2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2017.08.11.

Hogyan gazdálkodhat okosan egy mai gyerek?

Szerző:

Kategóriák:

A gyerek pénzügyi tudatosságra nevelése valójában nálunk kezdődik. Pontosabban kezdődött. Mert ha a szüleinknek sikerült bennünket tudatosan felnevelni, akkor nagy valószínűséggel továbbadjuk ezt a családi örökséget. Amennyiben nálunk ez kimaradt és sosem voltunk érzékenyek a pénzügyekre, vért fogunk pisilni, hogy a gyerekünk jobb legyen, mint mi. Legalább a pénzügyek terén. Ehhez nyújthat segítséget 1-2 applikáció.

 

Melyiket válasszuk?

Manapság már rengeteg költségkövetős, -beosztós alkalmazás létezik – sőt kifejezetten gyerekeknek szánt is –, fizetős és ingyenes, angol nyelvű és magyar. Elsőre talán az értékelések és a dizájn azok, amik az egyik vagy másik mellett szólhatnak.

Végigpróbálva néhányat egy hazai ingyenes megoldás mellett döntöttünk, mivel talán ez lehet a legkönnyebben és legnagyobb körben elérhető applikáció (és talán ez állhat a legközelebb a Z generációhoz is). Főleg amióta már webes felülete is van a Koinnak, merthogy erről lesz szó.

Koin pfm szemelyes digitalis penzugyek

 

Gyerekeknek a nyári olvasónapló után újabb házi feladat: “nyári költéseim”

Sok ilyen pénzügyi alkalmazás baja, hogy csak a felnőttek szemszögéből képes a bevitt adatokat értelmezni, olyan, mint zsebpénz, sokak számára értelmezhetetlen fogalom (vagy kategória). A Koin szerencsére ezt megoldotta (legalábbis másokhoz képest berakta az induló kategóriák közé), és a gyerek egész jól besorolhatja a költéseit, hogy abban a hónapban épp mire szórt el a családi ezüstből.

A folyamatos költésfelvitel mondjuk nem lesz a kedvenc játéka (de ha MagNet Bank ügyfél vagy, akkor a Koin megoldja az automatikus szinkronizációt), ezt kütyüfüggő felnőttként is pillanatok alatt el lehet unni.

Erre lehet jó a Wyze, ami a – MagNetes, OTPs, Erstes, Raiffeisenes, K&Hs, Unicredites, MKBs, GRÁNIT Bankos, Budapest Bankos – bankszámlánkról nézi a költéseket és megkímél a felesleges pötyögéstől, de persze ott is akad csiszolnivaló ezen a téren. (Korábban összehasonlítottuk a Koin és a Wyze alkalmazásokat, illetve ősszel jöhet majd a kifejezetten a fiatalokat megcélzó Family Finances pénzügyi app is.)

 

A Koinnál más applikációkhoz hasonlóan a pénzköltések és bevételek is grafikonos ábrázolást kaptak. Ezt az opciót főleg azoknak ajánljuk, akiket a színes csíkok és görbék lenyűgöznek, miközben azt nézik, hogy a nagyon lila csík miatt esetleg vissza kellene fogni a szórakozásra szánt forintokat.

 

Első a szülői felelős pénzügyi magatartás

A Koin és a többi hazai vagy külföldi társai remek játéknak tűnhetnek (persze ha van mit, legfőképp valós adatokat és bevételeket, felvinnünk az applikációkba), de nem helyettesítheti egyiket sem a szülők felelős pénzügyi magatartása. Hogy nem költekeznek felelőtlen, nem vesznek 0 százalékos THM-re karácsonykor sem plazmatévét, és nem azért nem nyújtóznak tovább, mert nem fázósak, hanem azért, mert tudják, meddig ér az a bizonyos takaró. Ha ezt tudják, tudni fogják a gyerekeik is.

És akkor szinte mindegy, milyen színű az applikáció ikonja, milyen betűtípussal és grafikai megoldással szemléltetik a költéseinket, mert bármely alkalmazás ugyanannyit érhet, ha a gyerek fejben már felnőtt.

Címkék: