Így lesznek a hazai bankokból neobankok. És mi lesz a biztosítókból?

írta | 2017.05.12. | Banki és fintech hírek, Hazai digitális banki hírek, Insurtech, Összes hír

Valami történt a hazai bankszektorban. A digitális ügyfélélmény hamarosan új dimenzióba emelkedik; a bankszámla nyitáshoz már nem kell bankfiókba menni, mobilunkba azonnal letölthetjük virtuális bankkártyánkat, a fotelből gyorshitelt igényelhetünk, vagy csevegő robotokon keresztül kérhetjük le aktuális számlaegyenlegünket.

Hogy milyen messze vagyunk még ettől az új digitális pénzügyi világtól az kiderül a Pénzügyi IT 2017 konferencián május 30-án.

 

Digi izmokat és fintech képességeket fejlesztenek a hazai bankok

Az MKB tavaly év végén jelentette be a FinTech Akadémián, hogy a folyószámla vezető rendszer lecserélését követően hét nap alatt képesek lesznek jelzáloghitelt adni. Az OTP elindította a legújabb fintech leánycégét, az OTP eBIZ-t, ami a hazai vállalkozásokat célozza meg felhőalapú pénzügyi alkalmazással. Az osztrák Erste-nél az év eleje óta már video chaten keresztül is lehet számlát nyitni, aminek az eredményeit a hazai leány is hamarosan hasznosíthatja majd.

A fintech cégekkel való együttműködés, vagy a belső innováció menedzsment kialakítása valamennyi hazai nagybanknál felkerült a palettára. Az MKB Fintechlab innovációs laborban hat fintech megoldás épül, a MagNet Bank pedig olyan fintech-szerű megoldásokkal jött ki az elmúlt hónapokban, amelyek már az API bankolás első fecskéi.

Az OTP Mobil pár hete egy interjúban kijelentette, az “új pénzforgalmi irányelv (PSD2 – lásd a fintech szótárban) és az azonnali fizetési rendszer számukra új távlatokat fog megnyitni“. Erre aktívan készülnek és alig várják, hogy megnyíljanak azok a bizonyos banki API-k (lásd a fintech szótárban).

Mára már nem az a kérdés, hogy a fintech jó barát-e. Ma már minden hazai nagybank arra keresi a választ, miképpen lehet a fintech megoldásokat a lehető leggyorsabban integrálni úgy, hogy az ne veszélyeztesse a biztonságot.

Hogyan készül az MKB, az OTP, vagy az Erste a neobankolásra? A Pénzügyi IT 2017 konferencián ebbe is bepillantást nyerhetünk.

 

Itt tartanak a hazai biztosítók

Igaz, a biztosítókra nem nehezedik az inkumbens infrastruktúra megnyitásának súlya (értsd: PSD2), azért vannak ígéretes fejlemények a hazai biztosítók háza tájékán is. Az NN Biztosító elindította Magyarország első biztosítói inkubátorát, illetve a minap egy insurtech céggel együttműködve okoseszközökkel ötvözött biztosítási termékkel jöttek ki.

A tavaszi pezsgésben az UNIQA megjelent az i2i digitális kárszemle mobilalkalmazással, ami a kárügyek egyszerű és gyors intézését teszi lehetővé videókonferencián keresztül, helyszíni szakértői szemle nélkül.

A nem-élet üzletágban a lassan örökzölddé váló használat-alapú gépjármű biztosítás az elmúlt évek megtorpanása után új lendületet kaphat. A technológia önmagában még nem volt elegendő az áttöréshez, amit lehet, hogy egy hazai insurtech startup, a Kriph hozhat el a közösségi (ún. P2P) megközelítésével. Ha a biztosítók kegyeit még nem, de a FintechShow 2017 díjat már elnyerték.

Míg a hazai bankok a PSD2 irányelvet elsősorban kihívásként élik meg, addig a biztosítók ennek a haszonélvezői lehetnek. Hogy hogyan és milyen formában, illetve miképpen készülnek a hazai biztosítók az insurtech cégekkel való együttműködésre, arról a KH, a Posta Biztosító, a Genertel és az NN felsővezetőivel fogunk beszélgetni a Pénzügyi IT 2017 konferencián. 

Itt követhetsz minket:

LEMÁK GÁBOR

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.