2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2022.08.04.

Indul a Viber Pay, a Viber saját digitális tárca szolgáltatása

Szerző:

Kategóriák:

A Rakuten e-kereskedelmi óriás tulajdonában lévő Viber egy ideje már próbálkozik különféle fizetési megoldások bevezetésével. Itthon a Moneytou szolgáltatást használhatjuk pénzküldésre, amelyet a Viber a Mastercarddal együttműködve biztosít a hazai felhasználók számára. A cég most egy saját digitális tárca megoldást indít Viber Pay néven, ami lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a Viber fiókjukhoz kapcsolódó tárcába feltöltött egyenleg terhére küldjenek pénzt, fizessék számláikat, vagy vásároljanak. A szolgáltatás először Németországban és Görögországban lesz elérhető, de a tervek szerint már idén megkezdik a szolgáltatás kiterjesztését Európa többi részére is.

Viber Pay a számok tükrében

A Viber üzenetküldő alkalmazást bár már több mint 1 milliárd Android és iOS készülékre letöltötték, jelenleg mindössze 250 millió aktív felhasználóval rendelkezik világszerte. Ezzel messze elmarad az ismert közösségi oldalak, de még a hasonló profilú WhatsApp alkalmazás aktív* felhasználóinak számától is. [*szerk. megjegyzés: aktív felhasználónak minősül, aki hetente legalább egy alkalommal használta az alkalmazást]

A legnépszerűbb közösségi oldalak rangsora a havonta aktív felhasználók száma alapján [2022. január]

uzenetkuldo alkalmazasok felhasznaloi szama

Forrás: Statista

Görögországban kiemelkedően magas a Viber felhasználók aránya – nem véletlen, hogy a cég ezt az országot választotta az új szolgáltatás “beugró” piacának. Az okostelefonnal rendelkezők mintegy 91%-ának telefonjára telepítve van az alkalmazás. A 10,7 milliós lakosságon belül 7 millió Viber-felhasználó érhető el, ami jó alap lehet a mobiltárca szolgáltatás bevezetésére.

Németország 83 milliós népességéhez viszonyítva a 3 milliós Viber felhasználói bázis ugyan elenyészőnek tűnik, de Ofir Eyal a Viber vezérigazgatójának elmondása alapján Németország erős “folyosónak” számít a Görögországba történő átutalási forgalom szempontjából. Emellet a Viber egy, a biztonsághoz kötődő díjat is elnyert a közelmúltban Németorszgában, ami a márka erős pozitív megítélésére utal.

Miben lesz más a Viber Pay, mint az alkalmazásban eddig elérhető fizetési megoldások?

A Viber az évek során különböző országokban indított különféle pénzküldési és chatbot alapú fizetési szolgáltatásokat. Itthon 2019 óta érhető el a Viber és a Mastercard együttműködésének eredményeként a Moneytou, ami a Mastercard Send technológiáján alapuló pénzküldési szolgáltatás.

A Viber most induló digitális tárca megoldásának első szolgáltatása a személyek közötti pénzküldés egy díjmentes szolgáltatás lesz. A Viber mobiltárcát később számlák kifizetésére és áruk vásárlására is használhatják a felhasználók.

A szolgáltatás technológiai hátterét az induló két ország tekintetében a Rapyd nevű fintech startup adja a Viber számára, amely együttműködés további piacokra is kiterjedhet majd.

A Rapyd segítségével a Viber felhasználók a fiókjukhoz kapcsolódó mobiltárcában pénzt tárolhatnak és első körben annak terhére küldhetnek, illetve fogadhatnak pénzt. A pénz feltöltése Visa vagy Mastercard kártyáról, illetve – piactól függően – bankszámláról is történhet. A mobiltárcához kapcsolódó virtuális számla IBAN azonosítóval rendelkezik, első körben euró alapon lesz elérhető, de a megoldás a jövőben további devizanemekkel és szolgáltatásokkal is bővül.

Röviden a Rapyd-ről

Az Egyesült Királyságban 2015-ben alapított Rapyd Financial Ltd. ún. “fintech-as-a-service” szolgáltatóként elsősorban fizetés technológiai és digitális tárca megoldásokat kínál szolgáltatásként e-kereskedelmi vállalatok, technológiai cégek, piacterek, pénzintézetek és más fintech cégek számára.

Fizetési, virtuális számla és kártyakibocsátási megoldásai egyszerűen beágyazhatók bármilyen saját megoldásba.

A Rapyd Global Payments Network kiépítésével több mint 100 országban 900 fizetési módot tesznek elérhetővé partnereik számára. Európában a Rapyd Europe hf. az EBA által regisztrált elektronikuspénz kibocsátóként számlainformációs (AISP) és fizetés-kezdeményezési szolgáltatást (PISP) is nyújthat.

Mire számíthatunk itthon?

Itthon meglehetősen népszerű a Viber. A Statista szerint Magyarországon a Facebook Messenger után a második legnépszerűbb chat alkalmazás, 2021-ben a heti rendszerességgel internetezők 40%-a használta.

A Viber jelzése alapján bár a Viber Pay kiterjesztése további európai piacokra még az idén folytatódik, pontos információ nem áll rendelkezésre, hogy mely országokkal és mikor folytatja az új mobiltárca bevezetését.

Mindössze annyi tudható, hogy a Viber meglévő fizetési szolgáltatásai egyelőre megmaradnak azokon a piacokon – elsősorban Ukrajnában, Bulgáriában és Magyarországon -, ahol jelenleg elérhetők, majd a Viber Pay bővülésével fokozatosan megszűnnek, felváltja őket a Viber saját tárca szolgáltatása. A Viber Pay az összes, jelenleg több mint 190 országban elérhető lesz, ahol a Viber applikáció használható.

FinTechZone vélemény

Nagy kérdés ugyanakkor, hogy a Viber mostani lépése nem túl késői-e, ha azt vesszük, hogy az Apple és a Google az elmúlt években milyen jelentős előretörést tudott elérni a digitális tárca szolgáltatások területén.

Mindenesetre a Viber célja az új mobiltárca bevezetésével kettős: a meglévő felhasználói bázis nagyobb arányú aktivizálása és elkötelezettségének növelése mellett próbál új felhasználókat is a platformjára vonzani.

Ha azt vesszük, hogy a McKinsey 2021-es Global Payments riportja egy 2500 milliárd dolláros bevételt generáló fizetési piacot vetít előre 2025-re, abban még akár a Vibernek is juthat egy szelet a tortából.

[Viber, TechCrunch, BBJ] | Címlapfotó: Viber

Címkék: