC-k egyedülálló lehetőséget kínálnak egy olyan játéktér kialakítására, amely elősegíti az interoperabilitást, miközben kézzelfogható előnyöket kínál mind a kereskedők és a fogyasztók számára. A globális bizonytalanság idején a bizalom és az átláthatóság iránti igény nő. Itt az ideje a platform felépítésének és egy olyan ökoszisztéma kialakításának, amely az Egyesült Királyság kereskedelmének és szélesebb értelemben monetáris rendszerének a következő generációját formálja meg” – tette hozzá Alison Conway, a Trust Payments stratégiai fejlesztési részlegének vezetője.

[Bloomberg] | Címlapfotó forrása: pexels.com

Címkék: