BankTechShow

Az Európai Bankfelügyelet legfrissebb jelentése a fintech kockázatokról

Szerző: | 2018. 07. 17. | Összes hír, Szabályozás

Az Európai Bizottság FinTech Roadmapje alapján az Európai Bankfelügyelet (EBA) jelentést tett közzé a FinTechből fakadó prudenciális kockázatokról és lehetőségekről, valamint arról, hogy a FinTech cégek milyen hatással lehetnek a hitelintézetek üzleti modelljére.

Az EBA jelentése hangsúlyozza, hogy a FinTech cégek gyors fejlődése új prudenciális kockázatokat hoz létre és felerősít egyes, már korábban is létező kockázatokat. A jelentés az alábbi főbb kérdésekre tér ki:

Biometrikus azonosítás

Kétségtelen, hogy a biometrikus azonosítók használata biztonságosabbá és gyorsabbá teszi az ügyfelek azonosítását. Az alkalmazott technológia azonban szinte teljes egészében a mobilgyártók és kapcsolódó szolgáltatók megoldásain alapul, így jelentősen növeli a harmadik fél alkalmazásából fakadó kockázatokat és értelemszerűen a kiszervezéssel összefüggő ICT (Informatikai és Kommunikációs Technológia) kockázatokat.

A kockázat nem új: amióta a pénzügyi intézmények informatikai megoldásokat és kiszervezett tevékenységet végzőket alkalmaznak, ez a kiszolgáltatottság jelen van az intézmények működésében. A szabályozás jelenleg a kiszervezésre vonatkozó követelményeket támaszt ezzel kapcsolatban (ld. például a felhő alapú szolgáltatásokra vonatkozó felügyeleti ajánlásokat), a gyakorlatban pedig a megfelelő garanciákkal ellátott szerződéses rendszerek próbálják csökkenteni e kockázatokat.

BIG DATA

A gépi tanulás és a big data jelentős előrelépést hozhatnak a hitelkérelmek automatizált elbírálásában. Az egyre jobb minőségű hitelportfóliók és a hitelintézetek számára elérhető valós idejű információk a hitelkockázat hatékonyabb kezelését teszik lehetővé. E körben az EBA – nem meglepő módon – az adatkezelési kockázatokra és ezzel összefüggésben a harmadik fél kockázatokra hívja fel a figyelmet.

Robottanácsadás

Az automatizált befektetési tanácsadási szolgáltatásokkal összefüggésben az Európai Bankfelügyelet jelezte, hogy a piacon jelenleg elérhető szolgáltatások jelentős része nem minősül az irányadó uniós szabályok (MiFID II rendelet) értelmében automatizált befektetési tanácsadásnak.

Az EBA a roboadvisory megoldásokkal kapcsolatban – a már korábban említett kockázatokon túl – a jogbizonytalanságból fakadó kockázatot és a reputációs kockázatot hangsúlyozta. Aggályát fejezte ki a felügyelet, hogy miközben elvileg az alkalmazott megoldások lehetővé tehetnék a nyújtott szolgáltatások minél szélesebb körben történő elérését, az elemzett ügyféladatok széles köre könnyen egyes ügyfélcsoportok kirekesztéséhez vezethet.

DLT – Distributed Ledger Technology

Az osztott főkönyvi technológia körében a jelentés két esettanulmányt vizsgált. Az első alkalmazási terület a kereskedelem-finanszírozás, ahol a DLT – akár okos szerződésekkel együtt – alkalmas lehet a jelenleg kiemelten munkaerőigényes megoldások automatizálására.

A másik vizsgált terület az ügyfélazonosítás, ahol a DLT lehetővé tehetné, hogy az elvégzett ügyfélazonosítás több intézmény számára is elérhetővé váljon. Az osztott főkönyvi technológiával kapcsolatban az EBA az adatvédelmi és a felelősség szabályozatlan jogi kérdéseiből fakadó kockázatokra mutatott rá.

NFC – Mobilfizetés

Végül a jelentés elemezte az NFC-s mobiltárcák kockázatait, ahol ugyancsak a harmadik-fél kockázatokat és az ICT kockázatot emelte ki.

Az EBA már a 2017-es kockázatértékelési jelentésében jelezte, hogy a FinTech eredményeként kialakuló verseny jelentős hatással lehet a hagyományos pénzügyi intézmények üzleti terveire, amely akár prudenciális kockázatokkal is járhat.

Az EBA elemzése szerint az inkumbens intézmények előrehaladott fázisban tartanak az online és mobil banki megoldások terén, a big data, mesterséges intelligencia és blockhain megoldások azonban még gyerekcipőben járnak. E körben az új piacra lépők okozta verseny segítheti a banki fejlesztések felgyorsítását. Az EBA ugyanis a legfőbb kockázatot a banki szereplők reakcióidejének lassúságában látja.

Az Európai Bankfelügyelet jelentése innen tölthető le: „EBA report on the prudential risks and opportunities arising for institutions from fintech„.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Gárdos I Mosonyi I Tomori Ügyvédi Iroda

A szerzők a Gárdos Mosonyi Tomori Ügyvédi Iroda partnerei. A Gárdos Mosonyi Tomori Ügyvédi Iroda a gazdasági élet teljes spektrumában nyújt jogi szolgáltatásokat, tevékenységének fókuszában a bankjog, a tőkepiacok joga és a biztosítási jog áll.
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!