FinTechShow-7.0

Úton az európai egységes PSD2 API szabványok felé – önszabályozás lesz a megoldás?

Szerző: | 2017. 11. 14. | API bankolás, Open banking, Összes hír, PSD2, Szabályozás

FinTechShow-7.0
BankTechShow | A jövő digitális bankja

A Berlin Group NextGenPSD2 kezdeményezésére összeálltak az iparági szereplők és kidolgozták az egységes európai PSD2 API szabvány tervezetet.

 

A pénzügyi piac megnyitása jól definiált, ésszerű együttműködési és felelősségi szabályok kialakítása, a szolgáltatások átjárhatóságának megteremtése esetén hozza meg a várt versenyt és ad teret valós fogyasztói érték teremtéséhez. A banki adatokhoz az előírt hozzáférés szabványos biztosításának kereteit a kontinens piaci szereplői egyre inkább az önszabályozásban keresik. Az Egyesült Királyság pénzügyi kormánya más utat választott, a jelentős piaci szereplőkre vonatkozó versenyhatósági szabályozás és a megvalósításhoz a szükséges intézményrendszer megteremtésében látja az innováció terjedésének, a verseny biztosításának hatékony módját.

A még bizonytalan szabályozási környezet – elfogadott RTS hiánya – ellenére egyre több innovatív európai nagybank, illetve fintech bank nyitja meg API-jait a fejlesztők, más bankok, harmadik feles szolgáltatók előtt. Ők azok, akik a kötelezettségből üzleti előnyt kovácsolnak, maguk köré gyűjtik a hiányzó kompetenciákat, képességeket API portál, vagy banki sandbox létesítésén keresztül. (Az HSBC, a Nordea vagy éppen a leglátványosabban fejlődő angol fntech bank, a Starling Bank API megközelítéseit mutattuk be ősszel „A Fintechen túl„  konferenciánkon.)

 

Az API funkcionális követelményeire vonatkozó szabályozás bizonytalansága az ígéretes lépések mellett is hátráltatja a versenyt és a földrajzi határokon is átnyúló ökoszisztémák kialakulását. Mert bár nyílt szabványokon alapuló API-kon keresztül lehet az adatokhoz hozzáférni, a felcsatlakozó harmadik feles szolgáltatónak minden egyes bank esetében fejlesztési feladata van. A fejlesztés idő és költségigénye pedig emeli a belépési küszöböt, lassítja az új szolgáltatók, szolgáltatások megjelenését.

Minden iparági szereplőnek az a hosszútávú érdeke, hogy a folyószámla hozzáférés egységes szabványon alapuló API-n keresztül történjen. A szereplők együttműködési folyamatai átláthatóvá, egyértelművé válnak, melyekre a banki belső folyamatokat, rendszereket is méretgazdaságosan lehet ráfejleszteni.  Mind a sandbox, mindaz API portálok körül kialakuló fejlesztői közösségek is hatékonyabbak, eredményesebbek lesznek.  Összességében az API hasznai így tudnak a pénzügyi iparágban a legszélesebben érvényesülni.

A Berlin Group nem kisebb célt, mint az Európában egységes API szabvány kialakítását tűzte ki. A NextGenPSD2 kezdeményezésre mintegy 38 iparági szereplő kidolgozta és október 2-án piaci konzultációra bocsátotta a NextGenPSD2 szabvány tervezetet.

Berlin Group API szabvanyok PSD2

 

A konzultáció még pár napig él, majd a piaci visszajelzések alapján még ez év végéig a tervek szerint megjelenik a javasolt szabvány. A szabvány az európai pénzügyi és tech szektor szereplőinek közös tudását, álláspontját tükrözi majd, így elfogadottsága magas lesz és alkalmazása is várhatóan gyorsan megindul.

Az Egyesült Királyságban a pénzügyi szabályozó, az FCA és a piaci versenyhatóság, a CMA elkötelezett és összehangolt szabályozói és közpolitikai tevékenysége vezet ahhoz, hogy a szigetországban jövő év első negyedévétől a legnagyobb bankok egységes API szabványok mentén nyitják meg a banki adatokhoz a hozzáférést az engedélyezett harmadik feles szolgáltatók számára. Korábban írtunk a CMA rendelkezése alapján létrejött openbanking.uk.org kezdeményezésről, annak szabványosítási munkásságáról.

A kezdeményezés helyét adó techUK, a mintegy 1000 innovatív céget összefogó szövetség nyílt banki munkacsoportjának társelnöke, Dr. Louise Beaumont a Fintech Akadémián a nyílt bankolásban rejlő üzleti lehetőségekről, a kihívásokról tart előadást. Megismerhetjük továbbá, hogy a Berlin Group NextGenPSD2 szabványkeretrendszere hogyan kíván rendet teremteni a már ma is egymással versenyző nyílt API-k világában.

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!