Európai Uniós fintech szabályozói tervek a következő 4 évre. Mire figyeljünk?

Szerző: | 2020. 11. 26. | FinTechShow, Összes hír, Szabályozás

PayTechShow 4.0

A pénzügyi iparágban az innováció alfája és omegája a szabályozó és a felügyelet. Ha szeretnénk felkészülni a jövőre, nem elég kívülről fújnunk a hatályos jogszabályokat, ismernünk kell az Európai Bizottság fintech fejlesztési és szabályozási stratégiáját és a készülő jogszabály tervezeteket is. Butt László, a Bizottság Digital Finance területének pénzügyi elemzője a FinTechShow-n bemutatta a következő 4 év legfontosabb, a pénzügyi szolgáltatásokat érintő szabályozási terveit.

Az Európai Unió szakértői csoportja 2020 januárjában 30 pontban foglalta össze  a pénzügyi innovációt hátráltató szabályozói gátak megszüntetésére vonatkozó javaslatait. A javaslatcsokrot figyelembe véve 2020 áprilisában az Európai Bizottság széleskörű piaci konzultációt indított az Unió digitális pénzügyi stratégiájának megalkotása céljából.

A konzultációra beérkezett vélemények feldolgozása után, 2020. szeptember 24-én elfogadta a Bizottság az EU következő 4 évére vonatkozó digitális pénzügyi szabályozási csomagot.

A csomag elemei: a Digital Finance Strategy, a Retail Payments Strategy, valamint a MiCA (Regulation of the European Parliament and Council on Markets in Crypto-assets) és a DORA (Digital Operational Resilience Act).

A Digitális Pénzügyi Stratégia 4 célterülete:

#1 A pénzügyi szolgáltatások egységes belső piacának megteremtése, a piac jelenlegi széttöredezettségének megszüntetése

EU-s szinten használható digital identity

A Bizottság célja, hogy az európai fogyasztók a határokon átnyúló pénzügyi szolgáltatásokhoz könnyen hozzáférhessenek, valamint, hogy elháruljanak az akadályok a határon átnyúló pénzügyi szolgáltatások fejlesztése és nyújtása elől. A Bizottság az egységes belső piac fejlesztését segíti pl. teljesen online onboardingot lehetővé tevő digitális ügyfél-azonosítás szabályainak kialakításával vagy az Unión belüli, az egységes digitális személyazonosság használatához szükséges szabályozó háttér megteremtésével.

Fókuszban van továbbá a fintech szolgáltatások engedélyezési eljárásának gyorsítása, egyszerűsítése, valamint a nemzetközi piaci bevezetés elősegítésére passporting jogosítványok kiadására jogosult platform létrehozása.

europai digitalis penzugyi strategia fintech

Fotón Butt László, a Bizottság Digital Finance területének pénzügyi elemzője, aki Brüsszelből jelentkezett be és mutatta be az EU Digitális Pénzügyi Stratégiáját a FinTechShow-n

#2 A szabályozói keretrendszer ösztönözze a digitális innovációt

Felhőpiactér és MI egységes felügyeleti útmutató

Az új technológiák, így például a DLT (Distributed Ledger Technology) vagy a mesterséges intelligencia számos lehetőséget rejt a digitális pénzügyi szolgáltatások fejlődése szempontjából. Fontos, hogy a szabályozói keretrendszer segítse az új technológiák fejlődését. A Bizottság tervei között szerepel egy Uniós felhőszolgáltatói piactér létrehozása, mely segítené a szolgáltatók közötti versenyt, egyúttal egyszerűsítené a szolgáltatások feletti kontrol lehetőségét.

Hamarosan elfogadásra kerül az az EBA technikai standard, mely elismerhetővé teszi a szoftverberuházásokat a bankok szavatoló tőke számítása során. Ezt az intézkedést már régóta várják a bankok, így a beruházási, innovációs kedv jelentős növekedésére számít a Bizottság.

A stratégia nyilvános konzultációján számos jelzés érkezett, hogy a felügyeleti elvárásokat a mesterséges intelligenciával kapcsolatban pontosítsák. Az Unió mesterséges intelligencia szabályozása 2021 után készülhet el, melynek alapján dolgozza ki az EKB és az európai pénzügyi hatóságok a felügyeleti elvárásokat is tartalmazó iránymutatást.

#3 Az európai adatstratégiára épülő európai pénzügyi adattér létrehozása

Open Finance; a PSD2 felülvizsgálata indul jövőre

A prioritás célja az adathozzáférés megkönnyítése és az adatmegosztás, valamint az adatmegosztáson alapuló szolgáltatások fejlesztésének és bevezetésének ösztönzése a pénzügyi szektoron belül. A projekt részeként kiemelt feladat, hogy az Unión belüli publikus adatszolgáltatásokat, valamint a tőkepiaci unió keretei között publikált adatokat egy közös infrastruktúrába szervezve géppel olvashatóvá és könnyen hozzáférhetővé tegye a Bizottság.

A regtech és suptech megoldások ösztönzése abból a szempontból is releváns, hogy a szabályozók felé benyújtandó adatok is már gépi olvasható módon történjenek, valamint, hogy a felügyeleteknél az adatok elemzése és feldolgozása is automatikusan történhessen meg.

Cél egy „Open Finance keretrendszer” létrehozása a PSD2 irányelv bázisán. Az irányelv felülvizsgálata 2021-ben indul, de addig is a hatályos irányelv az adatmegosztásban rejlő lehetőségek kihasználására teret biztosít.

Konkrét jogszabályjavaslat a PSD2 felülvizsgálatát követően, 2022 közepére várható.

A versenyjogi szempontok mindig nagyon fontosak, amikor adatokról, adatfelhasználásról beszélünk. A Bizottság a nagy digitális platformok tevékenységét vizsgálja azzal a céllal, hogy a nemkívánatos, versenytorzító magatartást, tevékenységeket korlátozza. Ilyen például az NFC-hez való hozzáférés fair biztosítása.

#4 A digitális transzformációhoz kapcsolódó új kihívások és kockázatok kezelése

Harmonizált szabályozási gyakorlatok és az azonos szolgáltatás, azonos kockázat, azonos szabályozás elvének érvényesítése

Bizottsági és az európai felügyeleti ügynökségek szakértői elemzik, hogy a felügyeletek megfelelő hatáskörrel rendelkeznek-e például a nagy technológiai cégek (BigTech) szolgáltatásainak, szolgáltatásnyújtási és működési folyamatainak, valamint a több cég együttműködéseként piacra kerülő termékcsomagok vizsgálatára.

Új engedélyezési szabályok lépnek életbe a kriptoeszközökre: minden kibocsátónak EU-s székhellyel vagy leányvállalattal kell majd rendelkeznie, egyfajta White Papert kell majd kibocsátania és a kibocsátást be kell jelenteni a felügyeletnek.

A kriptoeszköz kibocsátókra vonatkozóan minimális követelményeket, szabályokat dolgoz ki a szakértői grémium. Egyes stablecoinok esetében pedig előzetes engedélyeztetési eljárás is bevezetésre kerül. Annak érdekében, hogy a szabályozás segítse a DLT technológiát használó kis értékű értékpapírok piacra kerülését, a kidolgozás alatt álló jogszabálytervezetbe bekerült a szabályozott pilot lehetősége is.

A digitalizációval kapcsolatos működési kockázatokkal szembeni rugalmas védekezést segítő szabályozási csomag (Digital Operational Resilience Act) célja, hogy az egyes országokban eltérő felügyeleti szabályokat harmonizálja olyan kérdéskörökben, mint pl. az információ-technológiai kockázatok kezelése, a felelősségek, a szervezeti szabályok és folyamatok harmonizálása.

A tagországok felügyeletei a pénzügyi szolgáltatások tesztelésére és az incidensek jelentésére eltérő gyakorlatokat alakítottak ki. A készülő szabályozási csomag ezeket a gyakorlatokat is harmonizálja azzal, hogy egyfajta minimális tesztelési alapkövetelményeket fogalmaz meg.

Ugyanakkor komplexebb tesztelési előírások kerülnek bevezetésre az adott országban jelentős piaci erővel bíró pénzügyi szolgáltatók szolgáltatásaira, hiszen ezek a szolgáltatók piaci erejüknél fogva nagyobb kockázatot jelentenek a fogyasztókra, hibázás esetén nagyobb a károkozás mértéke is.

A szabályozási csomag felhőszolgáltatásokra is követelményeket határoz meg, melyek az Unió minden országában egységesen alkalmazandók lesznek.

A Bizottság által elfogadott Digital Finance Package a következő 4 évre lefekteti a digitális pénzügyi szolgáltatások nyújtásának szabályozói keretrendszerét. Bár a Csomag jogszabályai a Tanács és a Parlament elfogadását követően tekinthetők alkalmazandónak, végrehajtandónak, a szabályozásban rejlő üzleti lehetőségeket már most érdemes feltárni és a felkészülést megkezdeni.

Butt László, az Európai Bizottság Digital Finance területének pénzügyi elemzője „Fintech az Európai Bizottság szemszögéből” c. előadása megtekinthető a FinTechShow online videókonferencia platformján 2020. december 31-ig a résztvevők és az online jegyet vásárlók számára.

Az “Online jegyet” vásárlók számára hozzáférést biztosítunk a FinTechShow online videókonferencia platformhoz, amelyen 2020.12.31-ig megtekinthetők az előadások, a 3D-s kiállítói tér és kapcsolatot építhetnek egymással a résztvevők. FinTechShow program itt. Összes videó listája itt: Playlist.

Címlapfotó: pixabay.com

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!