BankTechShow

Hogyan gazdálkodhat okosan egy mai gyerek?

Szerző: | 2017. 08. 11. | Digitális pénzügyek, Fintech szolgáltatások, Összes hír

A gyerek pénzügyi tudatosságra nevelése valójában nálunk kezdődik. Pontosabban kezdődött. Mert ha a szüleinknek sikerült bennünket tudatosan felnevelni, akkor nagy valószínűséggel továbbadjuk ezt a családi örökséget. Amennyiben nálunk ez kimaradt és sosem voltunk érzékenyek a pénzügyekre, vért fogunk pisilni, hogy a gyerekünk jobb legyen, mint mi. Legalább a pénzügyek terén. Ehhez nyújthat segítséget 1-2 applikáció.

 

Melyiket válasszuk?

Manapság már rengeteg költségkövetős, -beosztós alkalmazás létezik – sőt kifejezetten gyerekeknek szánt is –, fizetős és ingyenes, angol nyelvű és magyar. Elsőre talán az értékelések és a dizájn azok, amik az egyik vagy másik mellett szólhatnak.

Végigpróbálva néhányat egy hazai ingyenes megoldás mellett döntöttünk, mivel talán ez lehet a legkönnyebben és legnagyobb körben elérhető applikáció (és talán ez állhat a legközelebb a Z generációhoz is). Főleg amióta már webes felülete is van a Koinnak, merthogy erről lesz szó.

Koin pfm szemelyes digitalis penzugyek

 

Gyerekeknek a nyári olvasónapló után újabb házi feladat: „nyári költéseim”

Sok ilyen pénzügyi alkalmazás baja, hogy csak a felnőttek szemszögéből képes a bevitt adatokat értelmezni, olyan, mint zsebpénz, sokak számára értelmezhetetlen fogalom (vagy kategória). A Koin szerencsére ezt megoldotta (legalábbis másokhoz képest berakta az induló kategóriák közé), és a gyerek egész jól besorolhatja a költéseit, hogy abban a hónapban épp mire szórt el a családi ezüstből.

A folyamatos költésfelvitel mondjuk nem lesz a kedvenc játéka (de ha MagNet Bank ügyfél vagy, akkor a Koin megoldja az automatikus szinkronizációt), ezt kütyüfüggő felnőttként is pillanatok alatt el lehet unni.

Erre lehet jó a Wyze, ami a – MagNetes, OTPs, Erstes, Raiffeisenes, K&Hs, Unicredites, MKBs, GRÁNIT Bankos, Budapest Bankos – bankszámlánkról nézi a költéseket és megkímél a felesleges pötyögéstől, de persze ott is akad csiszolnivaló ezen a téren. (Korábban összehasonlítottuk a Koin és a Wyze alkalmazásokat, illetve ősszel jöhet majd a kifejezetten a fiatalokat megcélzó Family Finances pénzügyi app is.)

 

A Koinnál más applikációkhoz hasonlóan a pénzköltések és bevételek is grafikonos ábrázolást kaptak. Ezt az opciót főleg azoknak ajánljuk, akiket a színes csíkok és görbék lenyűgöznek, miközben azt nézik, hogy a nagyon lila csík miatt esetleg vissza kellene fogni a szórakozásra szánt forintokat.

 

Első a szülői felelős pénzügyi magatartás

A Koin és a többi hazai vagy külföldi társai remek játéknak tűnhetnek (persze ha van mit, legfőképp valós adatokat és bevételeket, felvinnünk az applikációkba), de nem helyettesítheti egyiket sem a szülők felelős pénzügyi magatartása. Hogy nem költekeznek felelőtlen, nem vesznek 0 százalékos THM-re karácsonykor sem plazmatévét, és nem azért nem nyújtóznak tovább, mert nem fázósak, hanem azért, mert tudják, meddig ér az a bizonyos takaró. Ha ezt tudják, tudni fogják a gyerekeik is.

És akkor szinte mindegy, milyen színű az applikáció ikonja, milyen betűtípussal és grafikai megoldással szemléltetik a költéseinket, mert bármely alkalmazás ugyanannyit érhet, ha a gyerek fejben már felnőtt.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

ANDOR MÁRIÓ

Még nem volt hat éves, amikor elkezdett írni, amit sajnos vagy szerencsére azóta sem hagyott abba. Az elmúlt években dolgozott startupok mellett is közösségi kommunikátorként, de egy nagy IT-klaszter webes dolgait is terelgette. Mindemellett kettős életet él: úgy az offline, mint az online bankolást is szereti. Mert szerinte az érme mindkét oldala érdekes tud lenni. Címkéi: #marioszerint
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!