Úton az európai egységes PSD2 API szabványok felé – önszabályozás lesz a megoldás?

írta | 2017.11.14. | API bankolás, Open banking, Összes hír, PSD2, Szabályozás

fintechshow fintech digitalis transzformacio

A Berlin Group NextGenPSD2 kezdeményezésére összeálltak az iparági szereplők és kidolgozták az egységes európai PSD2 API szabvány tervezetet.

 

A pénzügyi piac megnyitása jól definiált, ésszerű együttműködési és felelősségi szabályok kialakítása, a szolgáltatások átjárhatóságának megteremtése esetén hozza meg a várt versenyt és ad teret valós fogyasztói érték teremtéséhez. A banki adatokhoz az előírt hozzáférés szabványos biztosításának kereteit a kontinens piaci szereplői egyre inkább az önszabályozásban keresik. Az Egyesült Királyság pénzügyi kormánya más utat választott, a jelentős piaci szereplőkre vonatkozó versenyhatósági szabályozás és a megvalósításhoz a szükséges intézményrendszer megteremtésében látja az innováció terjedésének, a verseny biztosításának hatékony módját.

A még bizonytalan szabályozási környezet – elfogadott RTS hiánya – ellenére egyre több innovatív európai nagybank, illetve fintech bank nyitja meg API-jait a fejlesztők, más bankok, harmadik feles szolgáltatók előtt. Ők azok, akik a kötelezettségből üzleti előnyt kovácsolnak, maguk köré gyűjtik a hiányzó kompetenciákat, képességeket API portál, vagy banki sandbox létesítésén keresztül. (Az HSBC, a Nordea vagy éppen a leglátványosabban fejlődő angol fntech bank, a Starling Bank API megközelítéseit mutattuk be ősszel „A Fintechen túl„  konferenciánkon.)

 

Az API funkcionális követelményeire vonatkozó szabályozás bizonytalansága az ígéretes lépések mellett is hátráltatja a versenyt és a földrajzi határokon is átnyúló ökoszisztémák kialakulását. Mert bár nyílt szabványokon alapuló API-kon keresztül lehet az adatokhoz hozzáférni, a felcsatlakozó harmadik feles szolgáltatónak minden egyes bank esetében fejlesztési feladata van. A fejlesztés idő és költségigénye pedig emeli a belépési küszöböt, lassítja az új szolgáltatók, szolgáltatások megjelenését.

Minden iparági szereplőnek az a hosszútávú érdeke, hogy a folyószámla hozzáférés egységes szabványon alapuló API-n keresztül történjen. A szereplők együttműködési folyamatai átláthatóvá, egyértelművé válnak, melyekre a banki belső folyamatokat, rendszereket is méretgazdaságosan lehet ráfejleszteni.  Mind a sandbox, mindaz API portálok körül kialakuló fejlesztői közösségek is hatékonyabbak, eredményesebbek lesznek.  Összességében az API hasznai így tudnak a pénzügyi iparágban a legszélesebben érvényesülni.

A Berlin Group nem kisebb célt, mint az Európában egységes API szabvány kialakítását tűzte ki. A NextGenPSD2 kezdeményezésre mintegy 38 iparági szereplő kidolgozta és október 2-án piaci konzultációra bocsátotta a NextGenPSD2 szabvány tervezetet.

Berlin Group API szabvanyok PSD2

 

A konzultáció még pár napig él, majd a piaci visszajelzések alapján még ez év végéig a tervek szerint megjelenik a javasolt szabvány. A szabvány az európai pénzügyi és tech szektor szereplőinek közös tudását, álláspontját tükrözi majd, így elfogadottsága magas lesz és alkalmazása is várhatóan gyorsan megindul.

Az Egyesült Királyságban a pénzügyi szabályozó, az FCA és a piaci versenyhatóság, a CMA elkötelezett és összehangolt szabályozói és közpolitikai tevékenysége vezet ahhoz, hogy a szigetországban jövő év első negyedévétől a legnagyobb bankok egységes API szabványok mentén nyitják meg a banki adatokhoz a hozzáférést az engedélyezett harmadik feles szolgáltatók számára. Korábban írtunk a CMA rendelkezése alapján létrejött openbanking.uk.org kezdeményezésről, annak szabványosítási munkásságáról.

A kezdeményezés helyét adó techUK, a mintegy 1000 innovatív céget összefogó szövetség nyílt banki munkacsoportjának társelnöke, Dr. Louise Beaumont a Fintech Akadémián a nyílt bankolásban rejlő üzleti lehetőségekről, a kihívásokról tart előadást. Megismerhetjük továbbá, hogy a Berlin Group NextGenPSD2 szabványkeretrendszere hogyan kíván rendet teremteni a már ma is egymással versenyző nyílt API-k világában.

fintechshow fintech digitalis transzformacio

fintechshow fintech digitalis transzformacio

Itt követhetsz minket:

NÉMETH MONIKA

NÉMETH MONIKA

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

FINTECHSHOW 5.0

fintechshow fintech digitalis transzformacio
FinTech seregszemle, pitch verseny és jövőbemutató előadások az idén 5 éves FinTechShow-n. Górcső alatt a digitális pénzügyi transzformáció új irányai. FinTechShow: (m)érték a digitális pénzügyekben.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.