2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2023.05.01.

Digitális valuták jövője

Szerző:

Kategóriák:

A fizetési piac szereplői általában vesznek egy mély levegőt, ha megtudják, hogy új szabályozás lép érvénybe és viszonylag rövid időn belül, gyakran komoly erőforrással elkezdik fejleszteni a szabályozási előírások betartásához szükséges változtatásokat. Ezzel szemben vannak a pénzügyi szektornak olyan szereplői, akik várják a szabályozást. Többek között erről a várakozó álláspontról tartott előadást Mogyorósi Attila a CoinCash társalapítója és ügyvezetője a PayTechShow-n.

A CoinCash a hazai piacon a legnagyobb kriptovaluta váltó, ügyvezetője Mogyorósi Attila egy játék keretében mérte fel a közönség általános tudását a kriptovaluták világáról. A szórakoztató, interaktív játékélményen túl a jelenlévők megbizonyosodhattak arról, hogy egy szakavatott társaságban ülnek, hisz sokan bátran vállalták volna azt a kihívást is, hogy egy ötéves gyereknek magyarázzák el a bitcoin (BTC) jelentését.

Mogyorósi Attila előadásának elején felhívta a figyelmet, hogy a PayTechShow napja valódi történelmi jelentőséggel bíró naptári nap, hisz az esemény napján fogadta el az Európai Bizottság azt a több, mint háromszáz oldalas szabályozási javaslatot, aminek közismert neve MiCA.

Ennek hála gyakorlatilag az Európai Unió lesz az első olyan nagyobb gazdasági térség, ahol szabályozott keretek között lehet a kriptovalutákkal kereskedni és szolgáltatni.

Mogyorósi Attila szerint a kriptovaluták legitimációja jól haladt, és az EU területén a szabályozási tervezet elfogadásával lezárultnak is tekinthető a folyamat.

A szektor azonban nem pihenhet, újabb harcok várnak rá; a kriptovaluták fizetési eszközként működnek, ráadásul sok esetben olcsóbban, gyorsabban, mint a megszokott banki rendszerek, miközben a transzparencia is teljes.

A kérdés azonban az, hogy a nemzetállamok (vagy a meghatározó gazdasági szereplők) szeretnék-e, hogy a decentralizált közösség által kibocsátott valuta átvegye a tranzakcionális szerepüket.

Természetesen ez a folyamat kontrollvesztéssel járna a megszokott szereplők számára.

CoinCash - Mogyorosi Attila - PayTechShow

Fotón: Mogyorósi Attila, a CoinCash társalapítója és ügyvezetője a PayTechShow-n. (Készítette: Kovács Dávid, Instagram)

Még mindig sok a hiedelem a kriptovaluták körül

Persze, a kriptovalutákkal kapcsolatos hiedelmek széleskörűek hazánkban is; a legjobb befektetéstől kezdve a legnagyobb bukásig mindennel (is) azonosítja a szóbeszéd. A mai napig érkeznek ügyfelek úgy a CoinCash irodájába, hogy a bitcoin-t a „nem kell semmit tenni és meg lehet vele gazdagodni” attitűddel keresik.

Természetesen a bitcoin esetében gyakori az árfolyam kilengés, de Mogyorósi Attila felhívta a figyelmet arra, hogy 2022-ben a Tesla és a Facebook részvények is kiszámíthatatlanok voltak.

,,Valójában mostanra egyre kevesebb különbség van egy magas kockázatú amerikai részvényportfólió tartása, és a stabilabb vagy nagyobb kriptovaluták tartása között”

– összegezte a CoinCash társalapítója a kriptopiac jelenlegi helyzetét.

A bitcoin digitálisan keletkezett, tárolt és használt decentralizált eszköz – úgy van háromszáz millió felhasználója, hogy nincs vezérigazgatója vagy marketing osztálya. Működését a közösség irányítja, központi vezetés nélkül, így a rendszer nem korrumpálható.

Bitcoin: a digitális arany

A bitcoin alapja a kriptográfia, a matematika, a bizalommentesség, a decentralizáltság – szemben például a dollárral, ami már rég nem a gazdasági teljesítményre vagy aranytartalékra alapul, hanem csak a bizalomra.

Pontosan tudjuk, hogy a bitcoin-ból maximum 21 millió darab lesz, hogy a bányászat 2140-ig fog kifutni és hogy milyen szabályok szerint tudjuk működtetni.

,,Vannak jó fizetési megoldások kriptográfiai alapokon, de a bitcoin nem az”

– jelentette ki a CoinCash társalapítója.

Véleménye szerint a bitcoin egy digitális aranyként működik, nagyon jó felhalmozási eszköz, hisz hosszútávon folyamatosan növeli az értékét és ugyanúgy véges a gyarapodása, mint az aranynak.

CoinCash - Mogyorósi Attila - PayTechShow 2023

Fotón: Mogyorósi Attila, a CoinCash társalapítója és ügyvezetője a PayTechShow-n. (Készítette: Kovács Dávid, Instagram)

A következő szint: a programozható pénz és a decentralizált pénzügyek (DeFi)

A bitcoin egy publikus főkönyvnek tekinthető, ezzel szemben az Ethereum (ETH) ugyanezekkel a bitcoin által biztosított előnyökkel rendelkezik, de mégis programozható – ezáltal okosabb megoldás. Ez az a fejlesztés, ami létrehozta a programozható pénz korszakát.

A kriptovaluták világa túlmutat önmagán hisz az innovációk tárházát tudja a technológia elindítani; gondoljunk csak a tokenizáció számtalan izgalmas formájára, a pénzügyi inkluzivitásra és egyéb végtelen felhasználási területre.

Ennek az innovációs folyamatnak az egyik kicsúcsosodása a decentralizált pénzügy (DeFi), ami nem más, mint az Ethereumra, vagy más hasonló kriptoeszközre alapuló digitális pénzügyi megoldások összegző elnevezése, számtalan új, erősen diszruptív és automatizált szolgáltatással.

Mogyorósi Attila a DeFi hosszútávú előnyeinek ismertetésével zárta előadását. Véleménye szerint

a gazdagságon túl új alternatív pénzügyi hálózatok létrehozása a valódi eredmény, hisz ez új alternatív globális szolgáltatásokat biztosít a felhasználóknak.

Címlapfotón: Mogyorósi Attila, a CoinCash társalapítója és ügyvezetője a PayTechShow-n. (Készítette: Kovács Dávid, Instagram)

Címkék:
blank
blank