2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2017.11.14.

Úton az európai egységes PSD2 API szabványok felé – önszabályozás lesz a megoldás?

Szerző:

Kategóriák:

A Berlin Group NextGenPSD2 kezdeményezésére összeálltak az iparági szereplők és kidolgozták az egységes európai PSD2 API szabvány tervezetet.

 

A pénzügyi piac megnyitása jól definiált, ésszerű együttműködési és felelősségi szabályok kialakítása, a szolgáltatások átjárhatóságának megteremtése esetén hozza meg a várt versenyt és ad teret valós fogyasztói érték teremtéséhez. A banki adatokhoz az előírt hozzáférés szabványos biztosításának kereteit a kontinens piaci szereplői egyre inkább az önszabályozásban keresik. Az Egyesült Királyság pénzügyi kormánya más utat választott, a jelentős piaci szereplőkre vonatkozó versenyhatósági szabályozás és a megvalósításhoz a szükséges intézményrendszer megteremtésében látja az innováció terjedésének, a verseny biztosításának hatékony módját.

A még bizonytalan szabályozási környezet – elfogadott RTS hiánya – ellenére egyre több innovatív európai nagybank, illetve fintech bank nyitja meg API-jait a fejlesztők, más bankok, harmadik feles szolgáltatók előtt. Ők azok, akik a kötelezettségből üzleti előnyt kovácsolnak, maguk köré gyűjtik a hiányzó kompetenciákat, képességeket API portál, vagy banki sandbox létesítésén keresztül. (Az HSBC, a Nordea vagy éppen a leglátványosabban fejlődő angol fntech bank, a Starling Bank API megközelítéseit mutattuk be ősszel „A Fintechen túl„  konferenciánkon.)

 

Az API funkcionális követelményeire vonatkozó szabályozás bizonytalansága az ígéretes lépések mellett is hátráltatja a versenyt és a földrajzi határokon is átnyúló ökoszisztémák kialakulását. Mert bár nyílt szabványokon alapuló API-kon keresztül lehet az adatokhoz hozzáférni, a felcsatlakozó harmadik feles szolgáltatónak minden egyes bank esetében fejlesztési feladata van. A fejlesztés idő és költségigénye pedig emeli a belépési küszöböt, lassítja az új szolgáltatók, szolgáltatások megjelenését.

Minden iparági szereplőnek az a hosszútávú érdeke, hogy a folyószámla hozzáférés egységes szabványon alapuló API-n keresztül történjen. A szereplők együttműködési folyamatai átláthatóvá, egyértelművé válnak, melyekre a banki belső folyamatokat, rendszereket is méretgazdaságosan lehet ráfejleszteni.  Mind a sandbox, mindaz API portálok körül kialakuló fejlesztői közösségek is hatékonyabbak, eredményesebbek lesznek.  Összességében az API hasznai így tudnak a pénzügyi iparágban a legszélesebben érvényesülni.

A Berlin Group nem kisebb célt, mint az Európában egységes API szabvány kialakítását tűzte ki. A NextGenPSD2 kezdeményezésre mintegy 38 iparági szereplő kidolgozta és október 2-án piaci konzultációra bocsátotta a NextGenPSD2 szabvány tervezetet.

Berlin Group API szabvanyok PSD2

 

A konzultáció még pár napig él, majd a piaci visszajelzések alapján még ez év végéig a tervek szerint megjelenik a javasolt szabvány. A szabvány az európai pénzügyi és tech szektor szereplőinek közös tudását, álláspontját tükrözi majd, így elfogadottsága magas lesz és alkalmazása is várhatóan gyorsan megindul.

Az Egyesült Királyságban a pénzügyi szabályozó, az FCA és a piaci versenyhatóság, a CMA elkötelezett és összehangolt szabályozói és közpolitikai tevékenysége vezet ahhoz, hogy a szigetországban jövő év első negyedévétől a legnagyobb bankok egységes API szabványok mentén nyitják meg a banki adatokhoz a hozzáférést az engedélyezett harmadik feles szolgáltatók számára. Korábban írtunk a CMA rendelkezése alapján létrejött openbanking.uk.org kezdeményezésről, annak szabványosítási munkásságáról.

A kezdeményezés helyét adó techUK, a mintegy 1000 innovatív céget összefogó szövetség nyílt banki munkacsoportjának társelnöke, Dr. Louise Beaumont a Fintech Akadémián a nyílt bankolásban rejlő üzleti lehetőségekről, a kihívásokról tart előadást. Megismerhetjük továbbá, hogy a Berlin Group NextGenPSD2 szabványkeretrendszere hogyan kíván rendet teremteni a már ma is egymással versenyző nyílt API-k világában.

Címkék:
blank
blank