BankTechShow

Digitális valuták jövője

Szerző: | 2023. 05. 01. | Bitcoin, Blockchain, kriptovaluták, Összes hír, PayTechShow 2023

A fizetési piac szereplői általában vesznek egy mély levegőt, ha megtudják, hogy új szabályozás lép érvénybe és viszonylag rövid időn belül, gyakran komoly erőforrással elkezdik fejleszteni a szabályozási előírások betartásához szükséges változtatásokat. Ezzel szemben vannak a pénzügyi szektornak olyan szereplői, akik várják a szabályozást. Többek között erről a várakozó álláspontról tartott előadást Mogyorósi Attila a CoinCash társalapítója és ügyvezetője a PayTechShow-n.

A CoinCash a hazai piacon a legnagyobb kriptovaluta váltó, ügyvezetője Mogyorósi Attila egy játék keretében mérte fel a közönség általános tudását a kriptovaluták világáról. A szórakoztató, interaktív játékélményen túl a jelenlévők megbizonyosodhattak arról, hogy egy szakavatott társaságban ülnek, hisz sokan bátran vállalták volna azt a kihívást is, hogy egy ötéves gyereknek magyarázzák el a bitcoin (BTC) jelentését.

Mogyorósi Attila előadásának elején felhívta a figyelmet, hogy a PayTechShow napja valódi történelmi jelentőséggel bíró naptári nap, hisz az esemény napján fogadta el az Európai Bizottság azt a több, mint háromszáz oldalas szabályozási javaslatot, aminek közismert neve MiCA.

Ennek hála gyakorlatilag az Európai Unió lesz az első olyan nagyobb gazdasági térség, ahol szabályozott keretek között lehet a kriptovalutákkal kereskedni és szolgáltatni.

Mogyorósi Attila szerint a kriptovaluták legitimációja jól haladt, és az EU területén a szabályozási tervezet elfogadásával lezárultnak is tekinthető a folyamat.

A szektor azonban nem pihenhet, újabb harcok várnak rá; a kriptovaluták fizetési eszközként működnek, ráadásul sok esetben olcsóbban, gyorsabban, mint a megszokott banki rendszerek, miközben a transzparencia is teljes.

A kérdés azonban az, hogy a nemzetállamok (vagy a meghatározó gazdasági szereplők) szeretnék-e, hogy a decentralizált közösség által kibocsátott valuta átvegye a tranzakcionális szerepüket.

Természetesen ez a folyamat kontrollvesztéssel járna a megszokott szereplők számára.

CoinCash - Mogyorosi Attila - PayTechShow

Fotón: Mogyorósi Attila, a CoinCash társalapítója és ügyvezetője a PayTechShow-n. (Készítette: Kovács Dávid, Instagram)

Még mindig sok a hiedelem a kriptovaluták körül

Persze, a kriptovalutákkal kapcsolatos hiedelmek széleskörűek hazánkban is; a legjobb befektetéstől kezdve a legnagyobb bukásig mindennel (is) azonosítja a szóbeszéd. A mai napig érkeznek ügyfelek úgy a CoinCash irodájába, hogy a bitcoin-t a „nem kell semmit tenni és meg lehet vele gazdagodni” attitűddel keresik.

Természetesen a bitcoin esetében gyakori az árfolyam kilengés, de Mogyorósi Attila felhívta a figyelmet arra, hogy 2022-ben a Tesla és a Facebook részvények is kiszámíthatatlanok voltak.

,,Valójában mostanra egyre kevesebb különbség van egy magas kockázatú amerikai részvényportfólió tartása, és a stabilabb vagy nagyobb kriptovaluták tartása között”

– összegezte a CoinCash társalapítója a kriptopiac jelenlegi helyzetét.

A bitcoin digitálisan keletkezett, tárolt és használt decentralizált eszköz – úgy van háromszáz millió felhasználója, hogy nincs vezérigazgatója vagy marketing osztálya. Működését a közösség irányítja, központi vezetés nélkül, így a rendszer nem korrumpálható.

Bitcoin: a digitális arany

A bitcoin alapja a kriptográfia, a matematika, a bizalommentesség, a decentralizáltság – szemben például a dollárral, ami már rég nem a gazdasági teljesítményre vagy aranytartalékra alapul, hanem csak a bizalomra.

Pontosan tudjuk, hogy a bitcoin-ból maximum 21 millió darab lesz, hogy a bányászat 2140-ig fog kifutni és hogy milyen szabályok szerint tudjuk működtetni.

,,Vannak jó fizetési megoldások kriptográfiai alapokon, de a bitcoin nem az”

– jelentette ki a CoinCash társalapítója.

Véleménye szerint a bitcoin egy digitális aranyként működik, nagyon jó felhalmozási eszköz, hisz hosszútávon folyamatosan növeli az értékét és ugyanúgy véges a gyarapodása, mint az aranynak.

CoinCash - Mogyorósi Attila - PayTechShow 2023

Fotón: Mogyorósi Attila, a CoinCash társalapítója és ügyvezetője a PayTechShow-n. (Készítette: Kovács Dávid, Instagram)

A következő szint: a programozható pénz és a decentralizált pénzügyek (DeFi)

A bitcoin egy publikus főkönyvnek tekinthető, ezzel szemben az Ethereum (ETH) ugyanezekkel a bitcoin által biztosított előnyökkel rendelkezik, de mégis programozható – ezáltal okosabb megoldás. Ez az a fejlesztés, ami létrehozta a programozható pénz korszakát.

A kriptovaluták világa túlmutat önmagán hisz az innovációk tárházát tudja a technológia elindítani; gondoljunk csak a tokenizáció számtalan izgalmas formájára, a pénzügyi inkluzivitásra és egyéb végtelen felhasználási területre.

Ennek az innovációs folyamatnak az egyik kicsúcsosodása a decentralizált pénzügy (DeFi), ami nem más, mint az Ethereumra, vagy más hasonló kriptoeszközre alapuló digitális pénzügyi megoldások összegző elnevezése, számtalan új, erősen diszruptív és automatizált szolgáltatással.

Mogyorósi Attila a DeFi hosszútávú előnyeinek ismertetésével zárta előadását. Véleménye szerint

a gazdagságon túl új alternatív pénzügyi hálózatok létrehozása a valódi eredmény, hisz ez új alternatív globális szolgáltatásokat biztosít a felhasználóknak.

Címlapfotón: Mogyorósi Attila, a CoinCash társalapítója és ügyvezetője a PayTechShow-n. (Készítette: Kovács Dávid, Instagram)

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Urbán Anikó

Lássuk be, a pénzügyi innováció a bölcsészeket sem kerüli el; jó példa erre Anikó. Újságíróként és társadalomtudományokkal foglalkozó szakemberként azt vette észre, hogy a technológia emberekre gyakorolt hatásával egyre többet foglalatoskodik. Humán beállítottsága ellenére (értsd: izgul adóbevalláskor és számlázáskor, hogy mit ront el…) már korán látott számlavezetési rendszer bevezetésére vonatkozó projektet majd újságíróként is az IT területen talált otthont. Hiszi, hogy a kíváncsiság és a nyitottság minden szektorba jó belépő.
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!