BankTechShow

Indul a Viber Pay, a Viber saját digitális tárca szolgáltatása

Szerző: | 2022. 08. 04. | Elektronikus fizetés, Összes hír

A Rakuten e-kereskedelmi óriás tulajdonában lévő Viber egy ideje már próbálkozik különféle fizetési megoldások bevezetésével. Itthon a Moneytou szolgáltatást használhatjuk pénzküldésre, amelyet a Viber a Mastercarddal együttműködve biztosít a hazai felhasználók számára. A cég most egy saját digitális tárca megoldást indít Viber Pay néven, ami lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a Viber fiókjukhoz kapcsolódó tárcába feltöltött egyenleg terhére küldjenek pénzt, fizessék számláikat, vagy vásároljanak. A szolgáltatás először Németországban és Görögországban lesz elérhető, de a tervek szerint már idén megkezdik a szolgáltatás kiterjesztését Európa többi részére is.

Viber Pay a számok tükrében

A Viber üzenetküldő alkalmazást bár már több mint 1 milliárd Android és iOS készülékre letöltötték, jelenleg mindössze 250 millió aktív felhasználóval rendelkezik világszerte. Ezzel messze elmarad az ismert közösségi oldalak, de még a hasonló profilú WhatsApp alkalmazás aktív* felhasználóinak számától is. [*szerk. megjegyzés: aktív felhasználónak minősül, aki hetente legalább egy alkalommal használta az alkalmazást]

A legnépszerűbb közösségi oldalak rangsora a havonta aktív felhasználók száma alapján [2022. január]

uzenetkuldo alkalmazasok felhasznaloi szama

Forrás: Statista

Görögországban kiemelkedően magas a Viber felhasználók aránya – nem véletlen, hogy a cég ezt az országot választotta az új szolgáltatás “beugró” piacának. Az okostelefonnal rendelkezők mintegy 91%-ának telefonjára telepítve van az alkalmazás. A 10,7 milliós lakosságon belül 7 millió Viber-felhasználó érhető el, ami jó alap lehet a mobiltárca szolgáltatás bevezetésére.

Németország 83 milliós népességéhez viszonyítva a 3 milliós Viber felhasználói bázis ugyan elenyészőnek tűnik, de Ofir Eyal a Viber vezérigazgatójának elmondása alapján Németország erős “folyosónak” számít a Görögországba történő átutalási forgalom szempontjából. Emellet a Viber egy, a biztonsághoz kötődő díjat is elnyert a közelmúltban Németorszgában, ami a márka erős pozitív megítélésére utal.

Miben lesz más a Viber Pay, mint az alkalmazásban eddig elérhető fizetési megoldások?

A Viber az évek során különböző országokban indított különféle pénzküldési és chatbot alapú fizetési szolgáltatásokat. Itthon 2019 óta érhető el a Viber és a Mastercard együttműködésének eredményeként a Moneytou, ami a Mastercard Send technológiáján alapuló pénzküldési szolgáltatás.

A Viber most induló digitális tárca megoldásának első szolgáltatása a személyek közötti pénzküldés egy díjmentes szolgáltatás lesz. A Viber mobiltárcát később számlák kifizetésére és áruk vásárlására is használhatják a felhasználók.

A szolgáltatás technológiai hátterét az induló két ország tekintetében a Rapyd nevű fintech startup adja a Viber számára, amely együttműködés további piacokra is kiterjedhet majd.

A Rapyd segítségével a Viber felhasználók a fiókjukhoz kapcsolódó mobiltárcában pénzt tárolhatnak és első körben annak terhére küldhetnek, illetve fogadhatnak pénzt. A pénz feltöltése Visa vagy Mastercard kártyáról, illetve – piactól függően – bankszámláról is történhet. A mobiltárcához kapcsolódó virtuális számla IBAN azonosítóval rendelkezik, első körben euró alapon lesz elérhető, de a megoldás a jövőben további devizanemekkel és szolgáltatásokkal is bővül.

Röviden a Rapyd-ről

Az Egyesült Királyságban 2015-ben alapított Rapyd Financial Ltd. ún. “fintech-as-a-service” szolgáltatóként elsősorban fizetés technológiai és digitális tárca megoldásokat kínál szolgáltatásként e-kereskedelmi vállalatok, technológiai cégek, piacterek, pénzintézetek és más fintech cégek számára.

Fizetési, virtuális számla és kártyakibocsátási megoldásai egyszerűen beágyazhatók bármilyen saját megoldásba.

A Rapyd Global Payments Network kiépítésével több mint 100 országban 900 fizetési módot tesznek elérhetővé partnereik számára. Európában a Rapyd Europe hf. az EBA által regisztrált elektronikuspénz kibocsátóként számlainformációs (AISP) és fizetés-kezdeményezési szolgáltatást (PISP) is nyújthat.

Mire számíthatunk itthon?

Itthon meglehetősen népszerű a Viber. A Statista szerint Magyarországon a Facebook Messenger után a második legnépszerűbb chat alkalmazás, 2021-ben a heti rendszerességgel internetezők 40%-a használta.

A Viber jelzése alapján bár a Viber Pay kiterjesztése további európai piacokra még az idén folytatódik, pontos információ nem áll rendelkezésre, hogy mely országokkal és mikor folytatja az új mobiltárca bevezetését.

Mindössze annyi tudható, hogy a Viber meglévő fizetési szolgáltatásai egyelőre megmaradnak azokon a piacokon – elsősorban Ukrajnában, Bulgáriában és Magyarországon -, ahol jelenleg elérhetők, majd a Viber Pay bővülésével fokozatosan megszűnnek, felváltja őket a Viber saját tárca szolgáltatása. A Viber Pay az összes, jelenleg több mint 190 országban elérhető lesz, ahol a Viber applikáció használható.

FinTechZone vélemény

Nagy kérdés ugyanakkor, hogy a Viber mostani lépése nem túl késői-e, ha azt vesszük, hogy az Apple és a Google az elmúlt években milyen jelentős előretörést tudott elérni a digitális tárca szolgáltatások területén.

Mindenesetre a Viber célja az új mobiltárca bevezetésével kettős: a meglévő felhasználói bázis nagyobb arányú aktivizálása és elkötelezettségének növelése mellett próbál új felhasználókat is a platformjára vonzani.

Ha azt vesszük, hogy a McKinsey 2021-es Global Payments riportja egy 2500 milliárd dolláros bevételt generáló fizetési piacot vetít előre 2025-re, abban még akár a Vibernek is juthat egy szelet a tortából.

[Viber, TechCrunch, BBJ] | Címlapfotó: Viber

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

EGRI SZILVIA

A bankszektorban nevelkedett. Miután felépített egy-két “kártyavárat” (értsd: kártya üzletágat), szakmai életének egyik legizgalmasabb kalandjában vett részt: egy zöldmezős banképítésben. Töretlenül hisz abban, hogy lehet szerethető digitális pénzügyi szolgáltatásokat fejleszteni és abban, hogy a digitális térben a digitális “Én”-hez igazodó szolgáltatások és ügyfélutak lehetnek a nyerők. Lelkesedését és kreatív énjét 2017 tavasza óta a bankszektoron kívül mobilizálja. #femtech, #hunfemtech
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!